Gimnofobia - frica de nuditate

Gimnofobia reprezinta frica de nuditate. Indivizii experimenteaza anxietate in fata nuditatii, chiar daca realizeaza ca frica este irationala. Se pot ingrijora gindidu-se la alte persoane dezbracate sau de a fi vazuti dezbracati sau ambele. Frica poate proveni dintr-o anxietate generala despre sexualitate, teama ca sunt fizic inferiori sau ca nuditatea lor ii face expusi si neprotejati. Cuvintul deriva din grecescul gimnos - gol si fobos - frica.

Evitarea nuditatii in situatiile private poate fi o extindere a rusinii. Cind frica depaseste controlul individului sau interfera cu viata de zi cu zi se poate diagnostica gimnofobia.

Frica de nuditate depaseste uneori modestia excesiva sau rusinea fata de o zona distincta a corpului. Un gimnofob va lua masuri extreme de a-si ascunde si acoperi pielea si chiar formele corpului. Fobia se manifesta in moduri diferite. Simptomele cuprind senzatia de lipsa de aer, respiratii rapide, palpitatii, transpiratii, greata si senzatie de inec imminent cind sunt pusi in fata expunerii corpului sau de a vedea partile expuse ale corpului altor oameni. Unii experimenteaza conditia mereu, altii doar ca raspuns la unii stimuli.

Cauzele fobiei, ca si in alte fobii sunt create de subconstientul individului ca un mecanism de protectie. Frica poate proveni dintr-un incident in care victima a fost dezbracata in fata unor persoane. Intr-un anumit moment din trecutul individului a existat un eveniment traumatic legat de nuditate si o trauma emotionala. Frica poate fi declansata si de filme sau prin starea de martor la experienta altcuiva. O familie conservatoare, societatea sau religia pot induce frica persoanei.

Pentru a trata aceste persoane este important sa se inteleaga de unde provin fricile. Exista frica de trauma printr-o experienta din trecut care probabil necesita un tratament mai intensiv, in timp ce problemele de incredere in sine sau de a fi vazut gol in public pot fi tratate prin hipnoterapie. Medicamentele antianxioase pot de asemenea fi prescrise in situatiile severe.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp