Training autogen

Training autogen
Training autogen sau antrenament autogen se refera la tehnica de relaxare inventata in anii 30 de psihiatrul german Johannes Heinrich Schultz. Termenul autogen denota faptul ca pacientul este invatat sa isi induca singur starea de relaxare, prin autosugestie.

Antrenamentul autogen implica practicarea zilnica a cate trei sedinte de 15 minute fiecare, de inducere vizuala a starii de relaxare. Este o tehnica mentala si corporala simpla, derivata din hipnoza, ce presupune constientizarea corporala.

Pacientul invata cateva fraze pe care le va repeta in timp ce sta intr-o pozitie relaxata - intins la orizontala sau asezat pe scaun. Starea autoindusa permite mintii si corpului sa anuleze raspunsul la stres, promovand in schimb odihna si recuperarea. Practic, corpul primeste comenzi verbale care ii spun sa se relaxeze, controland respiratia, presiunea arteriala, bataile inimii si temperatura corporala. Pentru inceput, training-ul autogen se realizeaza sub ghidarea terapeutului, apoi pacientul va invata sa se „vindece singur” si va putea utiliza tehnica de antrenament autogen fie ori de cate ori va dori sa controleze nivelul de stres, fie pentru a se bucura de beneficiile relaxarii profunde si pentru a preveni efectele stresului cronic.

Nu se cunoaste in intregime mecanismul prin care training-ul autogen este benefic pentru organismul uman, insa efectele tratamentului sunt masurabile. Exercitiile faciliteaza comunicarea intre minte si corp, ceea ce permite persoanei sa influenteze reactiile corpului care in mod normal nu pot fi controlate, cum ar fi presiunea sanguina, bataile inimii sau temperatura corpului (sistemul nervos autonom).

Efectele antrenamentului autogen
Cele mai multe persoane apeleaza la training autogen pentru a ameliora simptomele stresului, insa aceasta terapie a fost utilizata cu succes pentru o gama larga de tulburari: atacuri de panica, tulburari de anxietate, fobii, migrene, insomnii, hipertensiune arteriala, astm, sindrom de colon iritabil, afte bucale, gastrita, hipertiroidism, dureri musculare si nu numai, oboseala cronica, nivel scazut de energie, tulburari de somn. In principiu, terapia reduce anxietatea asociata cu acest eafectiuni. Exercitiile de training autogen au fost utilizate ca terapie complementara in tratarea tulburarilor depresive, reducand in mod semnificativ recidivele.

Antrenamentul autogen echilibreaza activitatea sistemului nervos simpatic si al celui cel parasimpatic, parti ale sistemului nervos autonom, avand efecte benefice si asupra functionarii sistemului imunitar. Terapia este contraindicata persoanelor care sufera de tulburari cardiace sau psihoze.

Exemplu de exercitiu de training autogen
Exercitiul de training autogen variaza in functie de manifestarea fizica a relaxarii in diverse parti ale corpului, cum ar fi o senzatie de greutate in sistemul musculo-scheletic, sau caldura in sistemul circulator. Urmeaza apoi constientizarea batailor inimii, a respiratiei, abdomenului si fruntii. Antrenamentul autogen consta in sase exercitii care induc starea de relaxare coporala. Invatarea si stapanirea acestor exercitii dureaza aproximativ 4 - 6 luni, iar efectele sunt vizibile doar cu practicand regulat.

Gasiti un loc linistit, unde sa nu va distraga atentia niciun zgomot. Scapati de hainele stramte, ochelari sau lentile de contact. Asezati-va intins pe spate, fara perna, sau asezat pe un scaun, cu mainile pe genunchi sau pebratele scaunului. Trebuie sa va simtiti complet relaxati. Respirati de cateva ori scurt, apoi din diafragma (abdomen). Repetati-va in soapta:

Sunt complet calm
1. Bratul meu drept este foarte greu (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
2. Bratul meu stang este foarte greu (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
3. Inima imi bate calm si regulat (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
4. Respiratia mea este calma si regulata (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
5. Am o senzatie de caldura in abdomen (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
6. Am o senzatie placuta de racoare in frunte (repetati de sase ori)
Sunt complet calm


Bucurati-va de aceasta senzatie de relaxare, caldura si greutate. In acest timp va puteti repeta formulele stabilite (de 10 - 30 de ori), care sa va ajute sa rezolvati problema care va tulbura. Cand doriti sa reveniti, spuneti: „Bratele sunt ferme, respiratia este profunda, ochii se deschid”. Intindeti si indoiti bratele viguros, respirati adanc si deschideti ochii. Daca veti deschide ochii inainte sa anulati efectele relaxarii, veti simti o senzatie neplacuta de greutate in corp. Nu este necesara aceasta formula in cazul in care adormiti in timpul exercitiului, sau daca sunteti intrerupti accidental.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp