Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic

Sfaturi pentru parintii cu trei copii, cresterea celui mai mic:
In timp ce fiecare copil pe care l-ati crescut a avut provocarile lui, exista asteptari noi si unice care vor veni o data cu cresterea celui mai mic din familie. Indiferent citi copii ati crescut deja, veti descoperi ca lucrurile stau putin diferit cu cel mai mic. Acesta este rebel si are nevoie de atentie si lauda pentru ca va concura impotriva celorlalti frati. Desi poate nu va dati seama, ordinea la nastere joaca un rol important in steptarile si personalitatea copilului. Daca va faceti timp sa cititi despre nevoile speciale ale fiecarui copil, veti avea posibilitatea sa va cresteti copilul sanatos.

Iata citeva sfaturi pentru a intelegerea comportamentului bebelusului familiei:
Pastrati timp si atentie speciala pentru cel mic: parintii cind au ultimul copil si cel mai mic nu mai sunt atit de stresati ca si cind ar fi pentru prima data parinti. Aveti mai multa incredere ca parinte, iar acest lucrur poate parea ca lipsa de interes pentru copilul cel mic. Copiii au nevoie de momente de calitate emotionala cu parintii lor. Petreceti citeva minute pe zi si cu cel mic. Discutati orice frica sau grija pe care o are. Trebuie sa stie ca sunteti acolo pentru el, chiar daca sunteti ocupat si cu ceilalti frati.
Sarbatoriti succesele lor: un alt sfat important este sa sarbatoriti realizarile lor. Este usor ca primul copil sa se simta invizibil datorita succeselor fratilor mai mari. Trebuie sa descoperiti alaturi de copil talentele lui. Laudati realizarile tuturor copiilor dumneavoastra.
Evitati sa dati copilului mai mic doar lucruri si jucarii folosite deja de fratii mai mari: acesta este un mod frumos de a recicla si a economisi bani in familie, dar astfel copiii mici nu vor mai simti bucuria unei jucarii noi, special cumparata pentru ei. O alta optiune este sa lasati copilul sa aleaga ce vrea sa-i dati de la fratii mai mari. Totusi fiti siguri ca din cind in cind si cel mic va avea citeva cadouri noi, si nu doar de ziua lui. Nu trebuie sa piarda aceasta experienta.
Nu lasati disciplina din mina: este important sa nu abandonati disciplina cu copilul cel mic. Aceasta este una dintre cele mai mari greseli facute de parinti. Este usor sa fiti mai relaxati cu cel mic. Frecvent acesta va incerca sa nu respecte regulile si sa-si faca unele ale lui. Acest comportament permis poate fi distructiv cind vor deveni adulti. O data ce ati incalcat regulile va fi dificil sa tineti copilul sub control. Cautati stilul de disciplina care sa se potriveasca copilului si aplicati-l.
Invatati-l sa fie responsabil: este foarte important sa invatati pe cel mai mic sa fie responsabil. Frecvent nu asteptati prea multe de la el fiind cel mai mic. Poate ca nu are atit de multe reguli de respectat, dar asta va fi o problema in viitor. Copilul va creste si nu se va descurca de unul singur pentru a lua decizii. Desi nu le place responsabilitatea, ii va ajuta sa-si dezvolte aptitudini importante pentru a deveni adulti responsabili in viitor.
Protejati-l cind este necajit de catre fratii mai mari: ca parinte a mai multor copii va trebui sa aveti si un rol de mediator corect. Fratii mai mari vor tachina frecvent pe cel mic. Cind lucrurile devin deranjante va trebui sa interveniti.
Nimeni nu pune bebelusul la colt: copiii mici se pot simti lasati pe dinafara pentru ca nu sunt indeajuns de mari, chiar daca au totusi 4 ani. Invatati copilul sa fie independent. Chiar si acesta va poate ajuta sa puneti masa sau sa stringeti jucariile aruncate pe jos. Aceste lucruri ii vor reda increderea in sine si ii vor arata ca este si el competent indiferent de ierarhia fratilor.
Cind vine pe lume ultimul copil veti simti ca este ultima sansa sa va bucurati de un bebelus. Veti vrea sa petreceti timp distractiv cu acesta, dar sa nu uitati sa ii fiti si parinte. Desi va adorati micutul, trebuie sa fiti inca ferm cu el, pentru a actiona responsabil. Invatati despre personalitatea unica, nevoile lor special si folositi aceste sfaturi pentru a creste un individ responsabil si cu incredere in el insusi.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp