Confabulatia

In psihologie confabulatia este povestirea spontana a unor evenimente care nu s-au intimplat niciodata. Consta din crearea de false amintiri, perceptii sau credinte despre sine sau mediul inconjurator - de obicei ca rezultat al disfunctiei neurologice sau psihologice. Cind este vorba de amintiri confabulatia este confuzia imaginatiei cu amintirile sau aplicatia confuza a adevaratelor amintiri. Confabulatiile sunt dificil de diferentiat de iluzii si de minciuna.
Despre amintiri, confabulatiile ciudate despre trecutul cuiva sunt rare in absenta unor cauze organice, iar termenul de confabulatie este restrins la aceste tipuri de distorsiuni.

In schimb, chiar si persoanele intacte neurologic sunt succeptibile la erori ale memoriei sau confuzii datorita cauzelor psihologice.
Pacientii care au suferit leziuni cerebrale, mai ales ale regiunilor prefrontale, pot avea confabulatii ca un simptom. Pacientii cu sindrom Korsakoff confabuleaza caracteristic, prin ghicirea unui raspuns sau imaginarea unui eveniment. Uneori confabulatia apare prin modificarea chimiei creierului.

Sindromul amintirilor false descrie o afectiune in care identitatea si relatiile unei persoane sunt afectate de amintiri care sunt incorecte dar sunt crezute puternic. Acestea pot fi rezultatul terapiei de recuperare a amintirilor care descrie metode terapeutice care predispun la crearea de confabulatii. Acest sindrom nu este recunoscut ca un diagnostic oficial de boala mentala, dar principiul prin care amintirile sunt alterate de influentele din exterior este acceptat de catre cercetatori.

Confabulatia este fenomenul prin care pacientii cu tulburari ale memoriei pot produce amintiri false. Uneori confabulatia este impartita in doua tipuri. Confabulatia spontana se refera la confabulatia in care pacientul povesteste spontan despre amintiri care nu pot fi corecte. Confabulatia provocata consta din erori sau distorsiuni produse cind pacientul este provocat la un test de memorie.
Exista probabil diferite mecanisme care stau la baza acestor forme de confabulatie. Confabulatia spontana este uneori brusca si cu un continut care frecvent preocupa pacientul, parind a fi rezultatul leziunilor lobilor prefrontali. Nu toti pacientii cu tulburari severe ale memoriei au astfe de leziuni cerebrale, aceasta forma de confabulatie fiind comuna. In schimb, confabulatia provocata sau momentana este probabil ceva ce toti oamenii o fac intr-un anumit grad cind nu isi amintesc ceva, fiind astfel interpretata ca un raspuns normal la o memorie care a cedat. Este mult mai frecventa dar este vazuta doar cind memoria pacientului este provocata, ca intr-un test de memorie.
Confabulatia spontana poate fi stresanta pentru rude si ingrijitorii pacientului datorita formelor bizare pe care le ia. Din nefericire nu exista medicatie pentru aceasta forma de confabulatie, desi exista citeva medicamente care ar putea fi incercate. Cel mai adesea este observata in stadiul timpuriu al bolii cind pacientul este confuz si va atinge un platou in timp. In unele cazuri poate fi persistenta.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp