Reprogramarea

Reprogramarea
Reprogramarea subconstientului implica expunerea repetata la noi ganduri, imagini si obiceiuri, cu scopul de a dezvolta atitudini pozitive si a realiza schimbari in viata.

Tiparele de reactii subconstiente sunt invatate prin repetitie, acestea fiind programate de catre mintea constienta. Astfel, repetand cu perseverenta (in constient) un tip de gandire sau comportament dorit, subconstientul va accepta noul obicei si il va adopta. Acest proces sta la baza psihologiei gandirii pozitive si a afirmatiilor si terapiei hipnotice (sugestiologie).

Pentru reprogramarea cu succes a subconstientului este necesara rabdarea si consecventa in practicarea tehnicilor. Subconstientul este foarte predispus la repetarea sugestiei, insa reprogramarea trebuie sa fie completa - pana la obtinerea rezultatului dorit, sau pana cand subconstientul este convins ca ceea ce individul spune este adevarat. Cu cat pacientul are mai multe indoieli sau temeri in legatura cu mesajul transmis, cu atat reprogramarea va necesita mai multe sugestii sau afirmatii pozitive.

Tehnicile utilizate pentru reprogramarea subconstientului
•  Afirmatii pozitive - Inca din copilarie, auzim in repetate randuri diverse afirmatii si percepte, pe care le acceptam automat si le asimilam sistemului de credinte prezent la maturitate. Ca adulti, putem folosi repetarea afirmatiilor pozitive pentru a schimba credinte vechi, eronate si care ne afecteaza negativ incredere in sine. Afirmatiile pozitive trebuie sa fie repetate in starea alfa de relaxare profunda, cu incredere, energie si vizualizare puternica. Pentru inceput insa, trebuie sa identificam si sa intelegem acele credinte care ne fac rau si apoi sa renuntam la ele.
•  Vizualizare - Vizualizarea inseamna crearea in inchipuire a imaginii pe care ne-o dorim despre sine - asa cum am vrea sa fim. Acest exercitiu activeaza centrul reticular de activare si legea atractiei.
•  Meditatie - Pe langa multiple beneficii, meditatia reduce activitatea mintii constiente - acea voce interioara care „palavrageste” neincetat.
•  Hipnoza / autohipnoza - Prin hipnoza putem trece de mintea constienta, pentru a accesa in mod direct subconstientul. Hipnoza poate fi realizata de catre un terapeut profesionist, sau de pacientul in sine, instruit de psihoterapeut.
•  Mesaje subliminale - Si acestea sunt destinate sa ajunga in mod direct in subconstient. Mesajele pot fi vizuale sau auditive si au o durata ata de mica, incat mintea constienta nu le poate percepe.
•  Influenta parentala si a grupului - Identificarea cu un grup etnic, cultural sau religios, ori cu parintii poate avea un impact puternic asupra subconstientului. Adesea acceptam si adoptam neconditionat sisteme de credinte asociate cu grupul respectiv.
•  Evenimente cu mare incarcatura emotionala - Acest tip de evenimente pot avea un efect pozitiv, sau unul negativ. Spre exemplu, un copil laudat pentru nota mare la test poate capata incredere in aptitudinile sale, iar un copil certat si blamat pentru o nota mica poate crede ca nu este suficient de inteligent.
•  Figuri autoritare - Sunt acele persoane care au o mare influenta asupra credintelor noastre subconstiente: medici, lideri spirituali, atleti, profesori, mentori, etc. Spre exemplu, un pacient care afla de la medic faptul ca sufera de o boala incurabila poate accepta faptul ca viata sa se va sfarsi curand, sau poate refuza sa accepte si are sansa de a trai in continuare, autosugestionandu-se.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp