Hemofobia - frica de sange

Hemofobia - frica de sange
Hemofobia este frica extrema si irationala fata de singe. Cazurile acute pot determina reactii fizice neobisnuite la alte frici cum ar fi sincopa vasovagala - lesinul. Reactii similare pot apare la traumatofobie si tripanofobie. Din acest motiv aceste fobii intra la categoria fobiilor singe - injectii - leziuni. Este cauzata de trauma directa sau indirecta in copilarie, desi unii au sugerat o legatura genetica studiile pe gemeni arata ca invatarea sociala si evenimentele traumatice sunt cauza mai degraba decit genetica.

Termenul provine din grecescul hema - singe si fobos - frica. Frica devine fobie cind este persistenta si anormala, determinind semne de stres si anxietate cind persoana se afla linga singe. In timp ce simptomele variaza de la individ la individ, cele mai comune cuprind lesinul, greata, palpitatiile, atacuri de panica si transpiratii excesive. Acestea sunt uneori declansate cind individul vede, miroase sau atinge singe.

Viata unui hemofob variaza. Poate trai o viata normala cu episoade periodice care vin si pleaca repede si simptome care pot fi controlate usor. Pentru altii hemofobia este o experienta debilitanta care determina simptome pentru o lunga perioada de timp, cu greu controlabile. Anxietatea asociata poate conduce la tulburari mentale, incluzind depresia.

Terapia comportamentala este o metoda folosita pentru a trata indivizii si a-i ajuta sa inteleaga fobia. Un specialist va asista individul pe parcursul unei serii de activitati care vor include hipnoterapia, evaluarea prihologica sau discutiile periodice. Indivizii care sufera de hemofobie se pot teme de bolile transmise prin singe cum este HIV, hepatite. Pentru acestia este precaut sa foloseasca manusi inainte de a veni in contact cu singele. Purtarea de manusi protectoare ii poate ajuta sa fie mai in siguranta.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp