Crăciun Fericit! ... dacă trebuie, trebuie!
Se apropie Crăciunul şi mulţi dintre noi, probabil au început să resimtă o tristeţe care se înfăţişează în timpul sărbătorilor. Anglosaxonii o numesc "Christmas Blues", şi este definită ca fiind o formă de tristeţe, melancolie sau chiar o reală şi proprie depresie, ce pare că se activează tocmai în perioada sărbătorilor de iarnă.
De ce suntem trişti de Crăciun?
Poate că un climat mai rece şi zilele mai scurte au o oarecare influenţă asupra stării emoţionale, crescând incidenţa tulburărilor afective stagionale. Dar, mult mai probabil motivele acestei stări de spirit din perioada Crăciunului îşi afundă rădăcinile şi în alte izvoare, de o natură mult mai mult psihologică. Deseori se constată tendinţa de a manifesta o serie de aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte sărbătorile:
• ce să faci şi cu cine; cât te vei distra şi cât de fericite vor fi acele zile.
• Sau există tendinţa de a te gândi obsesiv asupra propriilor suferinţe şi a condiţiilor în care se trăieşte (de exemplu divorţat, single, separat … ) victimizându-te pentru ceea ce nu ai sau nu ai realizat şi pentru starea neplăcută pe care o trăieşti.
• Ori reflectezi într-o manieră critică exagerată asupra propriei vieţi, sfârşind prin a face o dare de seamă la sfârşit de an... dare de seamă care nu este favorabilă sau satisfăcătoare.
• Sau sunt deplânse persoanele dragi pierdute care nu mai pot petrece sărbătorile împreună cu noi, şi a căror absenţă o resimţim din plin.
Mai mult, în această perioadă a anului reclamele difuzate în exces ne fac să ne simţim obligaţi să cumpărăm şi să cheltuim bani, iar acest fapt ne poate face să experimentăm o stare conflictuală, mai ales atunci când situaţia economică nu poate susţine posibilitatea de a face cadouri prezentabile tuturor.
De asemenea, vehicularea acestor tipuri de reclame ne poate face să ne confruntăm cu modele nerealiste în ceea ce priveşte fericirea şi armonia familială, succesul şi care nu corespund realităţii de facto pe care o trăim.
Toate acestea pot acutiza o stare de rău latent sau o insatisfacţie de fond pe care nu am reuşit să o gestionăm: sfârşim, astfel, prin a considera că ceilalţi sunt mai fericiţi şi mai bogaţi, că deţin mai multe bunuri, că sunt mai satisfăcuţi. Toate acestea ne conduc spre o stare de tristeţe şi mai mare, un sentiment de singurătate şi mai accentuat, o irascibilitate incontrolabilă şi nedefinită.
Multe persoane pot să devină în mod deosebit mai anxioase şi mai nervoase din cauza presiunii resimţite în această perioadă din cauza aşteptărilor referitoare la reuniunile familiale: prânzuri şi cine cu persoane pe care nu le-au văzut de mult timp şi cu care, poate, sunt în relaţii nesatisfăcătoare şi care nu ajută la o trăire senină a sărbătorilor.
Ce să facem pentru a depăşi tristeţea de Crăciun şi a trăi mai bine perioada sărbătorilor?
Iată o listă în care se pot găsi sugestii potrivite şi pentru noi:
• În cazul unei depresii semnificative, cu un grad ridicat de suferinţă, este necesar apelul la un profesionist în sănătate mentală (medic psihiatru, psiholog, psihoterapeut ).
• Fixarea unor reguli şi a unor limite de cheltuire a banilor şi de participare la evenimente sociale (prânzuri, cine, ieşiri… ).
• Înlocuirea cadourilor materiale cu daruri nemateriale, precum oferirea timpului personal sau a abilităţilor şi experienţelor celor care au nevoie.
• A dedica timp voluntariatului.
• A învăţa să "locuieşti" prezentul: să te bucuri de fiecare moment fără să te laşi afectat de aşteptările nerealiste sau excesive despre cum ar trebui să se desfăşoare sărbătorile.
• A dedica timp reflecţiei asupra semnificaţiilor profunde şi personale pe care Crăciunul le poate reprezenta.
• Exercitarea meșteșugului recunoștinței: a ne aminti să fim recunoscători pentru ceea ce avem și pentru ceea ce suntem.
• Să deplasăm focusarea mentală de la ceea ce nu merge spre ceea ce putem face pentru a fi mai fericiți.
• În loc să ne gândim obsesiv la ceea ce nu merge și la ceea ce nu avem, mai degrabă să ne implicăm activ pentru a face ceva constructiv în viețile noastre.
• Ţinerea la distanță a persoanelor care, cu scuza că este Crăciunul, tind să ne scurgă de energii și de timp, lăsându-ne debusolați, triști, nervoși și apatici.
• Organizarea și edificarea obiectivelor personale pentru anul ce va veni.
Mai ales, să nu uităm că sărbătoarea Crăciunului este o festivitate a spiritului, și care, chiar și pentru cei care nu sunt religioși aduce cu sine, și amintește, numeroase semnificații simbolice de o valoare psihologică și spirituală inestimabilă, vehiculând un mesaj transcultural de renaștere, pace și iubire necondiționată. Toate acestea pot fi de un real folos în încercarea de a atribui vieții noastre și comportamentelor noastre o valoare mai ridicată, mai profundă și mai satisfăcătoare față de ceea ce ne este prezentat cu obstinație de mass-media.
„Crăciunul, copile, este iubire în acţiune. De fiecare dată când iubim, de fiecare dată când dăruim, este Crăciun" .
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă