Ce fac cu mesajele din copilarie care nu-mi plac?
Exercitiu:
Luati o foaie de harie si scrieti o lista cu toate lucrurile pe care parintii le-au spus ca sunt in neregula cu tine. Care au fost mesajele negative pe care le-ai auzit? Acorda-ti destul timp ca sa-ti reamintesti cat mai multe. De obicei, o jumatate de ora este suficient.
Ce spuneau despre bani? Ce spuneau despre corpul tău? Ce spuneau despe dragoste si relatii personale? Ce spuneau despre talentul si creativitatea ta? Care erau lucrurile limitatoare sau negative pe care ti le spuneau? Daca poti, uita-te obiectiv la aceste lucruri si spune-ti: ‚Deci de aici vine acel crez pe care îl am’.
Acum hai sa luam o foaie de hartie si sa sapam un pic mai adanc. Ce alte mesaje negative ai auzit cand erai copil mic?
De la rude…………………………….
De la profesori……………………
De la prieteni……………………….
De la figuri autoritare…………
De la biserica………………………
Scrie-le pe toate. Nu te grabi. Fii atent la emotiile pe care le ai. Ceea ce ai scris pe aceste două foi sunt gandurile care trebuie scoase din constiinta ta. Acestea sunt crezurile care te fac sa simti ca nu esti ‚suficient de bun’ .
Vazandu-te pe tine cand erai copil:
Daca ar fi sa luam un copil de trei ani, sa-l punem in mijlocul unei camere, si eu si tu sa incepem sa tipam la el, spunandu-i ce prost este si cum nu poate sa faca nimc ca lumea, cum ar trebui sa faca asta si cum nu ar trebui sa faca asta si uita-te la mizeria pe care a facut-o si poate chiar să-l plesnim de vreo două ori, vom sfarsi prin a avea un copil mic si speriat care sta docil intr-un colt sau care se apuca sa rupa totul în jur. Copilul va reactiona in unul din cele două moduri, dar noi nu vom sti niciodata care era de fapt potentialul lui. Daca luam acelasi copil si ii spunem cat de mult il iubim, cat de mult ne pasa de el, ca ne place cum arata si ne place cat este de destept si de inteligent, ca ne place cum face el toate lucrurile si ca este normal ca el sa greseasca in timp ce invata – si vom fi intotdeuna alaturi de el orice s-ar intampla - atunci n-o sa va vina sa credeti, potentialul care va iesi la suprafata din acel copil!
Fiecare dintre noi are in interiorul lui un copil de trei ani si petrecem cea mai mare parte din timp tipand la acel copil. Dupa aceea ne intrebam de ce vietile noastre nu merg bine!
Daca ai un prieten care te critica tot timpul mai vrei sa fii prietenul lui? Poate că asa ai fost tratat cand erai mic si este trist. Totusi acest lucru s-a intamplat de mult si daca tu alegi sa te tratezi pe tine insuti in acelasi fel, atunci este si mai trist.
Deci avem acum in fata o lista cu mesaje negative pe care le-am auzit cand eram copii. Cum se potriveste lista aceasta cu ceea ce crezi tu acum ca nu este în regulă cu tine? Gasesti aceleasi lucruri pe ambele liste? Probabil că da.
Ne bazam mersul vietii pe mesajele primite in copilarie. Toti suntem copii buni si acceptam cu supunere ceea ce ‚ei’ ne spun ca fiind adevarat. Ar fi prea usor sa dam vina pe parintii nostri si sa fim victime tot restul vietii. N-ar fi distractiv si cu siguranta nu ne-ar putea scoate din impotmoleala in care ne-am bagat.
Dand vina pe familie
A da vina pe altii este una din cele mai sigure cai sa stai impotmolit in problema. Cand dam vina pe altii, dam din mana propria putere. Intelegerea ne ajuta sa ne ridicăm deasupra problemei si sa preluam controlul asupra viitorului nostru.
Trecutul nu poate fi schimbat. Viitorul este format din gandirea noastră prezentă. Este
imperativ pentru libertatea noastra sa intelegem ca parintii nostri au făcut ceea ce au crezut ca este mai bine, cu intelegerea si cunostiintele pe care le-au avut. De cate ori dam vina pe altii nu ne luam responsabilitatea pentru actiunile noastre.
Oamenii aceia care ne-au facut toate lucrurile acelea ingrozitoare erau la fel de înfricosati si de speriati ca si tine. Ei s-au simtit la fel de neajutorati ca si tine acum. Singurele lucruri pe care au putut sa le învete, au fost lucrurile pe care le-au invatat si ei la randul lor. Ce stii despre copilaria parintilor tai, in special inainte de a fi implinit 10 ani? Daca poti afla, intreaba-i! Daca poti afla despre copilaria parintilor tai, vei intelege mai usor de ce au facut ceea ce au facut. Intelegerea iti va aduce compasiune.
Daca nu stii si nu poti afla despre copilaria parintilor tai, incearca sa-ti imaginezi cum a fost pentru ei.
Ai nevoie sa stii acest lucru pentru propria libertate. Nu te poti elibera pe tine insuti, pana cand nu-i eliberezi pe ei. Nu te poti ierta pe tine insuti pana nu-i ierti pe ei. Daca ceri perfectiune de la ei, vei cere perfectiune de la tine insuti si te vei simti mizerabil pentru tot restul vieţii.
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă