Atichifobia

Atichifobia
Atichifobia reprezinta frica irationala de esec, cunoscuta drept anxietatea de performanta. O frica irationala de esec se poate dezvolta la copiii care au parinti cu multe asteptari sau frati care pun o importanta anormala esecului la virste tinere sau printr-un eveniment traumatic in copilarie care a determinat umilire sau rusine. Unele forme ale conditiei sunt legate de fobia sociala sau anxietatea sociala, caz in care are baza in frica de a decade in ochii celorlalti. Este una dintre cele mai periculoase fobii, facind viata persoanei oribila. Este foarte dificil de inteles o persoana care sufera de aceasta fobie. Aceasta se simte complexata, demna de dispret si nu are incredere in puterea sa de a face lucrurile zilnice. O astfel de persoana nu va face anumite lucruri decit daca este 100% sigura de succes.

Dupa studile efectuate, aceasta fobie intra la categoria grupului de fobii sociale. Simptomele cuprind senzatia de anxietate coplesitoare care poate conduce la atacuri de panica, tulburari digestive, cefalee, crampe musculare si tensiune musculare, transpiratii si bufeuri. Aceste simptome apar la o persoana afectata cind i se cere sa faca ceva ce nu a mai facut nicidata.

Nu se cunosc cauzele exacte ale acestei fobii dar se crede ca si pentru alte fobii ca poate fi rezultatul unei experiente traumatizante din copilarie, mai ales umilitoare.

Orice fobie poate fi vindecata prin atitudine pozitiva si dorinta de vindecare. Consilierea psihologica poate readuce increderea intr-o persoana, ajutind-o sa faca fata fricii de esec. Grupurile de sustinere ajuta persoana in cauza sa impartaseasca si sa comunice cu altii cu frici similare. Vorbind despre aceste frici impactul psihologic este diminuat. Acest tip de terapie de sustinere ajuta pacientii ca recistige increderea pierduta. Medicatia poate ajuta in unele cazuri folosind antidepresive. Autoajutorul este un aspect foarte important al tratamentului. Daca pacientul nu este pregatit si nu doreste sa se ajute singur toate eforturile si metodele terapeutice sunt in van.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp