Aranjează o întâlnire cu îngrijorările
„Nesiguranţa, anxietatea sunt pentru spirit şi suflet ceea ce tortura este pentru trup.” (Nicolas de Chamfort)
„Odată, un comerciant bogat tocmise un tâmplar pentru a restaura o casă veche colonială. Deoarece, comerciantul era una din acele persoane cărei îi place să aibe totul sub control şi care se teme că lucrurile nu vor ieşi aşa cum trebuie, decise să petreacă o zi în casă pentru a observa cum decurg lucrurile. La sfârşitul zilei realizase că tâmplarul muncise din greu, chiar dacă a trebuit să rezolve multe lucruri neprevăzute. Pentru a încheia şi mai ghinionist ziua, maşina tâmplarului se stricase şi comerciantul se oferi să-l conducă acasă. Tâmplarul nu spuse nici un cuvânt tot drumul, vizibil nervos şi preocupat pentru toate neplăcerile din timpul zilei. Totuşi, o dată ajunşi la casa sa, tâmplarul îl invită pe comerciant să-i cunoască familia şi îi ceruse să rămână pentru cină. Înainte de a deschide uşa de la intrare, se opri preţ de câteva clipe în faţa unui copăcel şi mângâie ramurile sale. Când deschise uşa şi intră în casă, transformrea fu totală: părea un om fericit. Cina se desfăşură printre râsete amabile şi o conversaţie animată. Târziu în noapte, tâmplarul îl conduse pe comerciant până la maşină. Când au trecut prin faţa copăcelului acesta îl întrebă:
- Ce are special acest copăcel? Înainte să intri păreai nervos şi preocupat şi după ce l-ai atins te-ai transformat într-un alt om.
- Acesta este Copăcelul Problemelor - răspunse tâmplarul. - Eu sunt conştient că nu pot evita toate problemele întâlnite la serviciu de-a lungul zilei, dar nu găsesc nici un motiv pentru a lua îngrijorările mele cu mine în casă. Atunci când ating ramurile acestui copăcel, descarc asupra lor toate preocupările, pentru a le lua din nou în dimineaţa următoare, când mă întorc la serviciu. Interesant este faptul că în fiecare dimineaţă găsesc mai puţine preocupări decât cele pe care le-am lăsat seara precedentă.
În acea noapte, bogatul comerciant a învăţat una din cele mai importante lecţii ale vieţii sale.”
Virusul preocupărilor
Preocupările ne oprimă şi reuşesc să strice momentele de relaxare pe care le-am câştigat cu trudă şi sacrificiu. Nu ne surprinde faptul că, atunci când suntem în vacanţă, continuăm să ne gândim la serviciul pe care l-am lăsat în aştepatare sau că permitem clienţilor să ne contacteze chiar şi la sfârşit de săptămână. Napoleon Bonaparte spunea: „Eliberează-te de griji, aşa cum te eliberezi de haine înainte de a merge la somn”.
În fapt, preocupările acţionează precum un veritabil virus mental generând anxietate şi stress, ne transformă în persoane irascibile, incapabile să se bucure de prezent. Vestea bună este că ne putem elibera de aceste preocupări, cel puţin temporar, şi este foarte probabil ca, în momentul în care le reluăm, ele să fie mai puţin ameninţătoare decât păreau mai înainte de a le lăsa.
3 strategii pentru a ne elibera de preocupări
1. Ritualul
Copăcelul Problemelor la care face trimitere istorioara nu este altceva decât un ritual. Dar sunt multe altele, şi este important să descoperim ritualul cel mai potrivit pentru noi, care să ne ajute să ne eliberăm de griji. De exemplu, un ritual bun este acela de a practica meditaţia, respiraţia diafragmatică sau alte tehnici de relaxare, cu 10 minute înainte de a merge la somn. Astfel, furtuna pe care o avem în interior se va transforma într-un ocean liniştit care ne va legăna somnul.
Mai există o serie de alternative, cum ar fi ascultatul unei muzici sau o mică plimbare după serviciu, de preferat în natură, pentru a putea elibera toate problemele iscate la serviciu. Ceea ce contează este propunerea de a vă debarasa de preocupări şi de a identifica soluţia cea mai potrivită. La început va fi greu dar, cu timpul, ritualul va deveni mult mai uşor de realizat şi mai eficient.
2. Un exerciţiu de memorie
O altă modalitate de a ne debarasa de preocupări este aceea de a le aşeza în perspectivă. Atunci când ne detaşăm emoţional de situaţii, acestea vor apărea mai puţin ameninţătoare şi vom putea găsi cu mai mare uşurinţă o soluţie. Un exerciţiu simplu de făcut este acela de aţi aminti cu exactitate ceea ce te preocupa fix acum 365 de zile, începând de azi. Ce anume vă îngrijora acum un an?
Cel mai porbabil nu vă veţi aminti, doar dacă nu cumva aţi trăit o experienţă cu adevărat traumatizantă, deoarece preocupările pe care le avem în viaţa de zi cu zi sunt, de regulă, tranzitorii şi nu lasă amprente în memoria noastră. Astfel, ceea ce te preocupă azi, în câteva luni va deveni irelevant. Prin urmare, de ce să nu gestionăm tumultul emoţional începând de acum. Când te simţi saturat şi pe punctul de a exploda din cauza grijilor cotidiene, aminteşte-ţi acest proverb suedez: „Preocupările permit lucrurilor mici să proiecteze nişte umbre foarte lungi”.
3. Întâlnirea
Dacă zilele trecute aţi avut preocupări, a sosit momentul să fixsaţi o întâlnire cu ele. Da, rezervaţi 30 de minute din timpul vostru zilnic pentru a vă gândi deliberat la lucrurile care vă preocupă, pentru a da frâu liber neliniştilor voastre. Totuşi, având în vedere că este vorba de o întâlnire programată, în acea jumătate de oră nu trebuie să vă gândiţi la nimic altceva decât la grijile voastre. Destul de repede veţi constata că nu este uşor să te concentrezi preţ de jumătate de oră asupra grijilor. Chiar şi aşa, depuneţi efort pentru a vă concentra atenţia şi de a vă gândi la consecinţele problemei. Astfel, preocupările vor părea mai puţin ameninţătoare. Mai mult, pentru restul zilei, atunci când o problemă vă asaltează, notaţi-o şi programaţi-o pentru următoarea întâlnire. Deci, veţi evita să vă îngrijoraţi tot timpul.
Pe lângă toate acestea, puteţi să vă transcrieţi această frază a scriitoarei Jodi Picoult pe un bileţel pe care să îl aveţi sub ochi în fiecare zi: „preocupările sunt precum o bandă de alergat: te obosesc, dar nu te conduc nicăieri”.
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă