Teste psihologice
Personalitate
Cariera
Cuplu si sex
Parinti
Psihoterapie
Probleme psihice
PsihoUtil
Evenimente
Rivalitatea intre frati
Autor:
Dr. Simona Stiuriuc
Rivalitatea dintre frati reprezinta gelozia, competitia si lupta dintre frati si surori. Este o grija pentru majoritatea parintilor cu doi sau mai multi copii. Problema incepe de obicei o data cu nasterea celui de-al doilea copil. Rivalitatea continua pe toata perioada copilariei si poate fi foarte stresanta si frustranta pentru parinti. Exista numeroase sfaturi pe care parintii le pot urma pentru a-si ajuta copiii sa se inteleaga mai bine intre ei.
Pregatiti copilul pentru venirea unui nou frate: Venirea in familie a unui nou copil este momentul cind apar sentimente puternice de gelozie la fratele mai mare. Este ceva normal ca acesta sa se simta amenintat si sa fie gelos. Atentia parintilor care era doar pentru el acum va fi impartita cu alta persoana. Acomodati copilul cu bebelusul din burtica inainte de nastere. Aratati-i poze cum creste un copil in burtica mamei, lasati-l sa asculte cum bate inima fatului si sa puna mina pe burtica cind acesta se misca. Stati linga copil si aratati-i poze din album cu el cind era abia nascut, povestiti-i cum arata cind l-ati adus acasa, cum il hraneati si cum ii schimbati scutecele. Astfel va fi pregatit pentru noua schimbare. Daca este mai mare si vorbeste puneti-l sa spuna o poveste celui din burtica sau sa vorbeasca cu el.
Ce determina rivalitatea dintre frati?
Fratii nu-si aleg familia in care se nasc si nu se aleg intre ei. Pot fi de sexe diferite, virste diferite si temperamente dar mai ales au de impartit persoanele care conteaza cel mai mult pentru ei: parintii.
Exista numerosi alti factori care contribuie la rivalitatea dintre frati:
- pozitia in familie, copilul cel mai mare poate fi coplesit de responsabilitati sau cel mic isi petrece viata incercind sa prinda din urma pe cel mai mare
- sexul, un frate isi poate uri sora pentru ca tata este mai dragut cu ea sau o sora isi poate dori sa mearga in excursie cu tatal si fratele
- virsta, fratii de 5 si 8 ani pot sa se joace impreuna dar cind vor face 10 si 13 ani probabil vor fi la poli opusi
- fiecare copil se afla intr-o competitie pentru a defini cine sunt ca indivizi, pe masura ce descopera cine sunt vor incerca sa-si descopere talentele, activitatile si interesele; vor sa arate ce lucruri ii diferentiaza de fratii lor
- copii simt ca primesc atentie, disciplina si responsabilitate in cantitati inegale de la parinti
- copiii pot simti ca relatia lor cu parintii este amenintata de venirea unui nou copil
- stadiile de dezvoltare ale copiilor vor afecta cit de mature sunt si cit de mult pot fi atenti si se pot intelege cu fratii
- copiii carora le este foame, sunt plictisiti sau obositi vor deveni mai repede frustrate si vor incepe certuri
- copiii care nu cunosc moduri pozitive de a primi atentie sau de a incepe un joc placut cu fratii lor vor alege cearta
- dinamica familiei joaca un rol; de exemplu un copil poate reaminti parintelui de o ruda care era mai dificila ca temperament, influentind astfel subconstient modul cum trateaza copilul parintele
- copii se lupta mai mult in familii unde parintii vorbesc agresiv iar luptele intre frati sunt normale si un mod acceptabil de a rezolva conflictele
- absenta timpului placut petrecut impreuna in familie, cum este cina creste riscul de conflicte intre copii
- stresul din viata parintilor poate diminua atentia data de catre acestia copiilor si creste rivalitatea dintre frati
- stresul din viata copiilor poate scadea capacitatea lor de a tolera frustrarea conducind la mai multe conflicte
- modul cum parintii trateaza si reactioneaza la conflict poate face diferenta in felul cum se inteleg fratii.
Cum va puteti ajuta copiii sa se inteleaga mai bine intre ei: Nu va jucati preferential cu copiii. Toti sunt egali. Nu da-ti rolui in jucuri mai putin placute doar unui copil.
Incercati sa nu comparati copiii intre ei. Nu spuneti lucruri precum: "Fratele tau i-a note mai bune la matematica - tu de ce nu poti?"
Lasati-l fiecare copil sa fie el insusi. Nu incercati sa-i transformati in fratele mai mare.
Bucurati-va de succesele si talentele fiecarui copil in parte.
Invatati copilul sa fie cooperant decit conflictual. De exemplu puneti-i sa se intreaca pe ceas pentru a stringe jucarii si nu sa se intreaca intre ei.
Fiti atenti la cauzele conflictelor si cind sunt acestea mai frecvente. Se cearta copiii mai mult seara inainte de culcare sau poate cind le este foame inainte de masa?
Poate o modificare a rutinei, o masa mai devreme sau un aperitiv intre mese, o activitate frumoasa in parc cind acestia se plictisesc va evita confictele.
Invatati copiii moduri pozitive de a capata atentia celuilalt. Aratati-le cum sa abordeze alt copil cind vor sa se joace si sa-si imparta jucariile si cu fratii lor.
Sa fiti corect este foarte important, dar nu este la fel cu a fi egal. Copiii mai mari si mai mici pot avea privilegii diferite datorita virstei lor, dar daca vor intelege ca aceasta inegalitate datorita responsabilitatilor unui copil mai mare vor vedea asta ca drept. Explicati deciziile pe care le luati. Chiar daca incercati sa va tratati copiii egal vor exista momente cind acestia vor simti ca nu primesc indeajuns de multa atentie, disciplina si raspunsuri de la dumneavoastra.
Planificati activitati de familie care sa fie distractive pentru toata lumea. Daca copiii vor avea experiente bune impreuna acestea vor actiona ca un tampon cind vine vorba de conflicte. E mai usor sa te descurci cu cineva cu care ai amintiri frumoase comune.
Fiti siguri ca fiecare copil are indeajuns de mult timp si spatiu pentru el insusi. Copiii au nevoie sa-si faca lucrurile private, sa se joace cu prietenii lor fara frati si sa aiba spatiul si proprietatea lor protejate.
Cum afecteaza virsta si aptitudinile sociale castigate conflictele: Sub virsta de 2 ani:
- copiii tind sa se razbune pe obiecte cum sunt jucariile si devin frustrati daca ceva ce vor le este luat
- se lupta sa-si cistige rindul si nu inteleg inca motivul regulilor
- nu au capacitatea de a explica ceea ce simt si folosesc mai mult actele fizice cum este impinsul pentru a-si arata furia.
Virsta de 3-4 ani:
- copiii incep sa coopereze, impart lucruri si isi asteapta rindul
- au inca nevoie de sustinere, reamintire si sugestii pozitive din partea parintilor.
Virsta de 5-7 ani:
- incep sa cistige aptitudini precum impartirea lucrurilor, fac cu rindul, fac compromisuri si accepta si alte optiuni
- se descurca mai bine in rezolvarea problemelor fara a necesita interventia adultilor, desi inca au nevoie de incurajare.
Virsta de 8-12 ani:
- tind sa protesteze mai mult verbal
- sunt mult mai sociali si intra in activitati de grup care implica cooperarea, negocierea si compromisurile.
Cum sa rezolvati conflictele:
Cercetarile arata ca trebuie sa dati atentie conflictelor dintre frati pentru ca nimeni sa nu fie ranit si sa vedeti cind au loc. Incercati sa vedeti daca copiii se pot intelege singuri, dar amintiti-va ca cei mai mici au probabil nevoie sa interveniti si ajutor in rezolvarea problemei. Nu luati partea cuiva si nu favorizati pe nimeni. Calmati-i mai intii si apoi puneti intrebarile despre ce s-a intimplat.
Ajutati-va copiii sa-si dezvolte aptitudini de a rezolva conflictele singuri. Invatati-i cum sa faca compromisuri, sa se respecte intre ei, sa imparta lucrurile corect.
Nu tipati si nu tineti predici, nu va ajuta .
Nu conteaza cine a inceput pentru ca sunt nevoie de doi pentru rezolvare.
Dati sansa copiilor sa-si manifeste emotiile unul fata de celalalt. Ajutati copiii sa gaseasca cuvinte pentru ceea ce simt. Aratati-le cum sa vorbeasca despre ceea ce simt fara sa tipe sau sa loveasca.
Incurajati-i sa negocieze si fiecare parte sa primeasca ceva.
Amintiti-le ca nu va place comportamentul lor si numarati pina la trei. Puteti sa le dati sugestii despre cum sa resolve problema dar lasati-i sa aleaga singuri optiunea.
Daca sunteti mereu furiosi pe copii desigur si ei vor fi nervosi intre ei. Furia se hraneste cu ea insesi. Invatati sa va controlati frustrarile pentru ai invata si pe copii.
Invatati-i cum sa-si rezolve problemele cind sunt calmi.
Cind sa interveniti:
Certurile violente trebuiesc oprite imediat. Separati copiii. Cind s-au calmat vorbiti despre ce s-a intimplat si fiti clar ca violenta nu este permisa.
Daca copilul este violent fizic regulat, iar unul dintre frati este mereu victima, este infricosat de frate sau sora si nu riposteaza aveti de-a face cu abuzul intre frati.
Implicati copiii in scrierea unor reguli de baza, cu consecinte clare si consistente daca sunt incalcate:
- intr-un conflict nu este permisa violenta (palme, picioare sau piscaturi)
- fara jigniri, tipete
- daca se bat pentru o jucarie aceasta va sta la parinte pina se calmeaza
- orice frate care cere sa fie primul va ramine ultimul
- nu au voie sa rida de un frate pedepsit sau va fi pedepsit el insusi
- nu se vor bate in masina sau veti trage pe dreapta pina cind se calmeaza
- daca se cearta cine merge pe scaunul din fata al masinii sau cine alege povestea de seara de exemplu, lasati-i sa faca cu rindul
- daca imprumutul este o problema lasati copilul care a dat spre imprumut ceva sa ia un obiect de la celalalt frate pina cind imprumutul este returnat.
Cum ajuta sedintele in familie?
Daca aveti copii mai mari intruniti membrii familiei din cind in cind. O intilnire a familiei este o sedinta la care participa doar membrii acesteia si incare fiecare isi spune parerea pentru a lua decizii. Stabiliti niste reguli: nu se tipa, nu se jigneste si fiecare are rindul sau. Permiteti fiecaruia sa-si spuna parerea. Scopul este de a recunoaste ca parerea fiecaruia este importanta. Veti gasi rezolvari la probleme impreuna. Aceste sedinte de familie ajuta la cresterea responsabilitatii si a cooperarii facind furia si revoltele mai putin frecvente. Este un moment cind va impartasiti dragostea, dezvoltati unitatea si construiti increderea si respectul de sine. Aptitudinile sociale si atitudinile pe care le dezvolta copiii in cercul familiei sunt cele pe care le vor folosi pentru tot restul vietii lor.
Pregatiti copilul pentru venirea unui nou frate: Venirea in familie a unui nou copil este momentul cind apar sentimente puternice de gelozie la fratele mai mare. Este ceva normal ca acesta sa se simta amenintat si sa fie gelos. Atentia parintilor care era doar pentru el acum va fi impartita cu alta persoana. Acomodati copilul cu bebelusul din burtica inainte de nastere. Aratati-i poze cum creste un copil in burtica mamei, lasati-l sa asculte cum bate inima fatului si sa puna mina pe burtica cind acesta se misca. Stati linga copil si aratati-i poze din album cu el cind era abia nascut, povestiti-i cum arata cind l-ati adus acasa, cum il hraneati si cum ii schimbati scutecele. Astfel va fi pregatit pentru noua schimbare. Daca este mai mare si vorbeste puneti-l sa spuna o poveste celui din burtica sau sa vorbeasca cu el.
Ce determina rivalitatea dintre frati?
Fratii nu-si aleg familia in care se nasc si nu se aleg intre ei. Pot fi de sexe diferite, virste diferite si temperamente dar mai ales au de impartit persoanele care conteaza cel mai mult pentru ei: parintii.
Exista numerosi alti factori care contribuie la rivalitatea dintre frati:
- pozitia in familie, copilul cel mai mare poate fi coplesit de responsabilitati sau cel mic isi petrece viata incercind sa prinda din urma pe cel mai mare
- sexul, un frate isi poate uri sora pentru ca tata este mai dragut cu ea sau o sora isi poate dori sa mearga in excursie cu tatal si fratele
- virsta, fratii de 5 si 8 ani pot sa se joace impreuna dar cind vor face 10 si 13 ani probabil vor fi la poli opusi
- fiecare copil se afla intr-o competitie pentru a defini cine sunt ca indivizi, pe masura ce descopera cine sunt vor incerca sa-si descopere talentele, activitatile si interesele; vor sa arate ce lucruri ii diferentiaza de fratii lor
- copii simt ca primesc atentie, disciplina si responsabilitate in cantitati inegale de la parinti
- copiii pot simti ca relatia lor cu parintii este amenintata de venirea unui nou copil
- stadiile de dezvoltare ale copiilor vor afecta cit de mature sunt si cit de mult pot fi atenti si se pot intelege cu fratii
- copiii carora le este foame, sunt plictisiti sau obositi vor deveni mai repede frustrate si vor incepe certuri
- copiii care nu cunosc moduri pozitive de a primi atentie sau de a incepe un joc placut cu fratii lor vor alege cearta
- dinamica familiei joaca un rol; de exemplu un copil poate reaminti parintelui de o ruda care era mai dificila ca temperament, influentind astfel subconstient modul cum trateaza copilul parintele
- copii se lupta mai mult in familii unde parintii vorbesc agresiv iar luptele intre frati sunt normale si un mod acceptabil de a rezolva conflictele
- absenta timpului placut petrecut impreuna in familie, cum este cina creste riscul de conflicte intre copii
- stresul din viata parintilor poate diminua atentia data de catre acestia copiilor si creste rivalitatea dintre frati
- stresul din viata copiilor poate scadea capacitatea lor de a tolera frustrarea conducind la mai multe conflicte
- modul cum parintii trateaza si reactioneaza la conflict poate face diferenta in felul cum se inteleg fratii.
Cum va puteti ajuta copiii sa se inteleaga mai bine intre ei: Nu va jucati preferential cu copiii. Toti sunt egali. Nu da-ti rolui in jucuri mai putin placute doar unui copil.
Incercati sa nu comparati copiii intre ei. Nu spuneti lucruri precum: "Fratele tau i-a note mai bune la matematica - tu de ce nu poti?"
Lasati-l fiecare copil sa fie el insusi. Nu incercati sa-i transformati in fratele mai mare.
Bucurati-va de succesele si talentele fiecarui copil in parte.
Invatati copilul sa fie cooperant decit conflictual. De exemplu puneti-i sa se intreaca pe ceas pentru a stringe jucarii si nu sa se intreaca intre ei.
Fiti atenti la cauzele conflictelor si cind sunt acestea mai frecvente. Se cearta copiii mai mult seara inainte de culcare sau poate cind le este foame inainte de masa?
Poate o modificare a rutinei, o masa mai devreme sau un aperitiv intre mese, o activitate frumoasa in parc cind acestia se plictisesc va evita confictele.
Invatati copiii moduri pozitive de a capata atentia celuilalt. Aratati-le cum sa abordeze alt copil cind vor sa se joace si sa-si imparta jucariile si cu fratii lor.
Sa fiti corect este foarte important, dar nu este la fel cu a fi egal. Copiii mai mari si mai mici pot avea privilegii diferite datorita virstei lor, dar daca vor intelege ca aceasta inegalitate datorita responsabilitatilor unui copil mai mare vor vedea asta ca drept. Explicati deciziile pe care le luati. Chiar daca incercati sa va tratati copiii egal vor exista momente cind acestia vor simti ca nu primesc indeajuns de multa atentie, disciplina si raspunsuri de la dumneavoastra.
Planificati activitati de familie care sa fie distractive pentru toata lumea. Daca copiii vor avea experiente bune impreuna acestea vor actiona ca un tampon cind vine vorba de conflicte. E mai usor sa te descurci cu cineva cu care ai amintiri frumoase comune.
Fiti siguri ca fiecare copil are indeajuns de mult timp si spatiu pentru el insusi. Copiii au nevoie sa-si faca lucrurile private, sa se joace cu prietenii lor fara frati si sa aiba spatiul si proprietatea lor protejate.
Cum afecteaza virsta si aptitudinile sociale castigate conflictele: Sub virsta de 2 ani:
- copiii tind sa se razbune pe obiecte cum sunt jucariile si devin frustrati daca ceva ce vor le este luat
- se lupta sa-si cistige rindul si nu inteleg inca motivul regulilor
- nu au capacitatea de a explica ceea ce simt si folosesc mai mult actele fizice cum este impinsul pentru a-si arata furia.
Virsta de 3-4 ani:
- copiii incep sa coopereze, impart lucruri si isi asteapta rindul
- au inca nevoie de sustinere, reamintire si sugestii pozitive din partea parintilor.
Virsta de 5-7 ani:
- incep sa cistige aptitudini precum impartirea lucrurilor, fac cu rindul, fac compromisuri si accepta si alte optiuni
- se descurca mai bine in rezolvarea problemelor fara a necesita interventia adultilor, desi inca au nevoie de incurajare.
Virsta de 8-12 ani:
- tind sa protesteze mai mult verbal
- sunt mult mai sociali si intra in activitati de grup care implica cooperarea, negocierea si compromisurile.
Cum sa rezolvati conflictele:
Cercetarile arata ca trebuie sa dati atentie conflictelor dintre frati pentru ca nimeni sa nu fie ranit si sa vedeti cind au loc. Incercati sa vedeti daca copiii se pot intelege singuri, dar amintiti-va ca cei mai mici au probabil nevoie sa interveniti si ajutor in rezolvarea problemei. Nu luati partea cuiva si nu favorizati pe nimeni. Calmati-i mai intii si apoi puneti intrebarile despre ce s-a intimplat.
Ajutati-va copiii sa-si dezvolte aptitudini de a rezolva conflictele singuri. Invatati-i cum sa faca compromisuri, sa se respecte intre ei, sa imparta lucrurile corect.
Nu tipati si nu tineti predici, nu va ajuta .
Nu conteaza cine a inceput pentru ca sunt nevoie de doi pentru rezolvare.
Dati sansa copiilor sa-si manifeste emotiile unul fata de celalalt. Ajutati copiii sa gaseasca cuvinte pentru ceea ce simt. Aratati-le cum sa vorbeasca despre ceea ce simt fara sa tipe sau sa loveasca.
Incurajati-i sa negocieze si fiecare parte sa primeasca ceva.
Amintiti-le ca nu va place comportamentul lor si numarati pina la trei. Puteti sa le dati sugestii despre cum sa resolve problema dar lasati-i sa aleaga singuri optiunea.
Daca sunteti mereu furiosi pe copii desigur si ei vor fi nervosi intre ei. Furia se hraneste cu ea insesi. Invatati sa va controlati frustrarile pentru ai invata si pe copii.
Invatati-i cum sa-si rezolve problemele cind sunt calmi.
Cind sa interveniti:
Certurile violente trebuiesc oprite imediat. Separati copiii. Cind s-au calmat vorbiti despre ce s-a intimplat si fiti clar ca violenta nu este permisa.
Daca copilul este violent fizic regulat, iar unul dintre frati este mereu victima, este infricosat de frate sau sora si nu riposteaza aveti de-a face cu abuzul intre frati.
Implicati copiii in scrierea unor reguli de baza, cu consecinte clare si consistente daca sunt incalcate:
- intr-un conflict nu este permisa violenta (palme, picioare sau piscaturi)
- fara jigniri, tipete
- daca se bat pentru o jucarie aceasta va sta la parinte pina se calmeaza
- orice frate care cere sa fie primul va ramine ultimul
- nu au voie sa rida de un frate pedepsit sau va fi pedepsit el insusi
- nu se vor bate in masina sau veti trage pe dreapta pina cind se calmeaza
- daca se cearta cine merge pe scaunul din fata al masinii sau cine alege povestea de seara de exemplu, lasati-i sa faca cu rindul
- daca imprumutul este o problema lasati copilul care a dat spre imprumut ceva sa ia un obiect de la celalalt frate pina cind imprumutul este returnat.
Cum ajuta sedintele in familie?
Daca aveti copii mai mari intruniti membrii familiei din cind in cind. O intilnire a familiei este o sedinta la care participa doar membrii acesteia si incare fiecare isi spune parerea pentru a lua decizii. Stabiliti niste reguli: nu se tipa, nu se jigneste si fiecare are rindul sau. Permiteti fiecaruia sa-si spuna parerea. Scopul este de a recunoaste ca parerea fiecaruia este importanta. Veti gasi rezolvari la probleme impreuna. Aceste sedinte de familie ajuta la cresterea responsabilitatii si a cooperarii facind furia si revoltele mai putin frecvente. Este un moment cind va impartasiti dragostea, dezvoltati unitatea si construiti increderea si respectul de sine. Aptitudinile sociale si atitudinile pe care le dezvolta copiii in cercul familiei sunt cele pe care le vor folosi pentru tot restul vietii lor.
Alte articole:
- Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
- Un copil inteligent emotional
- Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului
- Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1
- Temperamentul si personalitatea copilului
- Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
- Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
- Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs
- Personalitatea primului nascut
- Dezvoltarea intelectuala a copilului
- Cum afecteaza ordinea la nastere personalitatea unui copil
- Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil
- Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic
- Cum te porti cu copilul furios?
- Sindromul copilului sfidator
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă