Psihoterapie expresiva

Psihoterapie expresiva
Psihoterapia expresiva utilizeaza arta creativa sau expresiva ca mijloc terapeutic - arte plastice, dans/ miscare, drama, poezie/ proza, muzica, etc, in context psihoterapeutic si de consiliere.

Abordarea expresiva in psihoterapie include elemente umaniste, psihodinamice, si ale teoriei atasamentului. Aceasta terapie are caracteristici unice, care nu se regasesc in terapiile verbale: exprimarea sinelui, participarea activa, utilizarea imaginatiei si conexiunile realizate intre minte si corp.

Spre deosebire de exprimarea artistica clasica, in psihoterapia expresiva este important procesul de creatie si nu rezultatul. Aceasta modalitate terapeutica pleaca de la prezumtia ca oamenii pot obtine vindecarea si autoanaliza in plan psihic si emotional, utilizandu-si imaginatia si exprimandu-se creativ.

Desi toate terapiile expresive implica actiunea, fiecare abordare are propriile caracteristici si rolul sau in cadrul terapiei, in functie de aplicatii, practicanti, pacienti, decor si obiective. Spre exemplu, terapiile vizuale includ lucrul in intimitate si indeamna mai degraba la realizarea procesului de individuatie, in vreme ce psihoterapia prin muzica include socializarea si colaborarea cu partenerii de „scena”.

Psihoterapia expresiva reprezinta un ajutor pentru persoanele care au dificultati in a-si exprima emotiile, sentimentele si experientele trecute, fie din cauza abuzului, violentei, sau a altor evenimente traumatice. Avand in vedere recunoasterea valorii modalitatilor expresive in tratament, interesul pentru aceasta forma psihoterapeutica a crescut, in special in domeniul traumelor, tulburarilor de personalitate, bolii Alzheimer si altor forme de dementa, tulburarilor specifice copilariei - ADHD si autism.

Desi este un tratament ce poate fi aplicat la toate grupele de varsta si in majoritatea tulburarilor psihiatrice si medicale, exista pacienti care nu pot beneficia de efectele terapiilor expresive. In primul rand, sunt unii adulti care nu cred in posibilitatile lor artistice si astfel rezista terapiei; apoi, persoanele care au pregatire in domeniu (pictura, dans, muzica, etc.) renunta cu greu la regulile invatate si nu se pot exprima spontan.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp