Psihoterapie familiala si de cuplu

Psihoterapie familiala si de cuplu
Psihoterapia familiala si de cuplu incearca sa introduca schimbarea si dezvoltarea pozitiva in cadrul interactiunilor intre membrii unei familii. Accentul este pus pe relatiile familiale ca un factor important pentru sanatatea psihica.

Familia este privita dintr-o perspectiva sistemica si interactiva - membrii familiei sunt legati printr-un sistem viu, iar o schimbare intr-o parte atrage dupa sine schimbari in intreg sistemul. Familia este totodata un mediu prin care putem intelege functionarea si comportamentul indivizilor in cadrul relatiilor cu ceilalti.

Psihoterapia familiala si de cuplu difera de consilierea maritala prin faptul ca are ca obiectiv nu doar optimizarea relatiilor, ci si rezolvarea conflictelor intrapsihice. Psihoterapia analizeaza si istoria relatiilor intre membrii familiei.

Psihoterapia familiala si de cuplu are in vedere probleme legate de granita intre generatii, identitate, dinamica emotionala intre soti, dinamica emotionala intre parinti, copii si frati, precum si dinamici transgenerationale sau psihogenealogice. Cele mai frecvente subiecte intalnite in terapia de familie sunt abandonul, culpabilitatea si blamarea, o imagine de sine negativa, anxietatea de separare, conflictele si lupta pentru putere, inadecvarile in comportam de rol-sex, disfunctii sexuale si afective, violenta in familie, relatii extrafamiliale putine si formale.

Psihoterapia de familie a aparut in anii 1950 - 1960 si a inregistrat o perioada de maxima dezvoltare in anii 1970 - 1980. Scolile traditionale de terapie de familie sunt terapia de familie a lui Murray Bowen, psihoterapia experientiala a comunicarii, terapia de familie psihanalitica, psihoterapia structurala de familie, terapia strategica de familie, psihoterapia de familie cognitiv-comportamentala. Cele mai recente orientari includ psihoterapia de scurta durata, psihoterapia narativa, psihoterapia integrativa de familie, terapia de familie medicala si psihoeducatia, precum si teme speciale ca feminismul si psihoterapia de familie, saracia si clasele sociale, homosexualitatea, violenta domestica, etc.

In cadrul psihoterapiilor familiale si de cuplu, psihoterapeutul trebuie sa fie capabil sa influenteze conversatia astfel incat sa actioneze ca un catalizator pentru puterea, intelepciunea si sprijinul intregii familii. Terapeutul este educator, instructor, model si consultant. Unele tipuri de psihoterapii familiale se axeaza pe rolul de expert al terapeutului, iar altele pe intensificarea a ceea ce se intampla aici-si-acum in cadrul sedintelor de terapie, insa toti terapeutii au drept obiectiv ca pacientul sa achizitioneze tipare sanatoase de comunicare. Familia invata sa detecteze si sa rezolve problemele, si constientizeaza tiparele eronate transmise din generatie in generatie.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp