Psihoterapie feminista

Psihoterapie feminista
Psihoterapia feminista este o abordare ce pune accent pe gen si influenta acestuia asupra sanatatii mintale, in speta presiunea unei societati patriarhale careia este supusa identitatea feminina. In abordarea feminina predomina relatiile agreabile si corectitudinea, in timp ce atitudinea masculina este caracterizata de competitie si putere.

Problemele carora li se adreseaza terapia feminista sunt discriminarea sexuala si stereotipurile in psihoterapie, invinovatirea victimelor abuzului fizic si sexual, prezumtia unei familii nucleare traditionale, eliminarea femeii din cadrul discursului psihologic.

Psihoterapia feminista porneste de la ideea ca femeile si barbatii se nasc diferiti si ca metodele psihoterapeutice create de catre si pentru barbati ar putea sa nu fie eficiente pentru femei. Acestea au o viziune diferita asupra lumii si intampina probleme irelevante pentru constructia psihologica masculina. Terapia feminista are scopul de a recunoaste aceste probleme si a le gasi solutii dintr-o perspectiva feminina. Aceasta abordare incurajeaza femeile sa devina mai prezente in cadrul activitatilor sociale, culturale si politice.

Pacientii unui psihoterapeut feminist nu sunt neaparat feministi si nici macar femei. Terapia ajuta individul sa aiba incredere in sine si sa devina stapan pe propria viata, sa aiba relatii cu cei din jur caracterizate de responsabilitate, sanatate psihologica, grija si respect. In timp ce psihoterapia traditionala terapeutul ocupa o pozitie superioara si ofera interpretari din pozitia sa de expert, terapeutul feminist este egal cu pacientul si ii recunoaste acestuia punctele forte si calitatile, concentrandu-se mai putin pe tratamentul simptomelor.

Principii esentiale in psihoterapia feminista
•  Pacientul stie ce este mai bine pentru el/ea si este expert in legatura cu propria viata.
•  Intre pacient si terapeut exista o relatie de egalitate; terapeutul se axeaza mai degraba pe recunoasterea calitatilor, decat pe corectarea slabiciunilor pacientului.
•  Cel mai bine este ca schimbarea individuala sa aiba loc prin schimbarea sociala.
•  Teoriile pe care se bazeaza psihoterapia feminista sunt revizuite constant, pentru a fi adaptate contextului social.
•  Binestarea pacientului este cel mai important principiu de actiune.
•  Problemele pacientului au cauze socio-politice.
•  Entitatea personala si cea sociala sunt interdependente.
•  Modalitatile traditionale de evaluare a sanatatii psihologice sunt provocate si reevaluate.
•  Pacientii sunt incurajati sa se implice in societate.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp