Programul in 12 pasi

Programul in 12 pasi
Programul in 12 pasi a fost creat de societatea Alcoolicilor Anonimi, pentru recuperarea psihica, mentala, emotionala si spirituala in urma efectelor abuzului de alcool, atat pentru alcoolici, cat si pentru familiile si prietenii acestora. Aceasta metoda psihoterapeutica se bazeaza pe ajutorul si sprijinul reciproc oferit de membrii grupului. Participantii la programul in 12 pasi sunt uniti de dependenta cu care se lupta, netinand cont de varsta sau sex.

In timp, metoda a fost adaptata pentru abuzul in cazul mai multor tipuri de substante si comportamente adictive, de la dependenta de droguri la cea de sex. Procesul programului in 12 pasi implica recunoasterea lipsei de control asupra dependentei, recunoasterea existentei unei puteri superioare, examinarea greselilor din trecut si indreptarea acestora, invatarea unui nou comportament si ajutarea celor din jur care sufera in urma dependentei.

Membrii grupurilor care au urmat programul in 12 pasi au constatat ca aceasta metoda terapeutica i-a ajutat nu doar sa nu mai consume alcool sau sa se elibereze de dependenta, ci si totodata le-a oferit un ghid catre un nou stil de viata. Iata cele 12 percepte - asa cum au fost realizate de Alcoolicii Anonimi - pe care participantii la acest program trebuie sa le urmeze:

1. Sinceritate. Recunoastem ca suntem neputinciosi in fata alcoolului si ca am pierdut controlul asupra vietii noastre.
2. Credinta. Am ajuns sa credem ca exista o putere superioara care ne poate reda sanatatea.
3. Renuntare. Am luat decizia sa ne lasam viata in mainile lui Dumnezeu sau a fortei divine in care credem.
4. Cercetarea sufletului. Ne-am privit pe noi insine cu curaj si exigenta, realizand un inventariu moral.
5. Integritate. Am recunoscut in fata lui Dumnezeu si a altei fiinte umane natura exacta a greselilor noastre.
6. Acceptare. Suntem in intregime pregatiti sa acceptam ca Dumnezeu sa ne indrepte greselile.
7. Umilinta. Cu umilinta ii cerem lui Dumnezeu sa ne corecteze greselile.
8. Vointa. Am facut o lista cu persoanele in fata carora am gresit si suntem pregatiti sa ne revansam fata de ele.
9. Iertare. Ne-am indreptat greselile fata de acele persoane, fara a afecta prin aceasta viata altor persoane.
10. Conservare. Am continuat inventariul personal si am recunoscut greselile facute imediat ce le-am realizat.
11. Realizarea contactului. Prin meditatie si rugaciune am cautat sa imbunatatim relatia cu Dumnezeu, rugandu-ne doar sa aflam vointa sa pentru noi si sa avem puterea de a indeplini aceasta vointa.
12. Practicarea noului stil de viata. In urma acestei treziri spirituale datorate urmarii acestor pasi, am incercat sa transmitem acest mesaj si altor alcoolici, totodata urmand aceste percepte in viata noastra de zi cu zi.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp