Neurodiversitate, neurodivergent și neurotipic

Neurodiversitate, neurodivergent și neurotipic

Conceptul de neurodiversitate denotă varietatea inerentă a funcțiilor cerebrale și gama largă de stiluri cognitive prin care oamenii procesează informația, învață și interacționează. Astfel, neurodiversitatea ne include pe toți. Chiar dacă tendința de a trata neurodivergența, precum autismul și ADHD-ul, ca pe o patologie a condus la percepția că a fi neurodivergent înseamnă a avea o boală, ideea unei funcții neurocognitive „sănătoase” sau „normale” nu este mai justificată Este similară cu ideea unui anumit tip de culoare a ochilor sau o nuanță a pielii.

 

"Neurodivergent" este un termen care se aplică unei persoane ale cărei trăsături neurologice diferă de cele general acceptate ca fiind standard, cum ar fi în cazul autismului. Aceasta poate duce la provocări în adaptarea la o societate gândită în principal pentru indivizii neurotipici. Totodată, "neurodivergența" include o varietate de particularități neurologice. Atât o persoană cu autism, cât și una cu ADHD sau cu dificultăți de învățare specifice, precum dislexia, pot fi considerate neurodivergente. Din moment ce majoritatea oamenilor nu se identifică cu astfel de caracteristici specifice, cum ar fi autismul, neurodivergența se referă la abateri importante de la ceea ce societatea majoritară percepe ca fiind comportament "tipic" sau "normal". De pildă, o persoană cu autism poate folosi anumite comportamente de auto-reglare în public, care nu sunt văzute ca acceptabile social în contextul obișnuit, dar care sunt esențiale pentru buna lor funcționare.

 

Astfel, cuvântul "neurotipic" este utilizat pentru a caracteriza pe cineva care nu se recunoaște ca autist și nici nu prezintă alte tipare de gândire sau comportament care să se încadreze în neurodivergență. În mod obișnuit, "neurotipic" descrie indivizi al căror mod de funcționare neurocognitivă corespunde cu cel al majorității persoanelor din jurul lor. Prin urmare, modul în care persoanele neurotipice percep lumea este considerat (greșit) ca fiind "corect", deoarece se aliniază la normele de comportament și sociale ale majorității. Prin urmare, modul de gândire neurotipic devine criteriul de referință în raport cu care se definește neurodivergența.

 

Madalina Simion - Psihologie clinica & neuropsihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp