Idei esențiale pentru o relație bună cu copilul tău

Idei esențiale pentru o relație bună cu copilul tău

    Imaginează-ţi că cineva îţi spune în permanenţă, la fiecare pas, ce să faci sau ce să nu faci, ce să spui sau să nu spui, cu ce să te îmbraci, ce să mănânci şi ce nu, şi tot aşa. Probabil într-o astfel de situaţie te înfurii şi devii agresiv, cel puţin verbal sau, deşi te deranjează, nu spui nimic. Aceleaşi lucruri simte şi copilul tău, numai că el nu ştie cum să se apere şi în felul acesta nu învaţă autocontrolul.

 

    Controlul copiilor nu este responsabilitatea părintelui, în schimb părinţii au responsabilitatea de a-i educa, ceea ce este altceva.

 

    Părintele îi poate trasa anumite sarcini în funcţie de vârsta copilului, poate stabili împreună cu el reguli, sancţiuni şi recompense. Este foarte important ca sancţiunea să nu fie legată de retragerea dragostei faţă de copil: „Nu te mai iubesc, m-ai supărat, pleacă de aici". Atât retragerea dragostei cât şi ameninţarea cu retragerea ei sunt la fel de dăunătoare: „N-o să te mai iubesc dacă ...", „O să plec şi o să te las singur", „Te voi trimite la şcoala de corecţie" sau „Te dau la ţigani". Aceste lucruri nu fac altceva decât să transmită copilului că este respins, că nu este iubit şi acceptat aşa cum este. Comportamentele perturbatoare se amplifică, iar copilul pe lângă furia pe care o resimte, ajunge să simtă vinovăţie şi tristeţe, ceea ce nu este o soluţie. 

 

      Părintele trebuie să-şi păstreze calmul şi să recurgă consecvent la sancţiunile stabilite. De exemplu, în cazul unui copil care face o criză de furie acasă spre a obţine ceva şi mama nu cedează şi ignoră acest comportament, ca să fie consecventă trebuie să facă acest lucru în toate situaţiile în care copilul manifestă criza de furie. În felul acesta copilul îşi poate dezvolta autocontrolul, încrederea în sine, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea lui armonioasă.

 

      Dacă copilul manifestă comportamente problematice, chiar te loveşte, nu intra în conflict cu el, nu reacţiona la fel. Păstrează-ţi calmul, distanţeză-te puţin de copil, menţine un contact vizual ferm, arătându-I că nu ţi-ai pierdut controlul. Nu uita că tu eşti cel mai bun exemplu pentru el, aşa că nu îi cere ceva ce tu nu poţi face: „Nu ţipa!", „Nu vorbi urât!", „Nu fuma, dacă te prind ….!" Dacă întâmpini dificultăţi ş tu însuţi ai probleme, cere ajutor pentru a nu le transmite copiilor tăi.

Gâgă Simona Mihaela Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp