Ofidiofobia - frica de serpi

Ofidiofobia - frica de serpi

Ofidiofobia este un tip particular de fobie specifica - frica anormala de serpi. Mai este denumita si ofiofobia provenind din grecescul ofis - sarpe si fobia - frica. Trebuie diferentiati oamenii carora nu le plac serpii pentru veninul lor sau de pericolul perceput implicat. Un ofidofob nu va incerca nici sa se gindeasca sau sa ii vada la televizor sau in poze, nu doar sa accepte contactul cu serpii.


Frica de serpi este probabil cea mai comuna subcategorie a herpetofobiei. Unii cercetatori cred ca aceasta frica poate fi evolutionara, dezvoltata de stramosii nostri ca mecanism de supravietuire. Aceasta teorie totusi nu explica de ce fobia fata de serpi este relativ comuna in timp ce frica de animalele pradatoare cum sunt tigri este rara. Cercetari mai recente arata ca in timp ce tendinta de a da atentie serpilor poate fi evolutionara, frica actuala este mai degraba invatata decit mostenita.


Frica de serpi poate fi greu de identificat, cum simptomele pot varia. Persoanele afectate se pot teme doar de intilnirea cu serpi mari, veninosi, daca fobia este mai severa acestora le poate fi frica si de serpii mici. Indivizii nu se pot uita la poze cu serpi sau emisiuni TV. Simptomele pot cuprinde, dar nu sunt limitate: tremor, tipete, evitarea sau fuga de serpi, palpitatii sau respiratie dificila. Acestia gasesc imposibil sa ramina cu serpii in aceeasi camera.


Ofidofobia poate fi insidioasa. In timp pacientii incep sa se teama de lucruri care nu sunt legate direct de serpi, cum ar fi de magazinele cu animale, pot evita excursiile si rezervatiile natural sau pot dezvolta o frica secundara de alte reptile.


Cele mai folosite tratamente pentru fobia fata de serpi sunt bazate pe terapia cognitiv comportamentala. Pacientul este incurajat sa vorbeasca despre frica sa si sa gindeasca noi mesaje pentru a inlocui gindirea tematoare. Este expus incet la serpi, incepind cu fotografii si gradat la o intilnire directa cu un sarpe mic intr-un mediu controlat. Hipnoza este uneori folosita pentru a asista la relaxare. Din fericire, ofidofobia are o excelenta rata de vindecare.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp