Teste psihologice
Personalitate
Cariera
Cuplu si sex
Parinti
Psihoterapie
Probleme psihice
PsihoUtil
Evenimente
Cum sa vorbesti cu copilul despre droguri?
Autor:
Dr. Simona Stiuriuc
Discutia cu copilul despre pericolul drogurilor nu trebuie sa fie un eveniment. Incepeti conversatia timpuriu si repetati-o. Ginditi-va ca aceste conversatii impartasesc credintele dumneavoastra in timp ce explicati dovezile stiintifice care va sustin. Raspundeti intrebarilor copiilor sincer, cu raspunsuri adecvate virstei si incurajati-i sa vina la dumneavoastra daca are intrebari. Astfel il ajutati sa reziste la presiunile grupului social.
Sfaturi:
Asteptati sa purtati aceste discutii cind copiii inteleg punctele dumneavoastra de vedere. Expertii sustin virsta de 5-7 ani ca fiind cea mai indicata pentru a incepe discutia.
Folositi intimplarile din fiecare zi pentru a inspira conversatia. Daca o ruda consuma droguri sau ia medicamente, asteptati sa ajungeti la masina sau acasa si intrebati copilul ce crede despre asta. Spuneti-i ce ginditi dumneavoastra, de ce sunt drogurile rele, folosind exemple adecvate virstei. De exemplu, pentru un copil mai mic spuneti: "Drogurile te pot imbolnavi". Pentru un adolescent puteti fi mai detaliat, explicind despre efectele drogurilor.
Trimiteti mesaje anti-drog puternice. Fiti sigur ca copilul cunoaste ca nici un drog vindut pe strada nu este sigur si ca este ilegal. Intrebati-l daca a vorbit despre droguri la scoala si ce a invatat. Fiti sigur ca acesta stie mesajul de baza - ca drogurile te ucid. Aduceti detalii despre dependenta, boli si moarte, pe masura ce creste.
Incepeti discutii despre medicamentele cu prescriptie cind copilul este adolescent. Amintiti-i ca acestea sunt la fel de mortale ca si cele de pe strada si ca nu trebuie niciodata sa ia medicamente care nu i-au fost prescrise lui. Vorbiti-i despre statistici asupra deceselor prin consumul de medicamente la tineri. Folositi informatii din surse calificate.
Intrebati copilul daca are intrebari dupa fiecare conversatie. Amintiti-i ca poate sa vorbeasca cu dumneavoastra oricind. Cautati raspunsuri impreuna daca nu stiti o informatie, aratind copilului ca va pasa.
Puneti limite copilului pentru a nu folosi droguri, alcool sau tigari si spuneti consecintele. Faceti o intelegere ca daca copilul va veni la dumneavoastra pentru ajutor dupa ce a consumat ceva nu va fi obligatoriu pedepsit, dar veti avea o discutie serioasa.
Cautati ajutor profesional de la doctorul copilului, psihologul scolii, preot si terapeut daca suspectati ca copilul consuma alcool sau droguri.
Fiti sinceri. Copiii va pot citi ca pe o carte deschisa. Daca tineti amanunte pentru voi, ii mintiti sau folositi tehnici care sa ii sperie, va comportati ca si cum ati sti mai multe decit stiti de fapt isi vor da seama si nu vor mai participa la discutie.
Fiti deschisi. Aceasta trebuie sa fie o conversatie si nu o lectura. Copiii sunt coplesiti de mesaje anti-dog sau alcool la scoala, TV. Incercati sa ascultati pe cit de mult vorbiti si veti fi surprins despre ce stiu deja.
Nu va speriati. Daca copilul recunoste ca a incercat droguri sau alcool, cel mai rau lucru pe care puteti sa il faceti este sa plingeti sau sa tipati la el. Desi nu vreti ca acesta sa creada ca sunteti OK cu decizia lor, nici nu vreti sa-i faceti sa creada ca nu pot vorbi cu dumneavoastra.
Nu minimalizati severitatea problemei. Dati unda verde unui copil daca vine acasa dupa ce a fumat marijuana si in scurt timp acesta va face din problema o obisnuinta.
Urmariti stirile cel putin o data pe saptamina alaturi de copil. Punctate intimplarile legate de droguri si alcool alaturi de consecintele lor. Astfel tinarul va vedea el insusi efectele.
Cai eficiente de a reduce abuzul de droguri printre adolescenti:
Cea mai eficienta cale de a reduce consumul acestor substante incepe de acasa. Parintii trebuie sa se auto-educe despre drogurile prevalente in comunitate. Trebuie sa vorbeaca cu copiii lor despre efectele substantelor sis a foloseasca tragediile care au avut lor pe aceasta tema, implicind copii. Trebuie sa se asigure ca alcoolul, tigarile si drogurile cu prescriptie nu sunt accesibile in casa.
Inchideti "autoservirea" de acasa:
Alcoolul, tigarile si medicamentele nu trebuie sa fie usor accesibile pentru copii acasa, mai ales daca parintii au un dulapior deschis pentru alcool sau medicamente. Multe dintre aceste medicamente sunt pentru ameliorarea anxietatii si a durerii - foarte cautate de tineri. Opiaceele cum este oxicodona si codeina si medicamentele tranchilizante precum valium sunt gasite in multe case, medicamente care sunt prescrise dupa un traumatism sau o interventie chirurgicala. Acestea nu trebuie lasate intr-o zona accesibila. Unii copii cred ca daca medicamentul este bun pentru parinti, atunci este sigur si pentru ei.
Bauturile alcoolice pot deasemeni fi accesibile in casa. Copiii gasesc tot felul de mijloace de a evita detectarea. Pot inlocui cantitatea sustrasa de alcool cu apa. Cel mai simplu este sa aveti dulapioare special pentru acestea tinute sub cheie.
Discutia realista:
Parintii pot incepe sa vorbeasca cu copiii la o virsta frageda despre pericolele acestor substante. Exista multe strategii, dar daca le explicati faptele reale, merge cel mai bine. Implantarea unei frici adevarate fata de ele ajuta copiii sa stea departe de substantele care le ucid colegii. "Drogurile sunt rele pentru tine" nu este indeajuns, trebuie sa le dati exemple reale din viata. Vorbiti despre copiii din cartier sau despre vedetele copii care au murit sau au suferit leziuni severe datorita acestor substante.
Efectele psihologice ale abuzului de substante interzise:
Abuzul de droguri, desi nu atit de distructiv precum dependenta, are efecte severe asupra creierului tinarului. Un adolescent care a consumat abuziv droguri le cumpara ilegal, pentru ca drogul in sine este ilegal sau pentru ca face rost de acesta in conditii ilegale. Dependenta de droguri incepe ca un abuz si poate determina multe dintre problemele psihologice si comportamentale pe care le determina si dependenta.
Asumarea riscurilor:
Unul dintre cele mai recunoscute efecte psihologice ale abuzului de droguri este dorinta crescuta de a-si suma riscuri, mai ales pentru a consuma droguri sau in timp ce le consuma. Acestia pot conduce cu viteze mari, se pot angaja in comportamente sexuale periculoase, pot fura droguri sau bani. Sunt predispusi de a-si asuma riscuri care nu le stateau in caracter inainte de a incepe consumul drogurilor, cum este lipsa respectului pentru autoritati, absenteismul de la scoala sau comportamente inadecvate in public.
Relatiile:
Tinetii care abuzeaza de droguri nu se pot controla si nu inteleg obiectiv ce li se intimpla. Aceasta poate conduce la conflicte in relatiile cu parintii, alte persoane importante si prieteni. Isi pot abandona brusc prietenii vechi si forma alte prietenii sau se pot izola social. Secretomania si nevoia de intimitate pot fi de asemenea semne ale abuzului, dar care pot fi vazute de catre parinti ca comportamente normale virstei.
Starea afectiva:
Datorita modului in care aceste substante actioneaza asupra creierului, tinerii care le consuma pot avea tulburari de afectivitate sau manifesta comportamente neobisnuite pentru ei inainte de abuz. Pot parea anxiosi, furiosi, letargici si neinteresati.
Rusinea:
Multi tineri care consuma droguri sunt constienti de distrugerile pe care si le fac singuri si relatiilor lor, dar nu se pot opri. Se pot simti rusinati sau vinovati. Rusinea poate conduce la comportament si mai secretos, izolare fata de prieteni si familie, pierderea stimei de sine, lipsa interesului fata de activitatile inainte placute, depresie. Datorita stadiului de dezvoltare a creierului lor tinerii cred ca pot renunta la dependenta singuri.
Factori de risc pentru abuzul de substante la tineri:
Cautati o predispozitie genetica fata de abuzul de substante. Cind exista istoric in familie fata de abuzul de alcool, medicamente, fumat, copilul poate fi predispus genetic la aceste abuzuri mai ales cind mediul in care traieste reflecta acceptabilitatea fata de fumat, droguri sau alcool.
Cautati bolile mentale netratate si conditiile medicale. Uneori tinerii cu boli mentale netratate si alte conditii medicale vor cauta auto-tratament prin folosirea alcoolului si a drogurilor. Bolile mentale se asociaza cu dependentele compulsive fata de substante. Cautati simptome de ADHD, tulburari anxioase, depresie si chiar sindrom de stres post traumatic.
Identificati unele temperamente si personalitati. Desi tinarul clasic rebel poate sa nu aleaga intotdeauna drogurile si alcoolul reprezinta un model identificat drept factor de risc. Tinerii care au probleme cu autoritatile, nu au incredere in ei sau simt ca au goluri in personalitate se retrag in folosirea substantelor.
Cautati in mediul de acasa al tinarului. Un adolescent care traieste intr-o casa in care parintii folosesc droguri, fumeaza sau beau este predispus sa le incerce. Deasemeni cind parintii au o atitudine pozitiva fata de aceste substante tinarul va intelegea permisiunea de a le folosi.
Fiti atenti la abuzul emotional, mental, fizic sau sexual in mediul de acasa. Aceste tipuri de situatii determina stres psihologic si fac tinarul sa se simta izolat cautind salvarea in abuzuri - tipat de ajutor.
Fiti atenti la tinerii care nu au parte de o dragoste parinteasca si implicare. Acestia nu sunt supravegheati foarte bine. Le este mai usor sa incerce drogurile.
Identificati problemele in care tinarul este presat de colegi. Un tinar care frecventeaza colegi care folosesc droguri, alcool sau fumeaza va ceda presiunii acestora, incercind sa se acomodeze mediului.
Cele mai timpurii interactiuni ale copiilor apar in familie: uneori situatiile familiale cresc riscul unui copi pentru abuzul de substante.
Care sunt perioadele cele mai periculoase pentru abuzul de droguri la tineri?
Cercetarile arata ca perioadele cheie pentru abuzul de droguri sunt in timpul tranzitiilor majore in viata copilului. Prima tranzitie este cind parasesc securitatea familiei si intra la scoala. Mai tirziu, cind trec de la scoala elementara la gimnaziu, experimentind situatii academic si sociale noi, cum este acomodarea la un grup mai mare. In acest stadiu-adolescenta timpurie- copiii sunt predispusi sa intilneasca drogurile pentru prima data.
Cind intra la liceu, adolescentii fac fata unor provocari educationale, sociale, emotionale in plus. In acelasi timp pot fi expusi la o disponibilitate mai mare a drogurilor, a celor care abuzeaza de astfel de substante si activitati sociale care implica droguri. Aceste provocari cresc riscul ca acestia sa abuzeze de alcool, tigari si alte substante.
Adultii tineri isi parasesc parintii pentru a merge la colegiu sau munca, fiind pe cont propriu pentru prima data.
Cum sa cauti indicii daca copilul tau consuma droguri?
Cunoaste prietenii copilului. Multi copii vor folosi droguri datorita prietenilor. Daca simtiti ca anumiti prieteni ar putea folosi droguri este important sa fiti atenti la acestia.
Cautati in camera sau rucsacul copilului. Daca credeti ca acesta foloseste droguri este important sa nu il acuzati inainte de a gasi dovezi.
Cautati semnele fizice ale consumului de droguri la copil. Ochii rosii, intepaturi pe miini sau picioare, modificari anormale ale comportamentelor, izolarea sociala pot fi semne ale abuzului de droguri. Daca copilul este prea mic nu inseamna ca nu le foloseste. Acesta va va cere mereu bani, va inlocui prietenii vechi cu altii noi, va lipsi de la scoala si va avea note proaste. Poate ca inca nu consuma droguri dar se afla intr-un grup care le foloseste.
Observati comportamentul copilului. Faceti o lista detaliata cu comportamentele care va nelinsitesc la acesta si prezentati-va cu aceasta la un consilier specialist.
Factorii de protective in cazul abuzului de droguri la copii:
Peste 20 de ani de cercetare au fost daruiti cercetarii caracteristicelor programelor eficiente de preventie. Factorii protectori sunt caracteristicele care scad riscul unui individ pentru o tulburare de abuz de substante.
Acestia cuprind:
- legaturi familiale puternice si pozitive
- supraveghere familiala a activitatilor copiilor si a prietenilor acestora
- reguli clare de conduita care sunt constant refacute in familie
- implicarea parintilor in viata copiilor
- succesul in cadrul performantelor scolare, legaturi puternice cu institutiile cum sunt scolile si organizatiile religioase
- adoptarea unor normale conventionale asupra folosirii drogurilor.
Sfaturi:
Asteptati sa purtati aceste discutii cind copiii inteleg punctele dumneavoastra de vedere. Expertii sustin virsta de 5-7 ani ca fiind cea mai indicata pentru a incepe discutia.
Folositi intimplarile din fiecare zi pentru a inspira conversatia. Daca o ruda consuma droguri sau ia medicamente, asteptati sa ajungeti la masina sau acasa si intrebati copilul ce crede despre asta. Spuneti-i ce ginditi dumneavoastra, de ce sunt drogurile rele, folosind exemple adecvate virstei. De exemplu, pentru un copil mai mic spuneti: "Drogurile te pot imbolnavi". Pentru un adolescent puteti fi mai detaliat, explicind despre efectele drogurilor.
Trimiteti mesaje anti-drog puternice. Fiti sigur ca copilul cunoaste ca nici un drog vindut pe strada nu este sigur si ca este ilegal. Intrebati-l daca a vorbit despre droguri la scoala si ce a invatat. Fiti sigur ca acesta stie mesajul de baza - ca drogurile te ucid. Aduceti detalii despre dependenta, boli si moarte, pe masura ce creste.
Incepeti discutii despre medicamentele cu prescriptie cind copilul este adolescent. Amintiti-i ca acestea sunt la fel de mortale ca si cele de pe strada si ca nu trebuie niciodata sa ia medicamente care nu i-au fost prescrise lui. Vorbiti-i despre statistici asupra deceselor prin consumul de medicamente la tineri. Folositi informatii din surse calificate.
Intrebati copilul daca are intrebari dupa fiecare conversatie. Amintiti-i ca poate sa vorbeasca cu dumneavoastra oricind. Cautati raspunsuri impreuna daca nu stiti o informatie, aratind copilului ca va pasa.
Puneti limite copilului pentru a nu folosi droguri, alcool sau tigari si spuneti consecintele. Faceti o intelegere ca daca copilul va veni la dumneavoastra pentru ajutor dupa ce a consumat ceva nu va fi obligatoriu pedepsit, dar veti avea o discutie serioasa.
Cautati ajutor profesional de la doctorul copilului, psihologul scolii, preot si terapeut daca suspectati ca copilul consuma alcool sau droguri.
Fiti sinceri. Copiii va pot citi ca pe o carte deschisa. Daca tineti amanunte pentru voi, ii mintiti sau folositi tehnici care sa ii sperie, va comportati ca si cum ati sti mai multe decit stiti de fapt isi vor da seama si nu vor mai participa la discutie.
Fiti deschisi. Aceasta trebuie sa fie o conversatie si nu o lectura. Copiii sunt coplesiti de mesaje anti-dog sau alcool la scoala, TV. Incercati sa ascultati pe cit de mult vorbiti si veti fi surprins despre ce stiu deja.
Nu va speriati. Daca copilul recunoste ca a incercat droguri sau alcool, cel mai rau lucru pe care puteti sa il faceti este sa plingeti sau sa tipati la el. Desi nu vreti ca acesta sa creada ca sunteti OK cu decizia lor, nici nu vreti sa-i faceti sa creada ca nu pot vorbi cu dumneavoastra.
Nu minimalizati severitatea problemei. Dati unda verde unui copil daca vine acasa dupa ce a fumat marijuana si in scurt timp acesta va face din problema o obisnuinta.
Urmariti stirile cel putin o data pe saptamina alaturi de copil. Punctate intimplarile legate de droguri si alcool alaturi de consecintele lor. Astfel tinarul va vedea el insusi efectele.
Cai eficiente de a reduce abuzul de droguri printre adolescenti:
Cea mai eficienta cale de a reduce consumul acestor substante incepe de acasa. Parintii trebuie sa se auto-educe despre drogurile prevalente in comunitate. Trebuie sa vorbeaca cu copiii lor despre efectele substantelor sis a foloseasca tragediile care au avut lor pe aceasta tema, implicind copii. Trebuie sa se asigure ca alcoolul, tigarile si drogurile cu prescriptie nu sunt accesibile in casa.
Inchideti "autoservirea" de acasa:
Alcoolul, tigarile si medicamentele nu trebuie sa fie usor accesibile pentru copii acasa, mai ales daca parintii au un dulapior deschis pentru alcool sau medicamente. Multe dintre aceste medicamente sunt pentru ameliorarea anxietatii si a durerii - foarte cautate de tineri. Opiaceele cum este oxicodona si codeina si medicamentele tranchilizante precum valium sunt gasite in multe case, medicamente care sunt prescrise dupa un traumatism sau o interventie chirurgicala. Acestea nu trebuie lasate intr-o zona accesibila. Unii copii cred ca daca medicamentul este bun pentru parinti, atunci este sigur si pentru ei.
Bauturile alcoolice pot deasemeni fi accesibile in casa. Copiii gasesc tot felul de mijloace de a evita detectarea. Pot inlocui cantitatea sustrasa de alcool cu apa. Cel mai simplu este sa aveti dulapioare special pentru acestea tinute sub cheie.
Discutia realista:
Parintii pot incepe sa vorbeasca cu copiii la o virsta frageda despre pericolele acestor substante. Exista multe strategii, dar daca le explicati faptele reale, merge cel mai bine. Implantarea unei frici adevarate fata de ele ajuta copiii sa stea departe de substantele care le ucid colegii. "Drogurile sunt rele pentru tine" nu este indeajuns, trebuie sa le dati exemple reale din viata. Vorbiti despre copiii din cartier sau despre vedetele copii care au murit sau au suferit leziuni severe datorita acestor substante.
Efectele psihologice ale abuzului de substante interzise:
Abuzul de droguri, desi nu atit de distructiv precum dependenta, are efecte severe asupra creierului tinarului. Un adolescent care a consumat abuziv droguri le cumpara ilegal, pentru ca drogul in sine este ilegal sau pentru ca face rost de acesta in conditii ilegale. Dependenta de droguri incepe ca un abuz si poate determina multe dintre problemele psihologice si comportamentale pe care le determina si dependenta.
Asumarea riscurilor:
Unul dintre cele mai recunoscute efecte psihologice ale abuzului de droguri este dorinta crescuta de a-si suma riscuri, mai ales pentru a consuma droguri sau in timp ce le consuma. Acestia pot conduce cu viteze mari, se pot angaja in comportamente sexuale periculoase, pot fura droguri sau bani. Sunt predispusi de a-si asuma riscuri care nu le stateau in caracter inainte de a incepe consumul drogurilor, cum este lipsa respectului pentru autoritati, absenteismul de la scoala sau comportamente inadecvate in public.
Relatiile:
Tinetii care abuzeaza de droguri nu se pot controla si nu inteleg obiectiv ce li se intimpla. Aceasta poate conduce la conflicte in relatiile cu parintii, alte persoane importante si prieteni. Isi pot abandona brusc prietenii vechi si forma alte prietenii sau se pot izola social. Secretomania si nevoia de intimitate pot fi de asemenea semne ale abuzului, dar care pot fi vazute de catre parinti ca comportamente normale virstei.
Starea afectiva:
Datorita modului in care aceste substante actioneaza asupra creierului, tinerii care le consuma pot avea tulburari de afectivitate sau manifesta comportamente neobisnuite pentru ei inainte de abuz. Pot parea anxiosi, furiosi, letargici si neinteresati.
Rusinea:
Multi tineri care consuma droguri sunt constienti de distrugerile pe care si le fac singuri si relatiilor lor, dar nu se pot opri. Se pot simti rusinati sau vinovati. Rusinea poate conduce la comportament si mai secretos, izolare fata de prieteni si familie, pierderea stimei de sine, lipsa interesului fata de activitatile inainte placute, depresie. Datorita stadiului de dezvoltare a creierului lor tinerii cred ca pot renunta la dependenta singuri.
Factori de risc pentru abuzul de substante la tineri:
Cautati o predispozitie genetica fata de abuzul de substante. Cind exista istoric in familie fata de abuzul de alcool, medicamente, fumat, copilul poate fi predispus genetic la aceste abuzuri mai ales cind mediul in care traieste reflecta acceptabilitatea fata de fumat, droguri sau alcool.
Cautati bolile mentale netratate si conditiile medicale. Uneori tinerii cu boli mentale netratate si alte conditii medicale vor cauta auto-tratament prin folosirea alcoolului si a drogurilor. Bolile mentale se asociaza cu dependentele compulsive fata de substante. Cautati simptome de ADHD, tulburari anxioase, depresie si chiar sindrom de stres post traumatic.
Identificati unele temperamente si personalitati. Desi tinarul clasic rebel poate sa nu aleaga intotdeauna drogurile si alcoolul reprezinta un model identificat drept factor de risc. Tinerii care au probleme cu autoritatile, nu au incredere in ei sau simt ca au goluri in personalitate se retrag in folosirea substantelor.
Cautati in mediul de acasa al tinarului. Un adolescent care traieste intr-o casa in care parintii folosesc droguri, fumeaza sau beau este predispus sa le incerce. Deasemeni cind parintii au o atitudine pozitiva fata de aceste substante tinarul va intelegea permisiunea de a le folosi.
Fiti atenti la abuzul emotional, mental, fizic sau sexual in mediul de acasa. Aceste tipuri de situatii determina stres psihologic si fac tinarul sa se simta izolat cautind salvarea in abuzuri - tipat de ajutor.
Fiti atenti la tinerii care nu au parte de o dragoste parinteasca si implicare. Acestia nu sunt supravegheati foarte bine. Le este mai usor sa incerce drogurile.
Identificati problemele in care tinarul este presat de colegi. Un tinar care frecventeaza colegi care folosesc droguri, alcool sau fumeaza va ceda presiunii acestora, incercind sa se acomodeze mediului.
Cele mai timpurii interactiuni ale copiilor apar in familie: uneori situatiile familiale cresc riscul unui copi pentru abuzul de substante.
Care sunt perioadele cele mai periculoase pentru abuzul de droguri la tineri?
Cercetarile arata ca perioadele cheie pentru abuzul de droguri sunt in timpul tranzitiilor majore in viata copilului. Prima tranzitie este cind parasesc securitatea familiei si intra la scoala. Mai tirziu, cind trec de la scoala elementara la gimnaziu, experimentind situatii academic si sociale noi, cum este acomodarea la un grup mai mare. In acest stadiu-adolescenta timpurie- copiii sunt predispusi sa intilneasca drogurile pentru prima data.
Cind intra la liceu, adolescentii fac fata unor provocari educationale, sociale, emotionale in plus. In acelasi timp pot fi expusi la o disponibilitate mai mare a drogurilor, a celor care abuzeaza de astfel de substante si activitati sociale care implica droguri. Aceste provocari cresc riscul ca acestia sa abuzeze de alcool, tigari si alte substante.
Adultii tineri isi parasesc parintii pentru a merge la colegiu sau munca, fiind pe cont propriu pentru prima data.
Cum sa cauti indicii daca copilul tau consuma droguri?
Cunoaste prietenii copilului. Multi copii vor folosi droguri datorita prietenilor. Daca simtiti ca anumiti prieteni ar putea folosi droguri este important sa fiti atenti la acestia.
Cautati in camera sau rucsacul copilului. Daca credeti ca acesta foloseste droguri este important sa nu il acuzati inainte de a gasi dovezi.
Cautati semnele fizice ale consumului de droguri la copil. Ochii rosii, intepaturi pe miini sau picioare, modificari anormale ale comportamentelor, izolarea sociala pot fi semne ale abuzului de droguri. Daca copilul este prea mic nu inseamna ca nu le foloseste. Acesta va va cere mereu bani, va inlocui prietenii vechi cu altii noi, va lipsi de la scoala si va avea note proaste. Poate ca inca nu consuma droguri dar se afla intr-un grup care le foloseste.
Observati comportamentul copilului. Faceti o lista detaliata cu comportamentele care va nelinsitesc la acesta si prezentati-va cu aceasta la un consilier specialist.
Factorii de protective in cazul abuzului de droguri la copii:
Peste 20 de ani de cercetare au fost daruiti cercetarii caracteristicelor programelor eficiente de preventie. Factorii protectori sunt caracteristicele care scad riscul unui individ pentru o tulburare de abuz de substante.
Acestia cuprind:
- legaturi familiale puternice si pozitive
- supraveghere familiala a activitatilor copiilor si a prietenilor acestora
- reguli clare de conduita care sunt constant refacute in familie
- implicarea parintilor in viata copiilor
- succesul in cadrul performantelor scolare, legaturi puternice cu institutiile cum sunt scolile si organizatiile religioase
- adoptarea unor normale conventionale asupra folosirii drogurilor.
Alte articole:
- Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
- Un copil inteligent emotional
- Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului
- Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1
- Temperamentul si personalitatea copilului
- Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
- Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
- Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs
- Personalitatea primului nascut
- Dezvoltarea intelectuala a copilului
- Cum afecteaza ordinea la nastere personalitatea unui copil
- Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil
- Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic
- Rivalitatea intre frati
- Cum te porti cu copilul furios?
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă