Psihoterapie cognitiv-comportamentala bazata pe constiinta plina (meditatia mindfulness)

Psihoterapie cognitiv-comportamentala bazata pe constiinta plina (meditatia mindfulness)
Psihoterapia cognitiv-comportamentala bazata pe constiinta plina sau meditatia mindfulness este o abordare a tratamentului psihologic ce imbina terapia cognitiv-comportamentala cu tehnicile de meditatie ale budismului.

Mindfulness se refera la starea de constiinta plina sau constientizare marita asupra propriei vieti, cu alte cuvinte a te situa in momentul prezent cu intreaga fiinta. Meditatia de tip mindfulness poate fi utilizata ca atare pentru vindecare, insa a fost integrata si in cateva psihoterapii traditionale, adresandu-se in mod special tulburarilor asociate stresului. Persoana care mediteaza trebuie sa acorde atentie fiecarui eveniment petrecut in momentul prezent in corp si in minte, intr-o maniera necritica si pasiva, plina de acceptare. Aceasta atitudine detasata poate fi folosita pentru a combate stresul, anxietatea si depresia recurenta.

Putem practica meditatia si in viata de zi cu zi, pur si simplu observand ceea ce se intampla in interiorul nostru. Stand relaxat, cu ochii inchisi, concentrati-va mai intai pe respiratie, pentru a prelua controlul atentiei. Va vor aparea frecvent diverse ganduri in minte; este esential sa priviti detasat aceste ganduri, ca evenimente efemere, indiferent de continutul lor. Nu incercati sa le alungati; doar nu le dati curs. Astfel veti invata sa nu reactionati la diverse ganduri si va veti da seama ca gandurile, la fel ca si senzatiile corporale, nu va pot afecta si nu va definesc ca persoana. Meditatia mindfulness ne ajuta sa nu reactionam la emotii si sa le acceptam, in loc sa suferim din cauza lor.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala bazata pe meditatia mindfulness se bazeaza si a fost adaptata dupa Reducerea stresului bazata pe meditatia mindfulness, un program dezvoltat de Jon Kabat-Zinn, special pentru pacientii cu dureri cronice, hipertensiune, boli de inima, cancer, tulburari gastro-intestinale, dar si cu probleme psihologice precum anxietatea si atacurile de panica. Aceasta forma de psihoterapie ii ajuta pe pacienti sa se elibereze de tendinta de a se lasa "prinsi" de reactiile automate la ganduri, sentimente si evenimente.

Potrivit terapiei cognitiv-comportamentale, gandurile ne afecteaza emotiile si comportamentul. Prin urmare, modificarea continutului gandurilor va duce la modificarea comportamentului si a felului in care ne simtim. In schimb, psihoterapia cognitiv-comportamentala bazata pe constiinta plina invata pacientii sa controleze aceste ganduri si credinte nerealiste, cu ajutorul meditatiei mindfulness. Aceasta forma de terapie modifica procesul gandirii, nu doar continutul gandurilor.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp