Somnifobia - frica de somn

Somnifobia este frica anormala de somn. Poate rezulta dintr-un sentiment de pierdere a controlului sau prin repetarea cosmarurilor. Mai este denumita si hipnofobie. Fobia este considerata a avea numeroase simptome care afecteaza corpul. Aceste simptome pot afecta pacientul fizic cit si mental. Multi simt anxietate vorbind despre somn sau chiar gindindu-se.

 

Desi hipnofobia este o forma relativ comuna a tulburarii anxioase, poate fi dificil de tratat. Manifestarile pot cuprinde: transpiratii, confuzie, scurtarea respiratiei, sentiment de panica, de teroare, senzatia de moarte iminenta, somnolenta, uscaciunea gurii, ameteala, palpitatii si greata. Simptomele pot fi diferite in functie de pacient. Exista numeroase medicamente sub prescriptie pentru hipnofobie, dar efectele adverse si sevrajul pot fi severe. Acestea nu vindeca boala dar suprima simptomele temporar.


Cauzele fobiei nu sunt inca bine intelese. Numerosi pacienti care raporteaza a avea aceasta fobie acuza cosmarurile repetate. Hipnofobia poate chiar reflecta o tulburare depresiva sau anxioasa. Poate fi cauzata de o experienta traumatica, cum este un accident de masina, un incendiu in casa sau un dezastru natural. Pacientii pot deveni hipnofobi dupa ce au adormit in timpul unui eveniment traumatic, cum ar fi in timp ce fumau si s-au trezit in foc.


Nu exista vindecare pentru aceasta tulburare. Similar cu alte fobii, anxietatea pare a fi forta care sta in spatele tuturor fricilor. Cheia de a trata hipnofobia este de a reduce anxietatea sau de a o elimina complet. Alte cai precum meditatia sau yoga pot ajuta in procesul terapeutic. Daca pacientul experimenteaza fobia prin lipsa sigurantei in timp ce doarme, se recomanda sa doarma linga o alta persoana, pentru a avea incredere ca nu se va intimpla nimic rau. Terapia cognitiva este larg acceptata ca tratament pentru majoritatea tulburarilor anxioase. Este de asemenea eficienta in tulburarile in care pacientului ii este frica de o situatie. Aceasta incearca modificarea gindirii si a credintelor gresite asociate cu ceea ce il inspaiminta pe pacient.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp