Psihodrama

Psihodrama
Psihodrama este o metoda psihoterapeutica si de consiliere dezvoltata de Jacob Levi Moreno, care exploreaza problemele pacientului prin actiune - dramatizare sau reprezentare scenica.

Psihodrama are ca obiectiv principal sporirea impulsivitatii emotiilor, intr-o maniera organizata, insa creativa. Pacientul poate descoperi si explora propriile conflicte si disfunctii interne si externe, prin intermediul teatrului. Cu ajutorul celorlalti membrii ai grupului, protagonistul va invata multe despre aptitudinile sale interpersonale si va asimila tehnici necesare pentru a realiza schimbari pozitive in comportamentul sau.

Elementele de baza cu care opereaza psihodrama sunt protagonistul - persoana sau persoanele alese sa reprezinte tematica grupului, ego-urile auxiliare - membrii grupului care isi asuma rolurile persoanelor importante pentru pacient, audienta - membrii grupului care asistala drama si reprezinta lumea in general, scena - spatiul fizic in care se desfasoara actiunea - si regizorul - terapeutul care ghideaza participantii la proces.

Psihodrama clasica presupune procesul care are loc in cadrul unui grup si este format din incalzire - etapa in care se identifica tema grupului si se aleg protagonistii, actiune - problema este pusa in scena, iar protagonistii exploreaza noi metode de a o rezolva, impartasire - membrii grupului exprima ce legatura au cu procesul desfasurat de protagonisti, si etapa de incheiere.

Exista insa mai multe abordari derivate din terapia initiala a lui Moreno: metode psihodramatice, sociodrama, sociometria, antrenament pentru rol, antrenament pentru spontaneitate, bibliodrama, psihodrama psihanalitica. Metodele psihodramatice - tehnicile si principiile psihodramei - pot fi integrate si in alte forme de psihoterapie.

Sociometria reprezinta studiul si masurarea alegerilor sociale din cadrul unui grup, cu scopul de a scoate la iveala tipare de acceptare sau respingere (norme si sisteme valorice) si de a promova coeziunea grupului. Sociodrama este o forma de psihodrama ce se adreseaza perceptiilor grupului in legatura cu chestiunile sociale - de exemplu, sarcina in adolescenta, consum de droguri. Impreuna, membrii grupului gasesc solutii inovatoare la aceste probleme delicate.

Atat psihodrama, cat si drama terapia, utilizeaza teatrul ca vehicul psihoterapeutic, insa intre cele doua abordari terapeutice exista diferente: terapeutii in drama terapie sunt de obicei fosti practicanti ai artei teatrale, cu instruire psihologica, in timp ce psihodramatistii sunt psihoterapeuti profesionisti, specilizati in aceasta abordare terapeutica; in psihodrama, pacientul joaca rolul sinelui, in diverse situatii, in timp ce in drama terapie pacientul poate juca si roluri diferite de viata sa reala. Desi sunt doua modalitati psihoterapeutice diferite, in ultimul timp psihodrama a inceput sa integreze tehnici din drama terapie si invers.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp