Constelatiile sistemice

Constelatiile sistemice
Constelatiile sistemice reprezinta o abordare psihoterapeutica centrata pe solutie, care priveste problemele psihologice individuale ca facand parte dintr-un sistem sau context mai larg - familie, comunitate, grup etnic, etc.

Constelatiile sistemice au aparut din imbinarea psihoterapiei, terapiei de familie, terapiei de grup, teoriei sistemelor si fenomenologiei. Tehnica a fost dezvoltata de Bert Hellinger. Metoda terapeutica a constelatiilor sistemice include constelatii familiale, organizationale si structurale.

Constelatiile sunt create in timpul sedintei de terapie si sunt formate din persoane care nu se cunosc. Membrii grupului reprezinta membrii familiei, comunitatii, organizatiei, etc. Pe parcursul procesului ies la iveala dinamici ascunse si neasteptate - loialitati, conflicte - din cadrul sistemului. Acestea sunt rezolvate astfel incat sa se obtina pentru fiecare membru un loc sanatos si respectabil in cadrul sistemului respectiv.

Cu alte cuvinte, pacientul descopera ca, fara sa-si dea seama, si-a asumat un anumit rol in cadrul sistemului caruia ii apartine, insa deseori acest rol intra in conflict cu sanatatea sau cu aspiratiile sale personale. Aceste roluri functioneaza ca ancore ce impiedica individul sa se schimbe in mod pozitiv. Constelatiile fac ca ceste ancore sa devina vizibile si ofera mijloace pentru o dezvoltare pozitiva nu doar a pacientului, ci si a sistemului in sine.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp