Cum sa stabilesti o relatie buna cu copilul tau?

Cum sa stabilesti o relatie buna cu copilul tau?
Majoritatea parintilor din ziua de azi se confrunta cu lipsa acuta a timpului destinat copiilor lor; din cauza stresului, din cauza timpului petrecut prea mult la serviciu, parintii acorda copiilor lor prea putin timp; in consecinta, este greu pentru orice parinte sa se concentreze in acel putin timp pe nevoile reale ale copilului sau.

Auzim din ce in ce mai des despre majoritatea copiilor ca se confrunta cu diverse stari pe care parintii lor nu le pot gestiona:
- agresivitate fizica si/sau verbala;
- deficit de atentie (la scoala nu este atent sau in mediul sau pare ca trebuie sa i se spuna de mai multe ori ce sa faca)
- neliniste psiho-motorie (agitatie permanenta)
- interiorizare (copilul nu comunica cu familia sa sau cu cei din jur)
- isi stabileste cu greu relatii de prietenie si le mentine cu efort
... si lista poate continua ...

A fi parinte, pe langa faptul ca este un lucru minunat, este si un lucru dificil; ca parinte, iti doresti sa faci tot ceea ce este mai bine pentru copilul tau, pentru a-i oferi cele mai bune conditii de a se dezvolta armonios, insa timpul petrecut cu acesta este extrem de important.

Pentru a stabili o relatie cu adevarat armonioasa parinte-copil, pot fi urmati urmatorii pasi:
- asculta-ti cu adevarat copilul (copiii tin sa fie luati in serios atunci cand povestesc ceva si sunt mandri cand parintii lor le demonstreaza ca sunt ascultati);
- joaca-te cu copilul tau (chiar daca dupa o zi de munca simti ca nu ai mai face nimic altceva, rupe-ti 10-20 minute si alatura-te copilului tau in jocurile lui);
- nu folosi tonul ridicat atunci cand iti doresti sa te impui (chiar daca esti in criza de timp sau te supara faptul ca puiul tau nu face ceea ce iti doresti, incearca sa-i explici, pe intelesul lui, de ce trebuie sa te asculte). In fond, si copilul gandeste la fel: „daca mama/tata spun ca trebuie sa fac ce vor ei, fara sa imi dea explicatii, si eu vreau ca ei sa faca ce spun eu!”
- nu folosi agresivitate fizica sau verbala; un comportament agresiv nu poate cauza decat un alt comportament la fel de agresiv sau o frica extrema (in ambele cazuri, nesanatoase d.p.d.v emotional pentru cresterea armonioasa a copilului);
- nu-i cere copilului tau mai mult decat poate (testeaza-i limitele); copilul tau este unic si poate sa isi doreasca cu totul altceva decat ti-ai dorit tu la varsta lui;
- cand sunt mai multi copii intr-o familie, trateaza-i pe toti la fel, fara ca vreunul din ei sa se simta mai putin important;
- incearca sa folosesti recompense atunci cand copilul te asculta (ex: mers in parc, cumparat mici jucarii, etc.). Nu folosi recompense ca sa-i ceri copilului tau sa fie cuminte! (ex: „daca esti cuminte/iei nota mare/etc. iti cumpar x”) Copilul trebuie sa isi insuseasca sentimentul de responsabilitate si sa inteleaga faptul ca face un lucru bun pentru ca asa este bine si frumos, nu pentru ca este motivat de o jucarie sau alte recompense.
- evita sa il lasi prea mult in compania desenelor animate sau al calculatorului (atat unele desene, cat si unele jocuri pe pc contin o doza de agresivitate/comportament anti-social);

... iar daca vine o zi, dragi parinti, in care simtiti ca nu puteti trece de o „bariera” in ceea ce priveste comportamentul copilului dvs si va doriti mai mult pentru el, nu ezitati sa apelati la profesionisti. In fond, a fi parinte nu inseamna ca tu nu ai limite si ca poti sau le stii pe toate; a fi parinte inseamna sa apelezi la ajutor specializat de fiecare data cand simti ca e ceva ce nu sti, nu intelegi, nu reusesti.
Cabinet individual de psihologie Andreea Macelaru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp