Ce poți face dacă te simți abandonat

Autor: Roxana Bica
Ce poți face dacă te simți abandonat

Frica de abandon este situată la nivelul bazal al ființei umane, conexiunea cu alții mai puternici fiind o garanție a supraviețuirii. Sensibilitatea privind acest capitol primar al existenței poate fi creată în propria copilărie, ca urmare a pierderii unui părinte/ a unor relații parentale de tip abuziv sau la vârstă adultă, ca urmare a pierderii partenerului prin separare sau deces. Mai departe, frica de abandon se activează în cursul relațiilor romantice, generând emoții și comportamente dificil de înțeles și gestionat. Mânia, schimbările de dispoziție, a nu te simți valoros, a-ți fi greu să ai încredere în alții sau să ai relații apropiate sunt posibile indicii că teama de abandon este un punct fragil pentru tine. Aceasta nu este ceva ce tu ai vrut sau creat, însă este un aspect al vieții tale pe care l-ai putea explora cu grijă pentru a-l înțelege și alina. Cu ajutorul unui consilier/ terapeut empatic poți separa fricile trecutului de realitatea prezentă și poți distinge între copilul neajutorat din trecut și adultul puternic de astăzi. A descoperi noi căi prin care să ai grijă de tine, a dezvolta un „centru” sigur și calm al sinelui pe care să îl accesezi atunci când te simți neajutorat sau nesigur, a învăța o cale onestă de comunicare și împlinire a nevoilor într-o relație sunt câteva dintre obiectivele pe care ai putea să le ai în vedere în drumul de a transforma frica de abandon în credința în propria putere ca persoană separată.

Roxana Radomir - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp