Descoperind potențialul: tehnologia – instrument în construirea identității adolescentului

Descoperind potențialul: tehnologia – instrument în construirea identității adolescentului

Dragă părinte, aș vrea să îți iei un moment de pauză și să-ți reamintești ziua în care copilul tău/copiii a/u venit pe lume. Ce simțeai când l-ai văzut pentru prima oară?…..Apoi să te gândești la ce dorințe ți-ai pus pentru el, cum ți-ai imaginat că va fi viața lui…. Te-ai gândit la cum l-ai putea ajuta să aibă o viață mai bună decât ai avut tu? Și dacă da, cum ar arăta aceasta? 

 

Ți-ai imaginat că ar fi bine pentru el să călătorească mai mult, să-și aleagă o profesie care să i se potrivească, mai ales că pentru tine nu a avut nimeni timp să se gândească la așa ceva. Pe măsură ce copilul a crescut, ai început să-l înscrii la diverse cursuri. 

 

Aveai speranța că va dezvolta abilități necesare în viață și va găsi activități care îi plac. Între timp, stai și îl aștepti la cursuri, iar din când în când îi faci poze pe care le postezi pe rețelele de socializare. 

 

Vrei să împărtășești alături de cunoscuți bucuria declanșată de progresele copilului tău. Începi tu însăți să petreci tot mai mult timp pe telefon. Copilul devine la rândul lui interesat de telefonul tău, pe care îl lași treptat să îl folosească pentru poze, muzică, jocuri. 

 

Copilul la un moment dat nu mai este copil…este deja adolescent și are deja propriile păreri în legătură cu activitățile lui…petrece tot mai mult timp pe telefon și pe dispozitive electronice și nu mai știi cum să comunici cu el..parcă îți este dor de momentele când era doar un copilaș, care mai transpare totuși din când în când în conversațiile pe care le aveți. Începi să-ți reamintești de propria adolescență, de bucuria de a-ți face prieteni și de a petrece timp cu ei…Părinții tăi îți reproșau că stai prea mult la televizor și la telefon. Credeau că tehnologia îi îndepărtează pe copii de lucrurile importante din viață. 

 

Afli între timp din nenumăratele surse aflate la dispoziția ta (internet, cărți) de importanța adolescenței. Se spune că e perioadă în care viitorii adulți au posibilitatea să-și dezvolte încrederea în propria experiență interioară și să exploreze astfel sarcina de a fi ei înșisi. 

 

Îți aduci aminte cum ai fost ghidat tu să accepți normele sociale și să-ți ascunzi adevăratele sentimente în spatele unor măști acceptabile social. Afli de asemenea că unii se gândesc la o viață bună ca la un proces și nu o stare a fi. Pare ciudat pentru tine mai ales că până acum te-ai straduit să fii într-un anumit fel: un bun coleg, un bun părinte, un bun profesionist, să ai un anumit statut, să fii realizat profesional și personal etc. Îți dai seama apoi că într-o societate în care se impun graba, flexibilitatea, competitivitatea, să fii tu însuți este tot mai complicat. Simți că este nevoie să te reinventezi clipă de clipă, să te adaptezi împrejurărilor, să fii mereu la înălțime. 

 

Ce înseamnă asta acum pentru tine dar și pentru adolescentul tău? Oare cum ai putea folosi preferința adolescentului tău pentru tehnologie astfel încât să-l poți sprijini în explorarea talentelor pentru realizarea propriului potențial? Ce ai putea învăța alături de el? Cum ai putea crește împreună cu el în acest spațiu de întâlnire și manifestare a semenilor noștri, tot mai mult virtual? 

 

Lumea adolescentină imaginară este populată de avataruri interioare: personaje multiple și provizorii pe care tânărul și le construiește sau și le imaginează în legătură cu propria persoană. Adolescentul se bucură de complezența avatarurilor lumii virtuale care îi oferă o aparență de autenticitate din moment ce sunt uneori trăite ca o dublură a sa. Avatarul nu presupune nici angajamente, nici responsabilități, el este exclusiv o creație personală. Experimentează prin intermediul lor forme de sociabilitate, sexualitate, care încă îl înspăimântă în viața reală fără a da cuiva socoteală. Avatarul este o sabie cu dublu tăiș, pentru unii loc de experimente, de descoperiri, un simplu instrument de distracție însă pentru alții este un refugiu, o inchidere în sine de frica provocărilor lumii înconjurătoare. 

 

Care sunt aspectele pozitive ale tehnologiei ce pot favoriza întâlnirea și conectarea autentică cu el? În ceea ce privesc rețelele sociale se pare că îi ajută pe adolescenți:

 – să-și consolideze prieteniile, 90% dintre adolescenți folosindu-le în aceste sens; 

– să înțeleagă sentimentele pe care la au prietenii lor;

 – la diminuarea sentimentului de singurătate 

– la exprimarea de sine; 

–la participarea la comunități online pentru persoane cu aceleași hobby-uri și preocupări; 

– să păstreze legăturile cu familia și rudele; 

 

Existența tehnologiei facilitează folosirea de instrumente digitale ieftine sau gratuite care le permit tinerilor să-și exprime creativitatea în moduri diferite : bloguri, videoclipuri precum și realizarea de aplicații care îmbunătățesc viața. 

 

Unele dintre activitățile preferate de adolescenți sunt și jocurile. Contribuie la dezvoltarea: abilităților de orientare vizuală și spațială, îmbunătățirea coordonării dintre ochi și mână, deprinderea de a remarca și detecta concomitent mai multe ființe, observarea detaliilor mărunte și trecerea cu ușurință de la o sarcină la alta. Exercită și un efect narcotic asupra legăturilor sociale cu cei apropiați. 

 

Îi permite astfel să-și construiască o lume de unul singur, cu propriile reguli. Părinții îi pot sprijini pe adolescenți pentru a învăța cum să sporească beneficiile pe care le oferă tehnologia diminuând însă și riscurile la care se expun. 

 

Cum îl poți ajuta? 

-căutați împreună informații necesare rezolvării temelor pentru acasă;

 -îl sprijini să-și urmeze pasiunile extrașcolare în mediul virtual;

 -căutați tutoriale utile pentru învățare; 

-îi împărtășești informații despre ceea ce înseamnă și date personale -informațiile personale reprezintă un bun valoros;

-bula de filtrare– flux personalizat de informații pe baza căutărilor anterioare și a informațiilor personale – soluție – educația care contrabalansează bulele de filtrare; 

-îl înveți abilități de gândire critică – pentru a disemina informațiile de pe social media; 

-explorați împreună fenomenul denumit fandom – o subcultură a fanilor pasionați, care intră în legătură unii cu alții pentru a discuta despre cărțile, emisiunile TV, filmele, formațiile muzicale preferate etc. 

-îi acorzi sprijinul pentru a deveni un creator de informație nu doar un consumator – exemplu wikipedia – unde poate contribui; -te uiți la ceva împreună sau te joci un joc video cu el. 

 

Si nu uita! Timpul și atenția ta sunt cele mai importante sunt cele mai importante pentru copilul tău devenit acum adolescent!

Cabinet Individual de Psihologie Ferență Ana-Maria
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp