Despre emotii (1)

Atunci când o emotie ne bântuie si nu stim de ce sau nu o intelegem, acesta este de multe ori pentru că ne este frică de ceea ce simtim cu adevarat.


Emoţiile dau culoare vietii noastre si clipele au nuante diferite. Uneori simţim o emoţie puternică drept reacţie la ceva care ni s-a întâmplat, dar emoţii, de asemenea, vin aparent din senin si ne trezim în mod neaşteptat si inexplicabil inundati cu bucurie, durere sau melancolie. Ca norii de pe cer, ca vremea, emotiile vin şi se duc, influentand starea noastra mentală cu vibraţiile lor speciale. Uneori o emoţie dificila se invarte prin sufletul nostru mai mult decât ne-am dori, şi la un moment dat începem să ne întrebam când si cum vom putea sa ne eliberam de ea. Acest lucru este adesea valabil pentru durerea generata de o pierdere, de exemplu, sau furia ramasa dintr-un eveniment trecut cu care inca nu am incheiat socotelile.

De obicei, dacă ne permitem noua înşine sa ne simtim si cunoastem emoţiile pe deplin atunci când acestea ne traverseaza sufeltul, ele se vor îndepărta natural, dând voie altor emotii sa apara. Atunci când o emotie ne bântuie, nu se departeaza si simtim ca se blocheaza in interiorul nostru, acesta este de multe ori pentru că ne este frică de ceea ce simtim într-adevăr. Emoţiile cum sunt disperarea şi furia sunt puternice, şi este firesc să vrem să le eliberam cat mai curand pentru a nu ne intuneca si a nu ne incarca sufletul. Când ne confruntăm cu acest tip de situaţie, poate fi util să ne intrebam pe noi insine: "cât de mult am nevoie pentru a pastra aceste emoţii, cât timp trebuie să simt aceste emoţii înainte ca acestea poata trece si eu sa pot merge mai departe?" Dacă vă întrebaţi sincer şi aşteptaţi, va veni un răspuns. A stabili o limită de timp in cadrul unui astfel de angajament cu emoţiile poate fi dificil dar in acelasi timp este posibil sa fie chiar tehnica de care aveti nevoie pentru ca emotia sa fie consumata pe deplin.

Când aveţi acest sentiment de cât de mult timp este nevoie pentru a lucre emotia, setaţi un cronometru. Apoi asezati-va şi fiti disponibili pentru a simti si constientiza emoţia care nu va da pace. Tot ce trebuie sa faceti este sa va dati voie sa o simtiti in interior. Evitati atat sa va ataşati de aceasta emotie, pentru a nu deveni dependenti de ea, cat si sa o respingeti, pentru ca nu acesta este modul in care va puteti elibera de ea. Pur şi simplu lăsaţi-o sa existe in interiorul vostru ca marea in flux si reflux, si dati-i voie sa isi traiasca propria viata. Emoţiile sunt prin natura lor ciclice, astfel încât puteţi avea încredere că, la fel cum ajunge la intensitate maxima, tot astfel va trece. De fiecare data cand ii veti permite prezenţa fără a o reprima, veţi descoperi că aceasta emotie dificila a fost, de fapt, un catalizator pentru o atat de necesara vindecare emoţională.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp