Alienarea parentala

Alienarea parentala

In ultimii ani conceptul de alienare parentala sau sindromul PAS este mai bine inteles, astfel încât atunci când este depistat nu trebuie neglijat.

Alienarea parentala este atunci când un părinte subminează relatia normala și fireasca dintre copil și celălalt părinte, atunci când un părinte evidențiază numai aspectele negative ale celuilalt părinte, astfel încât copilul ajunge sa spună numai lucruri negative despre acesta din urma. Acest comportament al părintelui care alieneaza poate sa fie considerat abuziv, pentru ca se exercita o presiune cognitivă și emoțională asupra copilului, acesta din urma ajungând sa dezvolte sindromul.

Copilul devine un instrument de care parintele alienator se folosește pentru a deteriora relatia fireasca și a-l îndepărta pe celălalt părinte, de cele mai multe ori spunând: „eu nu am nimic împotriva, dar dacă copilul nu vrea, nu îl pot obliga”. In cadrul sesiunilor de evaluare psihologică, copilul îl vorbește de rău pe celălalt părinte, însă limbajul non-verbal, cât și interpretarea tehnicilor și metodelor evidentiaza sindromul PAS. Copilul alienat are sentimente de vina induse, dacă de exemplu s-a simțit bine in compania celuilalt părinte, poate deveni un „spion” al părintelui care alieneaza, poate fi forțat de către parintele alienator sa aleagă între cei doi parinti, sau poate sa utilizeze conduite verbale repetitive, care nu sunt decât cuvintele alienatorului despre relatia cu parintele respins, etc. Aceasta forma de manipulare se regăsește frecvent in comportamentul copilului alienat.

Pe termen lung exista repercusiuni negative, copilul ajungând sa aibă stima de sine scăzută, relații deficitare cu semenii, stări anxioase, stări de agitație psihimotrica, mergând pana la agresivitate, randament școlar scăzut, etc.

După depistarea sindromului de PAS, atât copilul, cât și parintii trebuie sa beneficieze de terapie suportiva și consilierea psihologică parentala.

Cabinet Psihologic, Luminița Filipoiu
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp