Comunicare non-violenta

Comunicare non-violenta
Comunicarea non-violenta reprezinta un model de comunicare dezvoltat in anii 1960 - 1970 de catre Marshall Rosenberg si care poate constitui un mijloc de rezolvare a conflictelor, precum si o modalitate de a deveni constienti de impactul gandirii si al utilizarii limbajului in conversatiile zilnice.

Comunicarea non-violenta se bazeaza pe exprimarea onesta si empatie, precum si pe ideea ca fiintele umane se nasc pline de compasiune, in vreme ce violenta psihologica si fizica se invata prin cultura. Comportamentul uman este generat de incercarile de a satisface unele necesitati. Atunci cand aceste incercari sunt in dezacord, apare conflictul. Armonia poate fi readusa atunci cand identificam necesitatile si sentimentele care le insotesc, ale persoanelor din jur. Astfel, comunicarea non-violenta isi propune sa promoveze relatiile intre oameni bazate pe compasiune.

In afara de rezolvarea pe cale pasnica a conflictelor personale, publice, domestice sau internationale, comunicarea non-violenta are beneficii in relatiile personale: profunzime mai mare a legaturilor emotionale, transformarea judecatii si criticii in intelegere, ascultarea cu adevarat a partenerului, obtinerea lucrurilor dorite fara a utiliza ordinul autoritar sau invinovatirea, identificarea in spatele discursului verbal a necesitatilor celeilalte persoane. In relatiile de afaceri, comunicarea non-violenta ne ajuta sa intarim moralul angajatilor, sa rezolvam conflictele la locul de munca rapid si eficient, sa oferim un serviciu de clienti mai eficient, sa imbunatatim aptitudinile de munca in echipa.

Pentru familii si parinti, comunicarea non-violenta reduce conflictele si rivalitatea intre frati, transforma lupta pentru putere in cooperare si incredere, creeaza legaturi bazate pe dragoste neconditionata, protejeaza si promoveaza autonomia copiilor, maximizeaza potentialul elevilor la scoala, imbunatateste relatiile intre elev, profesor si parinte. In privinta dezvoltarii personale, individul invata sa transforme sentimentele de rusine si depresie in stapanirea propriei vieti, elimina obiceiurile proaste si ramane conectat la propriile necesitati si preferinte.

Sfera de aplicabilitate a comunicarii non-verbale este foarte variata, de la relatii interpersonale, la negocieri la nivel international, vindecare personala, schimbare sociala, vindecarea adictiilor si tulburarilor post-traumatice, recuperarea fostilor detinutilor. Acest model de comunicare transforma furia, atitudinile destructive si comportamentele nedorite in actiuni mai pasnice si mai utile.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp