Scrisoare catre viitorii parinti

Ce doresc eu viitorilor părinți (că pentru cei care sunt deja părinți este puțin cam târziu, dar poate niciodată nu este prea târziu... ) Le doresc ca înainte să își dorească să facă un copil sa se cunoasca ei intre ei suficient de bine încât în momentul în care vine un copil în viața lor ei să aibă deja "dexteritatea" să-și managerieze micile conflicte inevitabile într-un mod cât mai sănătos, încât copilul sa nu fie nevoit să fie "tampon" intre ei, sau sa se pună in pozitia de a-l salva pe unul dintre ei.

Le doresc sa se cunoasca atât de bine încât să fie siguri că doresc să rămână în acest cuplu pentru o perioadă cât mai lunga, deoarece copilul va avea nevoie de amândoi și va suferi cumplit în momentul unei despărțiri. Cuplul care urmează să facă un copil reprezintă fundația pe care psihicul copilului se clădește. Dacă acest cuplu are conflicte, stres, daca nu exista o iubire exprimată la mijloc, psihicul copilului se va dezvolta ca atare în acel mediu, "hranindu-se" cu ce este acolo.

Le doresc sa înțeleagă că un copil are nevoie de mult mai mult decât o casa, o masă, haine și jucării...un copil are nevoie de un cămin liniștit, armonios, cu iubire, cu înțelegere și apreciere. El are nevoie de doi părinți pe care sa se bazeze, de doi părinți suficient de puternici și disponibili ca să îl sprijine și să-l protejeze oricând are nevoie.

De asemenea, și nu în ultimul rând, le doresc sa se cunoasca pe ei înșiși cat mai bine. Dacă un părinte este confuz legat de viața lui, de propria persoana, nu știe cine este sau ce-și dorește, nu-și înțelege sau cunoaște reacțiile și comportamentele mai puțin sănatoase, nu este în contact real cu propriul lui suflet, va transmite copilului tot acest "haos". Și cel mai probabil copilul se va confrunta cu aceleași probleme ca și părintele. Copilul, ca să-și poată găsi propria identitate, are nevoie de un părinte ca exemplu care deja a făcut asta.

Sa fii părinte nu este o obligație socială, este o alegere !

Cabinet individual de psihologie Silvia Munteanu
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp