Nictofobia - frica severa de intuneric

Nictofobia este o fobie caracterizata de frica severa de intuneric. Este declansata de perceptia desfigurata a creierului de ceea ce se intimpla sau s-ar putea intimpla in medii intunecate. In ciuda naturii persistente, nu exista cercetari etiologice asupra subiectului. Frica de intuneric este un sentiment impactat psihologic. Alte terminologii nonclinice ale fobiei sunt: ligofobia, scotofobia si acluofobia. Fobia este in general asociata copiilor. Aceasta frica ar putea fi de natura evolutiva, multi pradatori actionind noaptea. De asemenea intunericul este un element frecvent folosit in filmele de groaza.


Persoanele afectate devin nervoase intr-un mediu intunecat, dorm cu lumina aprinsa, nu ies din casa noaptea, acuza palpitatii, transpiratii, tremor si chiar stare de rau cind sunt fortate sa stea in intuneric. Daca fobia este severa acestia incearca sa fuga din camerele intunecoase si sa evite sa stea afara noaptea. Pot deveni furioase sau in defensiva cind cineva incearca sa le incurajeze sa petreaca timp in intuneric.


Tratamentul nictofobiei foloseste terapia cognitiv comportamentala. Medicatia antianxioasa poate fi prescrisa. Scopul terapiei este de a provoca credintele tematoare despre intuneric si de a ajuta individul de a inlocui gindirea negativa cu mesaje mai pozitive.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp