Fobofobia - teama nerealista si persistenta fata de reactiile somatice

Fobofobia este frica de a avea o fobie, incluzind anxietatea extrema si teama nerealista si persistenta fata de reactiile somatice. Este definita si ca frica de a dezvolta o fobie. Este o conditie asociata tulburarilor anxioase si atacurilor de panica. Cind pacientul a dezvoltat fobofobia, conditia sa trebuie diagnosticata si tratata ca parte a tulburarilor anxioase.


Este legata in principal de predispozitiile interne. Este dezvoltata de mintea subconstienta care este legata de un eveniment in care s-a experimentat fobia cu trauma emotionala si stres. Frica extrema fata de anxietate si atacurile de panica produse de catre fobie poate conduce la frica de fobii. De asemenea se poate dezvolta prin netratarea unor anxietati care conduc in timp la predispozitia catre alte fobii. Conditia este atribuita ca dezvoltare caracteristicilor precum influente filogenetice, prepotenta unor stimuli, mostenirea genetica individuala, virsta, sex, personalitate, influenta culturala in familie, variabilele psihologice si factori biochimici.


Exista multiple moduri de a trata fobofobia, iar abordurile pentru tratarea tulburarilor de panica s-au dovedit eficiente. De asemenea tehnicile de expunere reprezinta tratamentul fobiilor practicate de multi ani. Producerea artificiala a simptomelor este o metoda foarte utila pentru a trata frica fata de senzatiile manifestate prin experimentarea fobofobiei. Prin ingestia diferitilor stimuli cum este cafeina, adrenalina, CO2-O2, unele dintre simptomele pacientului sunt declansate, cum este parestezia, hiperventilatia, palpitatiile si incetosarea vederii, conducind la controlarea senzatiilor de catre pacient.


Modificarea cognitiva este o alta metoda care ajuta considerabil la tratarea fobofobicilor. Medicii corecteaza astfel unele informatii pe care le poate avea pacientul despre boala, cum sunt credintele catastrofice sau de dezastru iminent.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp