Ruminarea

Autor: Roxana Bica
Ruminarea

Felul în care gândim despre nereușite ne conduce spre o stare mentală sănătoasă (calm sau emoții pozitive ) ori spre simptome precum depresia, anxietatea, tulburări în comportamentul alimentar, consum compulsiv de alcool, agresivitate, etc. A rumina înseamnă a rula continuu în minte gânduri referitoare la cauzele, consecințele sau alte aspecte legate de eșecul în atingerea unui scop. Femeile tind în mai mare măsură decât bărbații să apeleze la această modalitate dezadaptativă de a gestiona o situație neplăcută, ceea ce ar putea avea legătură cu frecvența mai mare a depresiei în cazul acestei categorii.

Există dovezi conform cărora legătura dintre ruminare și depresie ar fi influențată de maniera în care gândurile și sentimentele sunt analizate. Grossmann și Kross au arătat în 2010 că analizarea gândurilor și sentimentelor într-o manieră detașată, ca din perspectiva unui observator, poate avea rol de protecție în raport cu generarea unui nivel ridicat de stres. Rușii, cunoscuți drept persoane cu o adevărată cultură a ruminării, nu sunt atât de mult afectați de acest obicei mental precum sunt ruminatorii vestici tocmai pentru că atunci când îl practică nu sunt imersați în sine, adică nu își analizează experiența „prin proprii ochi”. Practicarea ruminării într-un mod detașat (ca și cum te-ai vedea din afară ) favorizează conștientizarea unor aspecte importante pentru propria dezvoltare și conferirea de sens și finalitate experienței negative trăite. Așadar, până la adoptarea unei soluții mai bune, să ruminăm precum rușii pentru a ne simți precum americanii care nu ruminează.

Roxana Radomir - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp