Psihoterapie psihanalitica

Psihoterapie psihanalitica
Psihoterapia psihanalitica sau psihanaliza ca terapie in zilele noastre este rezultatul unui proces complex de transformare si interpretare a psihanalizei clasice freudiene, aflat inca in desfasurare si care a produs aparitia mai multor scoli si curente, toate insa avand in comun obiectivul de activare si dezvoltare a resurselor personale ale pacientului, in scopul unei adaptari si integrari mai eficiente in mediul sau de viata.

In prezent putem observa o tendinta generala de trecere de la neutralitatea absoluta (psihanaliza pura) la un caracter interactiv al terapiei psihanalitice.

Sigmund Freud numea interpretarea neutra - „aurul” psihanalizei, iar psihoterapia psihanalitica - „cuprul” sugestiei directe. Pe de o parte recunostea necesitatea amestecarii celor doua, in scopul utilizarii psihanalizei ca terapie psihologica, pe de alta parte se arata intolerant fata de compromisuri si abateri de la teorie.

In anii 1950, Kurt Eissler a publicat prima lucrare de specialitate care a adus precizarile necesare pentru desprinderea psihoterapiei psihanalitice de celelalte tipuri de psihoterapii, dar mai ales a practicii terapeutice de teoria psihanalizei. De fapt Eissler a dat voce parerilor psihoterapeutilor, si anume ca practicarea psihanalizei pure, bazate doar pe interpretare, este un deziderat si nu o regula.

El a precizat o serie de abateri de la tehnica psihanalizei pure, pe care le-a numit parametri ai tehnicii - „abateri cantitative sau calitative de la modelul tehnicii de baza, adica de la interpretarea neutra”. Acesti parametri pot interveni temporar si doar in anumite conditii: atunci cand tehnica clasica nu este suficienta, trebuie sa aiba un caracter minim necesar si sa determine in cele din urma propria eliminare, adica faza terminala a psihoterapiei psihanalitice nu trebuie sa includa vreun parametru.

Exemple de parametri sunt scaderea frecventei sedintelor de psihoterapie psihanalitica la mai putin de patru pe saptamana, desfasurarea sedintei fata in fata cu pacientul, renuntarea partiala la neutralitatea terapeutului, directionarea terapiei spre anumite obiective (aspecte ale vietii personale sau simptome ale pacientului), etc.

De ce sa apelez la psihoterapie psihanalitica? Psihanaliza este o psihoterapie dinamica, bazata pe conceptul conform caruia orice perturbare a comportamentului si reactiei este rezultatul interactiunii unor forte intrapsihice aflate in conflict. Totodata pune accent pe demersul pacientului, ajutat de psihoterapeut, de a descoperi procesele inconstiente ce stau la baza personalitatii sale si a formarii proceselor de adaptare. Aceasta descoperire sau iluminare il va ajuta pe subiect sa isi modifice stilul perturbat de a reactiona si a se comporta. Psihoterapia psihanalitica se adreseaza mai multor categorii de persoane, avand ca finalitate:
•  confortul moral si o mai buna sanatate pentru persoanele normale, aflate in dificultate;
•  o mai buna integrare a persoanelor cu dificultati relationale;
•  alinarea persoanelor cu suferinte somatice;
•  dezvoltarea capacitatii de orientare in viata si de resocializare a persoanelor alienate.
Aceste obiective pot fi realizate avand in vedere aspecte precum:
- ameliorarea sau eliminarea simptomelor;
- modificarea parerilor gresite pe care pacientul le are despre sine si cei din jur;
- neutralizarea crizei existentiale si reducerea stresului psihic;
- minimalizarea sau eliminarea factorilor de mediu care duc la un comportament inadaptiv;
- rezolvarea sau restructurarea conflictelor intrapsihice;
- intarirea eului si a aptitudinilor de integrare;
- dezvoltarea unui sistem de identitate personala;
- modificarea structurii personalitatii, pentru o functionare mai matura si o capacitate de adaptare mai eficienta.

Psihoterapia psihanalitica are o adresabilitate larga, legata de necesitati de autoactualizare, dezvoltare si optimizare a potentialului personal. Fie ca este vorba de stare generala de tristete, sentimente de inutilitate, neliniste, dificultati de concentrare si alte manifestari nevrotice, insatisfactii profesionale sau dificultati in relatiile interumane, dificultati de relationare cu sexul opus sau cu acelasi sex, tulburari psihosexuale, psihanaliza poate fi o solutie de normalizare a situatiei.

Experienta pacientului psihanalizat

Evolutia terapiei nu poate fi anticipata, deoarece pot aparea elemente surpriza sau reactii inconstiente de sabotare a tratamentului. Chiar daca subiectul isi doreste sa se schimbe, descoperirea unor experiente dureroase din trecut si retrairea unor traume il inspaimanta. Discutarea lucrurilor care te deranjeaza lasa in urma o senzatie de iritabilitate, nervozitate sau tristete. Acest stres terapeutic este inevitabil, insa in acelasi timp indispensabil pentru un progres real. Multi dintre noi suntem obisnuit sa innabusim trairile si experientele neplacute, iar iesirea acestora la iveala poate fi insotita de o adevarata explozie emotionala. Terapeutul va fi alaturi de pacient pe parcursul momentelor grele si il va ajuta sa fie rezistent, pentru ca in final sa se simta eliberat.

Psihanaliza are rolul de a ajuta pacientul sa reia legatura cu propriul inconstient, amintirile si trairile ascunse. Astfel acesta va intelege cum aceste sentimente innabusite le afecteaza comportamentul si gandirea din prezent. Putem spune ca psihanaliza inseamna autocunoastere. Terapia evolueaza in functie de ritmul fiecarei persoane analizate, iar aceasta are dreptul de a opri analiza in momentul in care s-a ajuns intr-un punct prea dureros sau sinceritatea nu mai exista.

Principii tehnice si etice in psihoterapia psihanalitica •  Frecventa sedintelor de psihoterapie variaza intre una si cinci pe saptamana, iar pacientul va sta fie fata in fata cu terapeutul, fie intins pe canapea, fara a-l avea pe terapeut in campul vizual.
•  Orarul si plata sedintelor de tratament vor fi stabilite de la inceputul terapiei.
•  Sedinta se va incheia la ora stabilita, indiferent daca pacientul intarzie, iar in caz de absenta neanuntata costul sedintei nu se inapoiaza.
•  Pe cat este posibil, este indicata coordonarea vacantelor psihoterapeutului si a pacientului, pentru a se putea respecta cadrul terapeutic.
•  Confidentialitatea informatiilor legate de terapie este asigurata prin codul etic al psihanalistului si prin contractul cu pacientul. Cazul poate fi publicat in comunitatea stiintifica doar cu acordul pacientului si cu mascarea identitatii sale.
•  Este indicat ca pacientul sa discute deciziile importate mai intai cu psihoterapeutul, pentru a putea fi analizate.
•  Decizia intreruperii sau incheierii psihoterapiei psihanalitice se ia de comun acord, analizand starea reala a subiectului.
•  Pentru pacientii copii, terapia prin joc si importanta relatiei cu parintii impun proceduri speciale.
•  Vor exista intrevederi speciale ale psihanalistului cu parintii, in care se vor clarifica chestiuni diverse. Copiii vor fi instiintati daca intrevederea este ceruta de parinti, iar parintii sunt obligati sa raspunda solicitarii terapeutului.
•  Adolescentii vor fi instiintati atat de intrevederile solicitate de parinti, cat si de cele solicitate de terapeut.
•  Terapeutul comunica anumite continuturi, in scopul de a cataliza si facilita comunicarea adolescentului cu familia sa, de a calma angoasa parentala si de a crea o atmosfera care sa nu intensifice rezistenta la terapie si schimbare.
•  Este indicata restrangerea la maximum a relatiilor personale din afara relatiei terapeutice.

Calificarea in psihoterapie psihanalitica.

Medicul psihanalist este absolventul unei facultati - medicina, psihologie, sociologie, asistenta sociala sau filosofie - si a urmat cursuri teoretice si practice de specialitate. Terapeutul psihanalist este singura categorie pentru care este obligatorie analiza personala, pe o durata de mai multi ani. La inceputul carierei terapeutul lucreaza sub supraveghere, timp de cativa ani.

Cat dureaza terapia psihanalitica?

Psihanaliza este o psihoterapie de lunga durata si tratamentul poate fi necesar de la cateva luni la cativa ani. Este nevoie de mai mult timp pentru a explora si analiza complexitatea trairilor afective si evenimentelor din trecutul unei persoane, iar durata necesara nu este niciodata prestabilita. Frecventa sedintelor - a cate 40-50 de minute fiecare - variaza in functie de profunzimea necesara analizei pacientului respectiv si poate varia intre una si cinci pe saptamana.

Cat costa psihoterapia psihanalitica?

Terapia incepe cu cateva sedinte preliminare, in care se stabileste orarul sedintelor - de comun acord, precum si onorariul. O sedinta de psihoterapie psihanalitica nu are un pret mai ridicat decat alte tipuri de psihoterapii, insa frecventa ridicata a sedintelor face ca tratamentul sa fie cateodata o investitie financiara.
Onorariul difera in functie de mai multe variabile, insa in general o sedinta in capitala se poate ridica pana la 80 lei, in vreme ce in provincie pretul este de aproximativ 50 lei.

Cand se incheie psihoterapia?

Nu se poate considera ca exista un moment anume pentru finalizarea psihanalizei. Terapia se incheie de comun acord intre pacient si terapeut, in momentul in care comportamentul si reactiile nedorite ale pacientului au fost eliminate. Ajunsi in acest punct, se poate stabili un nou obiectiv terapeutic, sau se poate incheia tratamentul. O finalitate simtita de cei doi ca fiind naturala poate avea loc doar dupa mai multi ani de terapie.

Dezavantaje ale psihoterapiei psihanaliticeDezavantajele terapiei psihanalitice clasice sunt durata mare a tratamentului - cativa ani - si costurile ridicate. Modelul terapeutic de baza pune accent pe factorii biologici si instinctuali, neglijand aspectele legate de factorii sociali, culturali si interpersonali. Sunt multe persoane care nu beneficiaza de un Eu suficient de puternic pentru un succes al terapiei regresive si reconstructive.

Metodele psihanalizei nu sunt adecvate pentru rezolvarea unor probleme specifice de zi cu zi, precum si pentru unele grupuri etnice sau culturale. In acelasi timp, cadrul terapiei psihanalitice nu este adecvat pentru sedinte de consiliere tipice.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp