Fapte, nu vorbe

Autor: Brindusa Gal
Fapte, nu vorbe

Acum o lună de zile am decis să scriu un articol referitor la cât de mult vorbim despre ce vrem să facem ÅŸi cât de puÅ£in facem ceva. Nu am făcut-o până acum pentru că mi-era lene, pentru că preferam să vorbesc la nesfârÅŸit despre cât de mulÅ£i sunt oamenii care ne poluează fonic ÅŸi cât de puÅ£ini au rămas cei care chiar se implică în acÅ£iuni. Găseam tot felul de motive: că nu am timp, că trebuie să mă documentez mai mult, că…... Vorbeam ÅŸi nimic mai mult.


Cred că vi s-a întâmplat ÅŸi vouă să nu aveÅ£i chef să faceÅ£i ceva, să vorbiÅ£i în continuu despre cum aÅ£i vrea să-l faceÅ£i, despre ce planuri măreÅ£e aveÅ£i, despre cum o să vă schimbaÅ£i job-ul ăsta nenorocit care vă mănâncă sănătatea, despre cum o să-i spuneÅ£i ÅŸefului în faţă că e un mitocan, despre cum o să vă luaÅ£i voi o casă la curte ÅŸi o să vă apucaÅ£i de grădinărit la pensie ÅŸi alte astfel de lucruri. Să vorbeÅŸti despre lucruri este simplu, să le faci e un pic mai greu. E ca atunci când vrei să slăbeÅŸti ÅŸi îÅ£i propui să începi o dietă. Faptul că studiezi mii de regimuri disociate, că vorbeÅŸti cu persoane care au trecut prin aÅŸa ceva nu te face să slăbeÅŸti în mod automat. Tot ceea ce faci este să pierzi timp.


De ce ne este greu să acÅ£ionăm? De ce atât de mulÅ£i oameni vorbesc despre lucruri în loc să le ÅŸi pună în practică? Din cauza inerÅ£iei! Oamenilor le place să stea în aceeaÅŸi stare în care se află ÅŸi nu le place să se schimbe. Pentru mulÅ£i starea naturală este să nu acÅ£ioneze, să fie pasivi, aÅŸa că vor continua să stea ÅŸi să nu facă nimic. Dar nu lucrul în sine e dificil de realizat, ci doar începutul lui. Dacă vrei să faci ceva, fă primul pas în direcÅ£ia înfăptuirii acelui lucru! Dacă vrei să schimbi serviciul, decide-te ce fel de job Å£i-ar plăcea. Dacă vrei să slăbeÅŸti, încearcă, treptat, să nu mai mâănânci 3 ciocolate pe zi! Studiile au arătat că cei care chiar începeau să se implice într-un lucru aveau mult mai multe ÅŸanse de reuÅŸită dată fiind încrederea pe care o căpătau făcând acel lucru. Cum poÅ£i trece din tabară guralivilor în cea a celor care fac ceva? Simplu!


1. Înconjoară-te de oameni care se implică în proiecte, sunt dinamici, fac lucruri. Este foarte posibil să te molipseÅŸti, să fii prins în vraja lor ÅŸi să începi să faci ÅŸi tu ceva;

2. Aplică tehnica paÅŸilor mărunÅ£i, fă lucruri mici, formează-Å£i un obicei din asta ÅŸi fă ceva în fiecare zi. EficienÅ£a este măsurată în ceea ce faci ÅŸi valoarea lucrului făcut!

3. Fă-ţi timp pentru lucrurile pe care vrei să le faci. Organizează-ţi programul. Stabileşte-şi priorităţile;

4. PropuneÅ£i un scop. Cred cu tărie că motivul cel mai important pentru care evitam să scriu acest articol este că nu aveam în minte niciun plan după care să-l structurez. Nu aveam un scop pentru care să o fac. Scopul te motivează!

5. Nu lăsa eÅŸecurile să te demoralizeze. Unul dintre motivele pentru care oamenii vorbesc atât de mult despre planurile lor este pentru că le e frică de insucces. Nu renunÅ£a! Ai avut un mic eÅŸec, nu-i nimic, încearcă din nou;

6. Nu-ti propune prea multe o dată. Chiar dacă este important să-Å£i faci planuri, nu încerca să le realizezi pe toate o dată. Unul, două obiective sunt de ajuns. Mai multe nu fac decât să-Å£i iroÅŸeÅŸti puterile în mii de lucruri ÅŸi să nu termini niciunul;

7. Nu găsi motive că ceva nu poate fi făcut. Găseşte soluţii să faci lucrul acela! Una dintre marile diferenţe dintre oamenii care au succes şi cei care nu au este că succesul nu se obţine prin scuze. Dacă ceva pare dificil de realizat, oamenii cu succes găsesc noi soluţii pentru a face ca lucrurile să meargă. Găsitul unor noi soluţii este cheia succesului.

În concluzie, care a fost soluÅ£ia la problema mea? Ce m-a determinat să mă apuc de articol? Cum m-am oprit din a diseca problema ÅŸi chiar să mă apuc să scriu ceva despre acest subiect? Cred că în primul rând, recunoscând făţiÅŸ că trag de timp ÅŸi că nu am chef. Åži pe urmă, faptul că sunetul “memento-ului” meu de la telefon a început să mă exaspereze. AÅŸa că, l-am anulat pentru că, tocmai, am terminat articolul!
Brindusa Gal - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp