Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil
Nu de puține ori auzim în jurul nostru părinți care spun că nu-și doresc decât un copil pentru că ei știu cât de dureros a fost pentru ei atunci când au mai apărut frați sau surori. Copilul unic, învățat să fie în centrul atenției, venirea pe lume a unui frate poate fi catalogată ca un act de trădare și abandon din partea părinților. Copilul mai mare se simte dat deoparte, este uneori parentalizat, acest fapt generând probleme la care părinții nici măcar nu se gândesc. Dacă la început frații se angajează într-o competiție „care pe care”, cu timpul, în perioada adolescenței și în cea de adult, aceasta se poate tranforma în invidie și chiar ură între frați, părinții de cele mai multe ori fiind spectatori neputincioși.
Deși e foarte dificil să gestionezi în mod sănătos acestă situație, există metode care te pot ajuta ca părinte.
Perioada dinaintea nașterii nou născutului
1. Implică-ţi copiii mai mari în perioada sarcinii. Ai foarte mult timp la dispoziţie până când vei naște, așa că folosește timpul în așa fel încât să facilitezi tranziţia. Te poţi folosi de câteva din metodele următoare ...
• Eplică-i copilului lucrurile care se vor întâmpla înainte și după nașterea noului născut.
• Evită să-i spui copilului că noul născut va fi „cineva cu care se va juca” sau „cel mai bun prieten al tău” - cu cât copilul tău este mai mic cu atât acest lucru va fi mai crucial. Fă-l să înţeleagă că pentru câteva săptămâni noul născut va dormi, va mânca, se va uita de jur împrejur, își va face nevoile și va plânge. Fii explicit mai ales cu plânsul - expică-i că unii copii plâng foarte mult și asta nu înseamnă că este vina cuiva.
• Ia o papușă de jucărie și învaţă-ţi copilul cum să îngijească noul născut.
• Ofera-i copilului posibilitatea să aleagă unul din numele noului născut. Acest lucru poate fi făcut dându-i o listă cu nume pe care nu te-ar deranja dacă noul născut l-ar avea.
• Citește-i copilului povești cu fraţi și surori, despre felul cum ar trebui să se comporte și modele pozitive pentru felul în care ar trebui să se comporte.
• Este foarte important să vorbiţi despre acest subiect nu foarte des pentru a nu obosi și plictisi copilul; totodată, unii copii pot deveni anxiosi repetându-le din nou și din nou aceleași lucruri.
2. Amintește-i copilului tău că și el/ea a fost cândva un nou născut.
Folosind un limbaj adecvat în funcţie de vârsta copilului tău și cuvinte frumoase, spune-i copilului tău despre nașterea sa și ceea ce a făcut-o să fie specială. Acest lucru îl va face să înţeleagă emoţiile prin care treci și de ce ești așa de bucuroasă de venirea pe lume a noului nascut.
Perioada când noul născut vine pe lume
1. Menţine rutina zilnică a copilului cât mai normal posibil înainte, în timpul și după apariţia noului născut. Încearcă să menţii o normalitate pentru ca ceilalţi membri ai familiei să nu simtă că noul născut va schimba totul.
2. Descoperă moduri pozitive în care copilul să interacţioneze cu noul născut. Copilul poate ţine noul născut în braţe (supravegheaţi, copiii mai mici pot sta așezaţi pe pat cu picioarele întinse, iar noul născut să fie așezat pe o pernă pe picioarele copilului ), poate să-i cânte, să-i citească povești, să-l înveţe să zâmbească, etc.
3. Recompensează comportamentul pozitiv, astfel copilul va asocia faptul că dacă va fi un bun frate/o bună soră, va avea părinţi fericiţi și o familie fericită.
4. Cât mai mult posibil ignoră comportamentele negative ale copilului tău. Fă-l să înţeleagă că îţi poate atrage atenţia doar făcând lucruri pozitive precum aducerea unui scutec curat.
5. Încearcă să-i vorbești noului născut despre fratele/sora mai mare atunci când acesta se află prin preajmă: „Uite ce deștept e fratele/sora ta mai mare, și-a făcut patul singur/singură.”; „Când vei crește mai mare, fratele/sora ta te poate învăţa cum să îţi închei șireturile la papuci.”
6. Nu lăsa totul întotdeauna când noul născut începe să plângă. De foarte multe ori copilul tău va trebui să aștepte în momentul în care tu ai grijă de noul născut. Câteodată, lasă noul născut să te aștepte.
7. Petrece timp cu copilul tău, mai ales dacă petreci timp separat doar cu nou născutul. Acest lucru îl va face pe copil să înţeleagă că este timp și doar pentru voi doi. Chiar și un drum până la un magazin din apropiere doar voi doi îl va face să se simtă bine și bucuros.
8. Petrece timp împreună cu familia și fă lucruri frumoase. Arată-i copilului că noul născut este parte din familie chiar dacă nu poate să facă nimic decât să stea în prezenţa voastră. Plănuiește de exemplu ieșiri în parc unde se poate juca copilul mai mare și să fie prezent și noul născut.
Alte articole:
- Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
- Un copil inteligent emotional
- Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului
- Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1
- Temperamentul si personalitatea copilului
- Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
- Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
- Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs
- Personalitatea primului nascut
- Dezvoltarea intelectuala a copilului
- Cum afecteaza ordinea la nastere personalitatea unui copil
- Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil
- Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic
- Rivalitatea intre frati
- Cum te porti cu copilul furios?
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă