Desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor (EMDR)

Desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor (EMDR)
Desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor (EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing) - numita si metoda Saphiro - este o metoda psihoterapeutica cognitiv-comportamentala, dezvoltata in anii 1980 de catre psihologul american Francine Shapiro, pentru a trata tulburarile psihice rezultate in urma experientelor traumatice.

Shapiro a observat procesul de miscare bilaterala al ochilor in momentul in care ne amintim o experienta traumatica - acest proces imita miscarea rapida a ochilor (REM) din timpul somnului cu vise intense si are ca efect diminuarea stresului, pana la disparitie. In esenta, tehnica de desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor utilizeaza capacitatea naturala de vindecare a psihicului uman.

Aceasta metoda psihoterapeutica include opt etape si poate fi utilizata pentru a trata tulburarile de stres posttraumatic, afectiunile psihosomatice provocate de stres, tulburarile depresive si de anxietate. Este contraindicata pentru pacientii cu tulburari cardiace si respiratorii, afectiuni oftalmologice, epilepsie.

Procedura de desensibilizare si reprocesare prin miscarea ochilor•  Anamneza pacientului si planificarea tratamentului. Terapeutul trebuie sa cunoasca istoricul medical al pacientului, avand in vedere contraidicatiile terapiei. Totodata identifica tintele psihoterapiei (in speta amintiri traumatice), precum si ordinea in care sa fie tratate.

•  Pregatirea pacientului pentru terapia EDMR. In aceasta etapa se explica elementele de baza ale terapiei si se testeaza miscarea ochilor. Pacientul trebuie sa isi aleaga o amintire sau o imagine placuta, care sa-i inspire o stare de confort si incredere in sine. Aceasta imagine va fi utilizata ulterior, pentru a tolera eventale experientele mai putin placute din timpul sedintelor.

•  Evaluarea tintei. Pacientul alege o anumita amintire neplacuta si cea mai tulburatoare imagine asociata acesteia, iar psihoterapeutul il ajuta sa asocieze imaginii respective ganduri sau atitudini pozitive.

•  Desensibilizarea si reprogramarea. Pacientul se concentreaza pe amintirea si imaginea asociata tulburatoare, apoi urmareste cu privirea un obiect ce se misca bilateral, pentru a imita miscarea rapida a ochilor din timpul somnului. Dupa cateva miscari pacientul este intrebat ce simte si percepe - un sentiment, o imagine, o amintire, etc. In continuare pacientul se concentreaza fie pe acest sentiment sau imagine, fie pe amintirea si imaginea traumatizante initiale, si urmeza un nou set de miscari al ochilor. Din cand in cand terapeutul interogheaza pacientul pentur a afla nivelul de anxietate si stres. Procedura se incheie atunci cand nivelul de disconfort emotional este minim.

•  Instalarea unei convingeri pozitive. In aceasta etapa se instaleaza gandurile si atitudinile pozitive preferate in locul amintirii si imaginii tulburatoare din pasul trei. Acest lucru se realizeaza tot prin seturi de miscari ale ochilor, in timpul carora pacientul se concentreaza atat pe imaginea traumatizanta, cat si pe atitudinea pozitiva.

•  Scanarea corporala imaginara. Acest proces este utilizat pentru a identifica reflectarea sentimentelor negative in senzatii corporale. In timp ce pacientul se concentreaza asupra acestor senzatii fizice, au loc noi seturi de miscari ale ochilor.

•  Incheierea. Pacientul este readus in starea de echilibru psihic, chiar daca procesarea amintirii traumatizante nu este completa - ceea ce inseamna ca a mai ramas un anumit nivel de anxietate, sau ca atitudinea pozitiva nu a fost instalata in totalitate. In aceasta situatie se aplica tehnici de stabilire a auto-controlului sau a relaxarii.

•  Reevaluarea. Aceasta etapa are loc la inceputul fiecarei sedinte si consta in discutarea experientelor si senzatiilor traite in timpul scurs de la sedinta trecuta. Se evalueaza nivelul de anxietate provocat de amintirile traumatizante procesate in sedinta trecuta, pentru a stabili eficacitatea tratamentului. Procesarea unei noi amintiri traumatizante va avea loc doar dupa rezolvarea problemei precedente.


Clipul video prezinta cazul unei paciente care sufera de atacuri de panica in timp ce se afla la volanul automobilului. Terapeutul o roaga sa isi aminteasca ce a simtit ultima data cand a avut un atac de panica, in timp ce urmareste un aparat special ce imita miscarea rapida a ochilor din timpul somnului cu vise profunde (REM). La sfarsitul procedurii, pacienta percepe amintirile neplacute ca evenimente indepartate in timp; prin urmare tulburarea emotionala provocata de evocarea acestor amintiri scade sau chiar dispare.

Medicul William Zangwill explica: „Este posibil sa cunoastem si sa credem ceva cu o anumita parte a creierului, in timp ce emotii asociate cu acel lucru se afla in alta parte a creierului. Desensibilizarea si reprocesarea prin miscarea ochilor pare sa faca legatura intre ceea ce stim si ceea ce simtim. Reactia sentimentala provocata de amintirea unor evenimente tulburatoare se datoreaza faptului ca persoana simte ca si cum evenimentele se petrec din nou, in prezent. Din motive necunoscute, terapia EMDR indeparteaza in timp aceste evenimente tulburatoare.”
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp