Fobii - totul despre fobii de la A la Z
Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres). Vorbim de o frica irationala pentru ca pericolul nu exista in realitate sau este mult exagerat in mintea persoanei respective. Persoanele care sufera de o anumita fobie se panicheaza deseori doar la anticiparea situatiei stresante sau doar la gandul ca ar putea fi puse fata in fata cu aceasta.
Desi exista o diversitate foarte mare de fobii, toate au o serie de simptome comune ce apar ca raspuns al organismului la stres: cresterea frecventei cardiace si palpitatii, transpiratii, tremuraturi, ameteala si greata.
In continuare vom incerca sa discutam cat mai detaliat despre fiecare fobie in parte:
Tulburarea dismorfica a corpului sau dismorfofobia este o tulburare somatoforma, psihologica, in care persoana afectata este ingrijorata excesiv de un defect perceput al fizicului sau. Aceasta se poate plinge de citeva caracteristici specifice sau unul singur sau aspectul general, cauzind stres psihologic si afectarea functionarii ocupationale sau sociale, pina in punctul depresiei
continuareDisposofobia sau adunatul compulsiv este acumularea excesiva de posesii si esecul de a se degaja de acestea, chiar daca obiectele sunt nefolositoare, ciudate sau neigienice. Adunatul compulsiv afecteaza mobilitatea si interfera cu activitatile de baza, incluzind gatitul, spalatul si dormitul.
continuareDeriva din grecescul etmos - vomit si fobos - frica si reprezinta frica intensa, irationala sau anxietatea fata de a vomita. Aceasta fobie specifica poate cuprinde subcategorii cum este frica de a vomita in public, frica de a vedea voma sau frica de a-i fi greata. Emetofobia este considerata clinic un predicament eluziv pentru ca s-au facut cercetari limitate asupra ei.
continuareEntomofobia este cunoscuta si drept insectofobia. Este o frica comuna sau aversiune fata de insecte si artropode similare, chiar si de animalele terestre nevretebrate cum sunt viermii. Aceasta conditie poate fi denumita frica de insecte. Determina reactie emotionala usoara sau severa, o forma de anxietate sau un atac de panica.
continuareEquinofobia reprezinta frica anormala si persistenta de cai. Cei care au aceasta fobie pot experimenta panica extrema sau anxietate la gindul la un cal sau fiind aproape de acestia. Fobia poate fi debilitanta si interfera cu activitatile zilnice. Simptomele pot apare chiar si cind pacientul se gindeste la situatii implicind cai sau este fizic linga un cal.
continuareErgasiofobia sau ergofobia este frica anormala si persistenta de a lucra, de a gasi de lucru sau de a functiona. Poate fi o subspecie a unei fobii sociale sau anxietati de performanta. Cei afectati experimenteaza anxietate fata de mediul de lucru, chiar si cind realizeaza ca frica este irationala.
continuareInrositul in obraji se refera la inrosirea involuntara a fetei unei persoane datorita rusinii sau a stresului emotional. Se crede ca inrositul este rezultatul unui sistem simpatic supraactiv. Este comuna la persoanele cu anxietate sociala in care persoana experimenteaza anxietatea extrema si persistenta in situatiile sociale si de performanta.
continuareErotofobia este frica de anumite credinte fata de dragostea sexuala sau de intrebarile sexuale. Cuvintul deriva din eros - zeul grec al dragostei erotice si fobos - frica. Erotofobia poate fi folosit pentru a descrie atitudinile sau credintele individuale despre sex, dar este si un fenomen cultural datorat legilor impotriva comportamentelor homosexual, a educatiei sexuale cu restrictii severe.
continuareFagofobia sau frica de a inghiti este clasificata drept o fobie specifica. Poate conduce la frica de a minca, malnutritie si scadere ponderala. In cazurile usoare fagofobii maninca doar alimente lichide. Alte manifestari ale bolii constau din nevoia obsesiva de a bea apa in timpul alimentarii. Unii pacienti afectati vor intra in convulsii usoare daca sunt deprivati de apa cind maninca.
continuareFarmacofobia sau frica de medicamente reprezinta teama de a folosi terapii farmacologice. In cazurile severe, excesive si irationale, poate fi un tip de fobie specifica. In timp ce folosirea necumpanita de catre doctor sau pacient a medicamentelor si neatentia la efectele adverse pot avea consecinte serioase...
continuareFasmofobia este frica de fantome. Aceasta frica in culturile umane este bazata pe credinta ca fantomele pot fi periculoase pentru oameni. Exista oameni carora le este frica de cuvintul "fantoma" in sine si de sinonimele sale: spectre, spirite, poltergeist, entitati, aparitii, fantasme, bintuire.
continuareFilofobia este o tulburare anxioasa poate afecta viata sociala si emotionala a persoanei. In cazurile severe, un filofob poate nu doar sa evite potentialii iubiti, dar si pe oricine cu care are o conexiune emotionala, cum este familia, prietenii si colegii. Termenul deriva din grecescul "filo" - prieten, iubit si "fobos" - frica.
continuareFobofobia este frica de a avea o fobie, incluzind anxietatea extrema si teama nerealista si persistenta fata de reactiile somatice. Este definita si ca frica de a dezvolta o fobie. Este o conditie asociata tulburarilor anxioase si atacurilor de panica. Cind pacientul a dezvoltat fobofobia, conditia sa trebuie diagnosticata si tratata ca parte a tulburarilor anxioase.
continuareTermen derivat din grecescul gefira - pod si fobos - frica, gefirofobia reprezinta o frica anormala, irationala si persistenta de poduri, mai ales de a trece podurile. Cei care sufera de gefirofobie acuza anxietate chiar si cind realizeaza ca frica lor este irationala. Ca rezultat acestia pot evita podurile si drumurile peste poduri.
continuareGelotofobia este un termen derivat din grecescul gelos - ris si fobos - frica, pentru a descrie persoanele carora le este frica de faptul ca cineva sa rida de ele. In timp ce multor oameni nu le place sa fie motiv de ris, exista un subgrup care se tem excesiv de acest fenomen. Fara motive evident reale, acestia asociaza risul auzit intr-un loc public cu persoana lor.
continuareGerascofobia reprezinta frica anormala si persistenta de a imbatrini. Provine din grecescul gerasco - inbatrinire si fobos - frica. Gerascofobia este o fobie clinica clasificata la fobiile specifice, frica de un factor de declansare al fricii unic. Gerontofobia reprezinta frica, dezgustul pentru batrini in general si fata de propria imbatrinire.
continuareGimnofobia reprezinta frica de nuditate. Indivizii experimenteaza anxietate in fata nuditatii, chiar daca realizeaza ca frica este irationala. Se pot ingrijora gindidu-se la alte persoane dezbracate, sau de a fi vazuti dezbracati, sau ambele. Frica poate proveni dintr-o anxietate generala despre sexualitate, teama ca sunt fizic inferiori sau ca nuditatea lor ii face expusi si neprotejati.
continuareGinofobia reprezinta frica anormala de femei. Termenul caligineofobia este de asemenea legata de frica de femeile frumoase. Conditia poate avea radacini in fobia sociala sau anxietatea sociala. Originea termenului vine din grecescul gino - femeie si fobia - frica.
continuareGlosofobia reprezinta anxietatea de discurs, frica de a vorbi in public. Cuvintul provine din grecescul glosa - limba si fobos - frica. Multe persoane au aceasta frica in timp ce altii au si fobie sociala sau tulburare anxioasa sociala. Simptomele cuprind anxietate intensa inainte sau in timpul unei comunicari verbale fata de un grup, evitarea
continuareHaptefobia, frica de a fi atins cunoscuta si drept aphefobia, haphofobia, hapnofobia, tixofobia, este o fobie rara, specifica care implica frica de a fi atins sau de a atinge. Este o exagerare acuta a tendintelor normale de a proteja spatiul personal, exprimata prin frica de a fi contaminat.
continuareHeliofobia are doua intelesuri: in psihologie se refera la frica morbida de lumina solara, iar in medicina heliofobia sau fotofobia se refera la o sensibilitate excesiva la soare. Heliofobia este o problema de care sufera sute de oameni, dar inca necercetata. Unele studii sugereaza ca oamenii evita soarele datorita fricii fata de cancerul de piele.
continuareHemofobia este frica extrema si irationala fata de singe. Cazurile acute pot determina reactii fizice neobisnuite la alte frici cum ar fi sincopa vasovagala - lesinul. Reactii similare pot apare la traumatofobie si tripanofobie. Din acest motiv aceste fobii intra la categoria fobiilor singe - injectii - leziuni.
continuareHerpetofobia reprezinta frica de reptile si este o fobie relativ comuna. Severitatea poate varia drastic, facind dificila diferentierea intre o fobie clinica sau o simpla frica. Herpetofobia, precum arahnofobia - frica de paianjeni este considerata de multi a fi o fobie evolutionara.
continuareOriginea cuvintului este greceasca, hilo insemnind padure iar fobia - frica. Hilofobia sau xilofobia este considerata o fobie specifica. Poate fi legata de dendrofobia - frica de copaci, nictohilofobia - frica de zonele intunecate din padure sau de paduri noaptea si xilofobia - frica de obiecte din lemn si/sau paduri.
continuareHilofobia este frica irationala de paduri si copaci. Poate opri o persoana de a putea intra intr-o zona in care sunt prezenti copaci, de a participa la activitati recreationale care implica copacii sau de a intra intr-o padure. Poate fi declansata de un eveniment traumatic din viata persoanei implicind copaci sau padure sau poate fi o predispozitie genetica.
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă