De la negare spre recuperare

Cand intr-o familie apare un bebelus cu dizabilitati, universul familial se dezintegreaza pentru o perioada.
Visurile legate de viitorul copil – cum va arata, cu cine va semana, unde va merge la gradinita, care va fi primul cuvant, ce meserie isi va alege - sunt inlocuite de vinovatie, furie, ura, tristete – un amalgam de sentimente.

Cu cine seamana un copil cu sindrom Down? Cu mama sau cu tata?
A cui este vina ca bebelusul are tetrapareza spastica? A medicului care … ? A mamei care … ?
De ce mi se intampla tocmai mie?
Cu ce am gresit?

Etc. Etc. Etc.


Suportul in aceasta perioada inseamna sa fii alaturi de familie atunci cand nu mai are putere sa ceara acest lucru si sa ii oferi spatiu atunci cand are nevoie.

In perioada postnatala cand alte familii cu un bebelus se adapteaza la noua situatie, parintii unui copil cu dizabilitati au senzatia ca traiesc un vis urat. Multe mamici nu-si mai amintesc primele luni, sau se inchid in casa si plang...sau alearga la diversi specialisti cautand sfaturi, solutii.

Parintii pot nega diagnosticul si pot oscila intre speranta de a infirma si durerea confirmarii diagnosticului.

Acesta este motivul pentru care, uneori, chiar daca au unele banuieli, parintii ignora inconstient sau minimalizeaza unele simptome, mai ales in cazul dizabilitatilor care nu sunt vizibile imediat dupa nastere – ca autismul.


In momentul confirmarii diagnosticului unii parinti sunt coplesiti de sentimente de vinovatie. Apar intrebari de genul: “Ce am facut?, ”Cu ce sunt de vina?”, iar partenerii se pot invinovati reciproc. Daca mai sunt copii in cuplu ei pot simti tensiunea si agitatia induse de noua situatie.
Parintii mai pot simti furie, neputinta si o mare dorinta de a se izola, de a-si trai durerea singuri ca indivizi sau impreuna ca familie care se simte “stigmatizata”.


Toate aceste procese sunt normale si dureaza o perioada de timp necesara unei noi organizari.

Imaginea bebelusului din mintea ambilor parinti, anterioara nasterii, se ajusteaza realitatii concrete. Un mare suport in aceasta perioada vine de la parinti aflati in situatii similare, a caror companie este cautata si pretuita.


In procesul de consiliere al familiilor copiilor cu dizabilitati recuperarea incepe o data cu acceptarea situatiei concrete din aici si acum.

Obiectivele terapeutice pornesc de la consilierea familiei si asigura sustinerea copilului/familiei in vederea recuperarii (in ritmul propriu al copilului si respectand particularitatile acestuia) punand accent pe realizarea unei echipe formate din familie alaturi de specialistii implicati: medic, psiholog, kinetoterapeut, logoped.


Giorgiana Corina Cristea
Psiholog clinician
Psihoterapeut
Giorgiana Corina Cristea - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp