Despre emotii (2) - Sa traducem corect semnalele corpului in emotia potrivita

Uneori sentimentele de frică şi însufletire pot obţine acelaşi răspuns fizic în corpurile noastre.

Atunci când infruntăm noi provocări şi oportunităţi în vieţile noastre, putem crede ca ceea ce simţim este sentimentul de a fi speriat, când de fapt ceea ce simţim cu adevărat este încântarea.

Adesea nu am fost învăţaţi cum să acceptăm tresărirea în faţa unei noi oportunităţi, aşa că facem mai degrabă un pas înapoi, în anxietate, în loc să dăm voie curajului să se manifeste. O modalitate de a ne inspira pentru a îmbrăţişa oportunităţile care vin către noi este să privim şi să analizăm mai profund sentimentele noastre şi vom afla astfel că „fluturii în stomac” sau bătăile rapide ale inimii nu sunt neapărat un semn că ne este frică. Aceste sentimente foarte bine pot fi traduse ca emoţie, curiozitate, pasiune şi chiar dragoste.

Pe de altă parte, nu există nimic în neregulă cu a ne fi frică, atâta timp cât nu lăsăm această frică să ne oprească din a face lucruri pe care ni le dorim cu adevărat. Majoritatea dintre noi presupunem că oamenii curajoşi sunt neînfricaţi, dar adevărul este că ei de fapt se simt pur şi simplu mai confortabil cu sentimentul lor de frică, deoarece îl acceptă, îl infruntă şi îi fac faţă în mod regulat, ca o parte normală şi absolut firească a vieţii lor. Cu cât mai mult ne dăm voie să facem acest lucru, cu atât mai mult putem simţi emoţiile fireşti în faţa provocărilor, mai degrabă decât acestea să ramână ascunse şi blocate de anxietate. Cu cât mai mult ne cultivăm capacitatea noastră de a merge mai departe în loc să ne oprim şi să rămânem în fundal, cu atât mai mult avem încredere în noi înşine că putem să fim capabili să gestionăm situaţiile noi, de orice fel ar fi acestea, fie că este un nou loc de muncă, o mutare sau o relaţie.

Astfel, un exercitiu util în aceste situaţii este ca atunci când credem că simţim frică, să ne reamintim că de fapt poate ne bucurăm doar. Reîncadrarea lucrurilor într-un mod doar un pic diferit poate schimba esenţial starea noastră mentală dintr-una de rezistenţă la una de deschidere. Putem practica acest nou mod de a vedea lucrurile prin a spune cu voce tare: „eu sunt foarte emoţionat în faţa acestui interviu pentru un loc de muncă”; „eu sunt foarte nerăbdător să merg alături de această persoană uimitoare”; „sunt încântat să am posibilitatea de a face ceva ce nu am mai făcut niciodată înainte”. Exersand acest lucru cu fiecare ocazie pe care o avem, vom simţi în corpul nostru treptat trecerea de energie de la starea de frică paralizantă la starea de excitare pozitivă, care ne dă forţă să ne punem direct toată energia în serviciul propriului nostru progres, în creştere şi învăţare.

preluare şi adaptare după Madisyn Taylor
Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp