Cabinet Individual de Psihologie Ferență Ana-Maria
- Psiholog Ferență Ana-Maria
În prezent sunt pasionată și studiez ceea ce poartă denumirea în psihologie de ”identitate narativă” . Mă interesează să înțeleg modul cum femeile de peste 35 de ani își creează sens în viața de zi cu zi prin intermediul poveștilor personale. Care sunt poveștile spuse și cum influențează acestea starea de bine? Pornesc astfel de la premisa că provocările vieții adulte – precum schimbările de carieră, restructurarea relațiilor și redefinirea rolurilor – determină o reconstrucție continuă a identității.
Mă interesează de asemenea dezvoltarea copiilor de la naștere până la 2-3 ani cu sprijinirea familiei prin consiliere în acest demers.
Un alt subiect pe care l-am studiat în profunzime se referă la ”procrastinare”, mai precis de ce amânăm și în ce contexte apare amânarea? Deși sunt promovate în media diverse strategii de gestionare a acesteia, până în prezent nu au fost realizate studii pe perioade mai lungi de timp (longitudinale) care să aducă în prim plan cauzele clare ale procrastinării și intervenții care funcționează în mai multe contexte. O idee interesantă care a rămas cu mine este aceea că : persoanele care amână par să se simtă mai deconectate decât o persoană obișnuită de sinele viitor . Când amânarea devine un tipar comportamental constant, atât stresul, cât și anxietatea pot deveni cronice.
Primul subiect pe care l-am abordat în psihologie, odată cu schimbarea carierei și întrarea în acest domeniu s-a referit la învățare. Cum se poate învăța/studia eficient ? Cum funcționează memoria? Există intervale pe parcursul zilei mai potrivite pentru învățare?
