Fapte, nu vorbe
Acum o lună de zile am decis să scriu un articol referitor la cât de mult vorbim despre ce vrem să facem ÅŸi cât de puÅ£in facem ceva. Nu am făcut-o până acum pentru că mi-era lene, pentru că preferam să vorbesc la nesfârÅŸit despre cât de mulÅ£i sunt oamenii care ne poluează fonic ÅŸi cât de puÅ£ini au rămas cei care chiar se implică în acÅ£iuni. Găseam tot felul de motive: că nu am timp, că trebuie să mă documentez mai mult, că…... Vorbeam ÅŸi nimic mai mult.
Cred că vi s-a întâmplat ÅŸi vouă să nu aveÅ£i chef să faceÅ£i ceva, să vorbiÅ£i în continuu despre cum aÅ£i vrea să-l faceÅ£i, despre ce planuri măreÅ£e aveÅ£i, despre cum o să vă schimbaÅ£i job-ul ăsta nenorocit care vă mănâncă sănătatea, despre cum o să-i spuneÅ£i ÅŸefului în faţă că e un mitocan, despre cum o să vă luaÅ£i voi o casă la curte ÅŸi o să vă apucaÅ£i de grădinărit la pensie ÅŸi alte astfel de lucruri. Să vorbeÅŸti despre lucruri este simplu, să le faci e un pic mai greu. E ca atunci când vrei să slăbeÅŸti ÅŸi îÅ£i propui să începi o dietă. Faptul că studiezi mii de regimuri disociate, că vorbeÅŸti cu persoane care au trecut prin aÅŸa ceva nu te face să slăbeÅŸti în mod automat. Tot ceea ce faci este să pierzi timp.
De ce ne este greu să acÅ£ionăm? De ce atât de mulÅ£i oameni vorbesc despre lucruri în loc să le ÅŸi pună în practică? Din cauza inerÅ£iei! Oamenilor le place să stea în aceeaÅŸi stare în care se află ÅŸi nu le place să se schimbe. Pentru mulÅ£i starea naturală este să nu acÅ£ioneze, să fie pasivi, aÅŸa că vor continua să stea ÅŸi să nu facă nimic. Dar nu lucrul în sine e dificil de realizat, ci doar începutul lui. Dacă vrei să faci ceva, fă primul pas în direcÅ£ia înfăptuirii acelui lucru! Dacă vrei să schimbi serviciul, decide-te ce fel de job Å£i-ar plăcea. Dacă vrei să slăbeÅŸti, încearcă, treptat, să nu mai mâănânci 3 ciocolate pe zi! Studiile au arătat că cei care chiar începeau să se implice într-un lucru aveau mult mai multe ÅŸanse de reuÅŸită dată fiind încrederea pe care o căpătau făcând acel lucru. Cum poÅ£i trece din tabară guralivilor în cea a celor care fac ceva? Simplu!
1. Înconjoară-te de oameni care se implică în proiecte, sunt dinamici, fac lucruri. Este foarte posibil să te molipseÅŸti, să fii prins în vraja lor ÅŸi să începi să faci ÅŸi tu ceva;
2. Aplică tehnica paÅŸilor mărunÅ£i, fă lucruri mici, formează-Å£i un obicei din asta ÅŸi fă ceva în fiecare zi. EficienÅ£a este măsurată în ceea ce faci ÅŸi valoarea lucrului făcut!
3. Fă-ţi timp pentru lucrurile pe care vrei să le faci. Organizează-ţi programul. Stabileşte-şi priorităţile;
4. PropuneÅ£i un scop. Cred cu tărie că motivul cel mai important pentru care evitam să scriu acest articol este că nu aveam în minte niciun plan după care să-l structurez. Nu aveam un scop pentru care să o fac. Scopul te motivează!
5. Nu lăsa eÅŸecurile să te demoralizeze. Unul dintre motivele pentru care oamenii vorbesc atât de mult despre planurile lor este pentru că le e frică de insucces. Nu renunÅ£a! Ai avut un mic eÅŸec, nu-i nimic, încearcă din nou;
6. Nu-ti propune prea multe o dată. Chiar dacă este important să-Å£i faci planuri, nu încerca să le realizezi pe toate o dată. Unul, două obiective sunt de ajuns. Mai multe nu fac decât să-Å£i iroÅŸeÅŸti puterile în mii de lucruri ÅŸi să nu termini niciunul;
7. Nu găsi motive că ceva nu poate fi făcut. Găseşte soluţii să faci lucrul acela! Una dintre marile diferenţe dintre oamenii care au succes şi cei care nu au este că succesul nu se obţine prin scuze. Dacă ceva pare dificil de realizat, oamenii cu succes găsesc noi soluţii pentru a face ca lucrurile să meargă. Găsitul unor noi soluţii este cheia succesului.
În concluzie, care a fost soluÅ£ia la problema mea? Ce m-a determinat să mă apuc de articol? Cum m-am oprit din a diseca problema ÅŸi chiar să mă apuc să scriu ceva despre acest subiect? Cred că în primul rând, recunoscând făţiÅŸ că trag de timp ÅŸi că nu am chef. Åži pe urmă, faptul că sunetul “memento-ului” meu de la telefon a început să mă exaspereze. AÅŸa că, l-am anulat pentru că, tocmai, am terminat articolul!
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă