Despre inteligenta emotionala

Despre inteligenta emotionala

Auzim tot mai des despre aceast tip de inteligenta. Oare ce-o fi ? La ce se refera ? De la ce varsta avem inteligenta emotionala ? Ce sa facem cu ea, pana la urma ? Se poate educa ? O multime de de intrebari la care voi incerca sa raspund.

Inteligenta emotionala, este diferita de nivelul de IQ, si se refera la intelegerea si gestionarea propriilor emotii, intelegerea emotiilor celorlalti, pentru ca finalitatea sa fie realizarea/pastrarea/ imbunatatirea relatiilor sociale - pentru ca suntem fiinte sociale, care avem nevoie sa interactionam, mai mult chiar, sa fim acceptati si valorizati intr-o forma sau alta de semenii nostri. Cu alte cuvinte, daca vrem sa fim intelesi, sa incepem prin a ne intelege in primul rand pe noi, intelegerea aceasta sa o aducem apoi in exteriorul nostru pentru a-i intelege pe ceilalti. Pana aici, destul de clar.
De la ce varsta apare inteligenta emotionala ? De la o varsta mica. Un copil - poate avea chiar 2 sau 3 ani- care merge si mangaie sau ii vorbeste frumos unui bebelus care plange, in incercarea de a-l linisti, are deja un nivel de inteligenta emotionala; un adolescent are si el inteligenta emotionala, la fel un adult tanar de 25 de ani, un adult matur de 40 sau o persoana de 60.
Cand spunem despre o persoana ca e imatura sau infantila ? Atunci cand are reactii nepotrivite - din punct de vedere al normelor morale si sociale acceptate- cu varsta biologica a persoanei; astfel daca un adolescent care atunci cand isi doreste un obiect in loc sa motiveze si sa negocieze in cazul unui eventual refuz, se arunca pe jos, va incepe sa planga, sa dea din maini si din picioare, vom spune ca e infantil, in timp ce aceasi reactie in cazul unui refuz la un copil de 2 ani, va fi etichetata diferit. Daca la serviciu un superior va chema o persoana cu o inteligenta emotionala scazuta pentru a-i face o observatie, aceasta va avea ganduri ca de exemplu: are ceva cu mine; niciodata nu e multumit; vai de mine, ce ma fac; nu sunt suficient de bun; pe cine sa gasesc oare vinovat in locul meu; etc., in timp ce o persoana cu o inteligenta emotionala ridicata, va comunica asertiv- va recunoaste daca a gresit, isi va asuma consecintele si va incerca sa remedieze eroarea/greseala fara sa catastrofeze - numai mie, doar eu, intotdeauna, etc.
Intr-un cuplu in care partenerii sunt bine dezvoltati d.p.d.v. emotional, va exista intotdeauna o buna comunicare si implicit calitatea relatiei va fi superioara, pentru ca intr-un conflict de exemplu, daca partenerul spune " nu vreau sa merg azi in vizita la prietenii tai, as prefer sa raman acasa sa ma uit la emisiunea preferata", refuzul de a pleca nu va fi interpretat ca de ex. "nu vrea sa se afiseze cu mine; nu-i plac prietenii mei si mereu gaseste scuze ca sa nu vina, lasa ca-i arat eu!" ci partenerul va putea verbaliza ca "imi doresc foarte tare sa insotesti, e important pentru mine si as aprecia efortul tau, pentru ca stiu ca ai avut o zi grea si inteleg nevoia ta de a ramane la TV". Ce ziceti ? La o cerere formulata in felul acesta e posibil sa primiti un alt fel de raspuns ? Inteligenta emotionala are un impact puternic si in rolul de partener in cuplu, si in rolul de parinte, si in rolul de prieten/a, si in rolul de fiu/fiica, indiferent de varsta!
Atunci cand vulnerabilitatile se activeaza, identificati cauza, amintiti-va care a fost felul in care ati reactionat intr-o alta situatie asemanatoare, care a fost rezultatul, si daca nu ati primit ceea ce va doreati atunci (ca si raspuns emotional ), cautati un alt fel de a reactiona, in care sa exprimati clar ce simtiti si ce nevoi si asteptari aveti. Efortul, merita! Mult success!

Cabinet individual psihologie si psihoterapie Carmen Fabian
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp