Fobii - totul despre fobii de la A la Z
Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres). Vorbim de o frica irationala pentru ca pericolul nu exista in realitate sau este mult exagerat in mintea persoanei respective. Persoanele care sufera de o anumita fobie se panicheaza deseori doar la anticiparea situatiei stresante sau doar la gandul ca ar putea fi puse fata in fata cu aceasta.
Desi exista o diversitate foarte mare de fobii, toate au o serie de simptome comune ce apar ca raspuns al organismului la stres: cresterea frecventei cardiace si palpitatii, transpiratii, tremuraturi, ameteala si greata.
In continuare vom incerca sa discutam cat mai detaliat despre fiecare fobie in parte:
Homophobia este termenul utilizat pentru referirea la o gama de atitudini negative si sentimente fata de lesbiene si homosexuali si in unele cazuri bisexuali, transsexuali si comportamente in general acoperite de bifobie si transfobie. Persoanele intersexuale si asexuale sunt uneori incluse. Definitiile se refera la antipatie, prejudicii, aversiune si frica irationala
continuareHoplofobia deriva din grecescul hoplon - arma sau armura si este definita ca frica de arme de foc sau de cetateni inarmati. O persoana poate fi denumita hoplofoba cind prezinta semne si simptome asociate cu frica intensa de o arma de foc. Aceasta poate acuza simptomele fobiilor obisnuite cum este transpiratia excesiva, frica de a muri...
continuareIhtiofobia reprezinta frica de pesti sau frica de a minca peste, frica de pesti morti. Galeofobia este un subtip al ihtiofobiei in care obiectul fricii este un anumit tip de peste - rechinul. Ihtiofobia este o varietate a unei fobii specifice caracterizata prin frica intensa si persistenta de pesti, asa cum este descrisa in psihologie.
continuareLipofobia poate fi definita drept frica de grasimile din alimente, devenind o notiune prevalenta mai ales in lumea moderna. Cercetatorii au oferit o varietate de explicatii pentru aparitia recenta a lipofobiei in majoritatea tarilor. Epidemia obezitatii in societatile bogate a adus cu ea o crestere a problemelor de sanatate, care sunt frecvent atribuite aportului excesiv de grasimi.
continuareMurofobia reprezinta frica de soareci si sobolani. Este una dintre cele mai comune fobii. Fobia ca frica irationala si disproportionata este distincta de grija normala fata de soarecii care contamineaza rezervele alimentare, universala in toate timpurile, locurile, si culturile. O frica exagerata, fobica de soareci a fost traditional asociata femeilor
continuareMysofobia sau frica de germeni, este o frica patologica de bacterii, mizerie si mai presus de toate de contaminare. Majoritatea oamenilor inteleg ca exista bacterii bune, care ne ajuta sa digeram hrana de exemplu si patogene, daunatoare organismului uman. Mysofobii supraestimeaza riscul de a fi infectat cu bacterii
continuareNecrofobia este frica anormala de lucruri moarte (cadavre) precum si de toate lucrurile asociate mortii (morminte, cosciuge, cimitire). Deriva din grecescul necros pentru cadavreu si fobos pentru frica. Simptomele cuprind scurtarea respiratiei, respiratii rapide, transpiratii, uscaciunea gurii si tremor, stare de rau si neliniste, instabilitate psihologica si senzatie de moarte iminenta.
continuareNeofobia mai este denumita si cainotofobia. In psihologie neofobia este definita drept frica persistenta si anormala de orice este nou. In forma sa usoara se poate manifesta ca nedorinta de a incerca lucruri noi sau de a rupe rutina.
continuareNictofobia este o fobie caracterizata de frica severa de intuneric. Este declansata de perceptia desfigurata a creierului de ceea ce se intimpla sau s-ar putea intimpla in medii intunecate. In ciuda naturii persistente, nu exista cercetari etiologice asupra subiectului. Frica de intuneric este un sentiment impactat psihologic.
continuareNomofobia este frica de a nu fi in contact prin telefonul mobil. Termenul este o abreviere al fobiei fara mobil avansat de o organizatie care a facut un studiu al anxietatilor suferite de cei ce folosesc telefonul mobil. Studiul arata ca aproximativ 53% dintre cei ce folosesc acest telefon tind sa fie anxiosi cind isi pierd telefonul
continuareNosocomefobia este definita drept frica excesiva de spitale. Provine din grecescul "nosokemion", care inseamna spital si "fobos" - frica irationala. individul afectat se poate abtine de la a merge la spital, de frica contractarii unor boli. Unele persoane asociaza spitalele cu boli tragice, accidente, chiar moartea.
continuareNosofobia este frica irationala de a avea o boala specifica. Este asociata cu hipocondria, dar exista diferente importante intre cele doua conditii. Cea mai importanta diferenta este specificitatea. Nosofobia pare a fi mai comuna printre studentii si cercetatorii care petrec mult timp citind despre anumite boli.
continuareFrica de dentist si de a primi ingrijiri dentare sau odontofobia. Se estimeaza ca aproximativ 75% din populatia lumii acuza frica de dentist. Dintre acestia doar 10% au cu adevarat fobie. Multe persoane cu aceasta frica vor cauta ingrijiri dentare doar in cazul unei urgente, cum este durerea acuta sau abcesul dentar.
continuareOfidiofobia este un tip particular de fobie specifica - frica anormala de serpi. Mai este denumita si ofiofobia. Trebuie diferentiati oamenii carora nu le plac serpii pentru veninul lor sau de pericolul perceput implicat. Un ofidofob nu va incerca nici sa se gindeasca sau sa ii vada la televizor sau in poze, nu doar sa accepte contactul cu serpii.
continuareOrnitophobia este frica de pasari. Unele persoane se tem doar de pasarile de prada cum ar fi vulturii, in timp ce altele se tem si de pasarile de casa din colivie. Indivizii afectati cred ca vor fi atacati de pasari sau pur si simplu nu se simt bine in preajma lor. Precum alte zoofobii, ornitofobia este cauzata de un eveniment negativ cu animalul temut
continuareOsmofobia este frica de mirosuri sau miesme. Mai este denumita si olfactofobie si reprezinta frica irationala sau hipersensibilitatea la mirosuri. Fata de multe alte fobii, aceasta este tipic legata de o conditie medicala. Cei mai multi oameni afectati sufera de migrene puternice declansate de mirosuri.
continuarePanfobia deriva din cuvintele grecesti "pan" si "fobos" si mai este denumita si omnifobia, pantofobia sau panofobia. Este o conditie medicala cunoscuta ca frica nonspecific sau frica de totul, descrisa drept o teama vaga si persistenta de un rau necunoscut sau doar observarea extremelor.
continuarePediofobia reprezinta frica de papusi sau reprezentarea falsa de fiinite vii, cum sunt manechinele sau robotii. Cuvintul deriva din grecescul "paidion", insemnind copil mic. Este o fobie relativ comuna. Este considerata un tip de automatofobie sau frica de figuri umanoide. Unor persoane le este frica de toate papusile, iar altora de unele specifice.
continuarePirofobia este teama coplesitoare si irationala de foc si flacari. Persoana poate fi sever afectata de aceasta fobie, incit se poate teme cind este in jurul focurilor de cimp, a picnicurilor sau artificiilor. Cuvintul deriva din grecescul "pir" - foc si "fobos" - teama. Ca si in alte fobii persoana cu pirofobie a fost traumatizata la un moment dat in viata.
continuareRadiofobia este o frica anormala de radiatiile ionozante, mai ales de razele X. Aceasta frica nu este una nenaturala, totusi poate deveni anormala si chiar irationala, mai ales datorita neintelegerii fenomenului fizic, dar si ca o consecinta a experientelor traumatice.
continuareScolecifobia este frica intensa, irationala de viermi. Persoana afectata isi poate generaliza frica incluzind orice arata ca un vierme. Individul se teme de a nu fi infestat sau contaminat. Poate refuza sa iasa afara dupa ploaie sau sa evite complet gradinile. Uneori denumita vermifobia, scolecifobia deriva din grecescul scolex - vierme si fobos - frica.
continuareScopofobia este o tulburare anxioasa caracterizata prin frica morbida de a fi vazut sau privit de catre altii. Mai este denumita si scoptofobia. In cazurile mai severe individul va incerca sa nu fie vazut prin fuga. Examinind trecutul pacientului, aceasta fobie poate fi urmarita pina la un eveniment devastator experimentat de catre acesta.
continuareSitofobia mai este denumita si anorexie nervoasa sau cibofobia. Este o tulburare alimentara caracterizata prin refuzul de a mentine o greutate sanatoasa a corpului si o frica obsesiva de a cistiga in greutate. Este cuplata de obicei cu o imagine distorsionata a imaginii sinelui. Apare la femei de 10 ori mai frecvent decit la barbati. Are origine greceasca: an insemnind negatia iar orexis - apetit.
continuareSomnifobia este frica anormala de somn. Poate rezulta dintr-un sentiment de pierdere a controlului sau prin repetarea cosmarurilor. Mai este denumita si hipnofobie. Fobia este considerata a avea numeroase simptome care afecteaza corpul. Aceste simptome pot afecta pacientul fizic cit si mental. Multi simt anxietate vorbind despre somn sau chiar gindindu-se.
continuareSpectrofobia este frica de oglinzi. Mai este denumita si eisoptrofobia. Cei care sufera de aceasta fobie acuza anxietate, chiar daca realizeaza ca frica este irationala. Frica de oglinzi pare sa fie de natura similara cu frica de numarul 13, cu o baza superstitioasa. Romanii au fost primii care au facut oglinzi din sticla
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă