Agrafobia - frica anormala de abuzul sexual

Agrafobia - frica anormala de abuzul sexual
Agrafobia este frecventa dar nu foarte cunoscuta. Cei care sufera de aceasta tulburare au avut probabil o experienta in trecut, care a asociat trauma emotionala cu abuzul sexual. Astfel de experiente pot sa nu se fi intimplat pacientului: calitatea de martor la un abuz sexual, chiar si la televizor sau intr-un film, poate declansa conditia. Corpul va dezvolta apoi o frica de experienta pentru a se asigura ca nu i se va intimpla. In unele cazuri isteria fata de abuzul sexual, cauzata de dezinformare, practice mult prea zeloase sau stiri senzationale, poate determina agrafobia.

Simptomele cuprind lipsa aerului, transpiratii anormale, greata, uscaciunea gurii, atacuri anxioase, palpitatii si tremor excesiv. Unele persoane se tem mereu, in timp ce altele reactioneaza diferit la stimuli, incluzind reamintirea unui eveniment traumatic care s-a intimplat in trecut si care a declansat agrafobia. Persoana poate deveni tematoare cind considera situatii in care ar putea inteveni abuzul sexual. Astfel de situatii pot cuprinde trimiterea copilului la scoala pentru prima data, o intilnire cu o persoana noua sau un a fi in compania sexului opus.

Tratamentul cuprinde consilierea psihologica, hipnoza, desensitizarea si medicatia. Psihoterapeutul trebuie sa descopere evenimentul din trecut care a dus la dezvoltarea agrafobiei. Pacientul va invata moduri de a face fata fricii irationale. Acest tip de terapie are de obicei rate ridicate de eficienta, marea majoritatea a pacientilor depasindu-si problema. Terapia de expunere sau cognitiv comportamentala implica sedinte intre terapeut si pacient, in care pacientul este expus gradual si sistematic la sursa fricii, pentru a invata sa-si controleze reactiile.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp