Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil

Al doilea copil tinde sa se piarda in ierarhia fratilor intr-o familie, astfel pentru a va cistiga atentia comportamentul lui poate cadea dintr-o extrema in alta; rebel sau vrea sa iti faca pe plac. Ordinea la nastere intervine in personalitatea copilului. Desi nu toti copii vor manifesta modelele asociate cu ordinea la nastere, in multe cazuri aceasta va accentua unele modele pe care le poseda deja.

Iata citeva sfaturi pentru ca ordinea la nastere intre frati sa nu afecteze modul de dezvoltare al copilului si pentru ca acesta sa stie mereu ca este iubit:

Ascultati-va copilul: unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a creste sanatos al doilea copil este sa-l ascultati. Acest copil simte mereu ca nimeni nu ii asculta. Nici nu va incerca prea mult sa insiste sa cistige timp de la dumneavoastra. Fiti siguri ca va faceti timp sa il ascultati, astfel copilul va simti ca este si el important nu doar cel mai mare sau bebelusul familiei.
Ajutati-l sa-si dezvolte talentele: Este deasemeni important sa ajutati copilul sa-si dezvolte talentele. Acesti copii simt ca nu sunt speciali fiind de mijloc. Traiesc in umbra celui mare sau celui mai mic. Descoperiti ce are unic copilul si inscrieti-l la cursuri adecvate pentru talentul sau. Astfel copilul va avea ceva de facut in viata, va fi special intr-un fel in care ceilalti frati nu sunt.
Lasati-l sa ia citeva decizii singur: cel de mijloc simte nevoia sa aiba putina putere in familie. Cum cel mai mare frate este responsabilul cu regulile intre frati iar cel mic este rasfatatul cel de mijloc traieste in umbra. Lasati-l sa ia citeva decizii cum ar fi ce sa mincam la cina, unde sa mergem la film. Astfel se va simti important si special.
Faceti un album foto mai mare: includeti in acest album foto si poze cu ceilalti frati nu doar primul nascut. Daca acesta va vedea ca sunt doar poze cu primul bebelus se va simti neimportant. Faceti citeva poze frumoase in care copilul sa aleaga ambientul si hainutele pentru a nu fi depanusit de frati.
Lasati-va timp pentru putina atentie mai speciala: ca parinte trebuie sa aveti citeva minute pe zi pentru fiecare copil. Totusi acest aspect este foarte important cind vine vorba de copilul de mijloc. Frecvent copilul simte ca nu ii dati indeajunsa atentie. Iesiti intr-o seara doar cu el la pizza, sa va plimbati, cind mergeti la cumparaturi opriti-va sa luati o inghetata si intrebati-l despre viata lui personala, daca are probleme, daca vrea sa va spuna ceva anume.
Nu comparati copii: este usor ca parinte sa faceti comparatie intre copii. Cel mijlociu uraste acest lucru. Simte ca este mereu comparat cu cel mai mare lasindu-l in umbra. Toti copii sunt diferiti si au meritele lor. Nu trebuie sa fie cum e cel mai mare sau special pentru a va cistiga dragostea.
Lasati cai de comunicatie deschise:
De multe ori copilul de mijloc isi va pastra emotiile pentru el. Cum copilul mai mare este probabil mai vorbaret, cel de-al doilea isi va tine pentru el ideile si sentimentele. Trebuie sa comunicati si cu acesta. Intrebati-l parerea lui despre o problema discutata cu alti frati. Fiti atenti la limbajul nonverbal, al corpului si mimica fetei copilului. Poate acesta este nelinistit, nervos, fericit sau suparat dar prefera sa nu arate pentru ca nu este luat in seama. In timp aceasta obisnuinta ii va dezvolta probleme in viata de relatie.
Studiile arata ca copiii de mijloc prezinta diminuarea respectului de sine, probleme de adaptare, sunt lasati pe dinafara si se lupta pentru a-si gasi directia in viata in copilarie cit si in viata de adult.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp