Psihoterapie sociala

Psihoterapia sociala sau socioterapia se bazeaza pe ideea conform careia cea mai mare parte a problemelor individului sunt de natura sociala si, prin urmare, tratarea acestor probleme trebuie sa aiba trasaturile unei actiuni sociale, de grup. Adoptand aceasta filosofie, terapia sociala respinge teoriile psihologiei secolului XX privitor la persoana, terapie, tratament, dezvoltare si invatare.

Socioterapia este in esenta o terapie de grup, terapeutii privind grupul, mai degraba decat individul, ca fiind unitatea fundamentala de dezvoltare. Psihoterapia sociala interpreteaza cognitiile, sentimentele si comportamentele persoanei in cadrul sistemului de auto-reflexie si interactiune cu ceilalti. La inceput, aceasta forma de terapie era practicata in centre de socioterapie, scoli, centre de zi pentru persoane aflate in dificultate, clinici, spitale si organizatii de servicii sociale.

Potrivit socioterapiei, mediul social sanatos este esential pentru ca adultii cu dificultati de dezvoltare sa poata avea o viata productiva, independenta si fericita. Iar un mediu social sanatos se realizeaza intr-o comunitate in care fiecare membru isi aduce contributia, potrivit capacitatilor sale.

Psihoterapia sociala poate include abordari terapeutice diverse, cum ar fi programe pentru dependenta de substante, terapie comportamental-dialectica, psihoterapie cognitiv-comportamentala, tratament pentru persoanele cu deviatii sexuale, etc., in functie de necesitatile fiecarui pacient. Aceste modele psihoterapeutice sunt incluse in activitati de grup si individuale, care faciliteaza si pune accent pe interactiune.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp