Psihologie a profunzimii

Psihologie a profunzimii
Psihologia profunzimii se refera la abordarea psihanalitica ce exploreaza motivatiile inconstiente din spatele proceselor cognitive si comportamentale.

Teorile acestei psihologii au fost initial dezvoltate de Sigmund Freud, Carl Jung, Alfred Adler si Otto Rank, iar pe parcursul timpului s-au transformat in trei orientari diferite: psihanaliza, psihologia individuala sau adleriana si psihologia analitica sau jungiana.

Astazi exista mai multe tipuri de psihologie a profunzimii: psihologie existentiala, psihologie umanista, psihologie transpersonala, psihologie Gestalt, psihanaliza, psihodinamica.

Conform psihologiei profunzimii, psihicul uman este mai degraba un proces partial constient si partial inconstient. Inconstientul contine experientele si chestiunile problematice personale la un nivel mai aproape de suprafata, iar in profunzime se afla fortele transpersonale - colective, arhetipale, non-sine. Locul in care se intalnesc experientele personale cu cele transpersonale se numeste suflet, acesta fiind considerat o subiectivitate omniprezenta.

Psihicul are o natura spirituala si instinctiva, generand in mod spontan simboluri mitico-religioase. Intrebarea este daca vom utiliza aceasta spiritualitate in mod constient, sau daca o vom investi fara sa ne dam seama in aspiratii materiale, chiar meschine - perfectionism, adictii, lacomie - care ne vor domina in cele din urma.

Simptomele tulburarilor psihice reprezinta mesajele provenite din profundul inconstientului si destinate sinelui. Acestea ar trebui sa fie administrate cu ajutorul psihoterapiei sau a medicamentelor, insa in niciun caz nu ar trebui reduse la tacere.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp