Psihoza dezintegrativa a copilariei - sindromul Heller

Psihoza dezintegrativa a copilariei - sindromul Heller
Cunoascuta si ca sindromul Heller, conditia este caracterizata de debut tardiv, la virsta de 3 ani, cu intirzieri de dezvoltare ale limbajului, functiilor sociale si aptitudinilor motorii. Cercetatorii nu au descoperit inca o cauza a tulburarii. Aceasta are unele similaritati cu autismul si este uneori considerata o forma a acestuia. Multi copii sunt deja intirziati cind tulburarea devine aparenta, dar aceste intirzieri nu sunt intotdeauna evidente la copiii mici.
Virsta la care regresia apare variaza intre 2 si 10 ani. Regresia poate fi foarte brusca. Unii copii descriu sau apar sa reactioneze la halucinatii, dar cel mai evident simptom este pierderea aptitudinilor deja castigate. Sindromul a fost mai intii descris de un educator Austrian-Theodor Heller in 1908.

Un copil afectat de aceasta tulburare prezinta dezvoltare normala si cistiga aptitudini de comunicare verbala si nonverbala, in formarea relatiilor sociale, motorii, de joaca si auto-ingrijire comparabile cu alti copii de aceeasi virsta. Totusi, intre virsta de 2 si 10 ani, aptitudinile castigate sunt pierdute aproape complet in cel putin doua din urmatoarele sase arii functionale:
- aptitudinile de comunicare prin limbaj expresive (capacitatea de a vorbi si de a comunica un mesaj)
- aptitudinile de comunicare receptive (intelegerea limbajului)
- aptitudini sociale si de auto-ingrijire
- controlul asupra vezicii urinare si rectului
- manifestarile prin joaca
- aptitudinile motorii.
Absenta functionarii normale sau a afectarii apar deasemeni in cel putin doua dintre urmatoarele trei arii:

- interactiunea sociala
- comunicarea
- comportamentul repetitiv si domeniile de interes.

Cauzele exacte ale psihozei dezintegrative a copilariei sunt inca necunoscute. Uneori aceasta apare abrupt in citeva zile sau saptamini, in timp ce in alte cazuri se dezvolta intr-o perioada lunga de timp. Desi incidenta epilepsiei la acesti copii este ridicata, expertii nu stiu daca epilepsia joaca un rol in cauzarea tulburarii.
Sindromul Heller a fost asociat si cu alte conditii, in mod particular urmatoarele:
- boala de stocare a lipidelor: conditie in care are loc o acumulare toxica de grasimi in creier si sistemul nervos
- panencefalita subacuta sclerozanta: infectia cronica a creierului de catre o forma de virus al pojarului care determina panencefalita sclerozanta, conditia duce la inflamarea creierului si moartea celulelor nervoase
- scleroza tuberoasa: o boala genetica in care apar tumori in creier si alte organe vitale cum sunt rinichii, inima, ochii, plaminii si pielea, in aceasta conditie hamartoame - tumori nonmaligne se dezvolta in creier.

Nu exista inca o vindecare permanenta a Psihozei dezintegrative a copilariei. Copiii afectati vor ramine cu dizabilitati permanente in anumite domenii si necesita ingrijire de lunga durata. Tratamentul tulburarii implica medicatia si terapia comportamental cognitiva.
Terapia comportamental cognitiva incearca sa reinvete copilul limbajul, auto-ingrijirea si aptitudinile sociale. Programele create in acest scop folosesc un sistem de premiere pentru a reface comportamentele dorite si a descuraja pe cele problematice.
Medicatia. Nu exista medicamente disponibile pentru a trata direct conditia. Medicatia antipsihotica este folosita pentru a trata problemele comportamentale precum starea agresiva si problemele repetitive de comportament. Medicatia anticonvulsivanta este folosita pentru a controla convulsiile.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp