Claustrofobia - frica de spatii inchise

Claustrofobia - frica de spatii inchise
Claustrofobia reprezinta frica de a nu avea scapare sau de spatii inchise. Deriva din latinescul claustrum - loc inchis si fobos - grecescul pentru frica. Este definita ca o tulburare anxioasa si determina frecvent atacuri de panica, fiind rezultatul unor numerosi, stimuli incluzind lifturile, camerele fara ferestre, chiar si hainele strinse pe git. Debutul conditiei a fost atribuit multor factori, incluzind reducerii dimensiunii amigdalei, conditionarii clasice sau unei predispozitii genetice pentru frica de spatii mici.

Un studiu arata ca 7% din populatia lumii este afectata sever de claustrofobie dar doar un mic procent din aceasta primeste un tratament adecvat. Conditia are simptome cheie: frica de restrictive si de sufocare in camera mci, inchise, masini, tunele, lifturi, metrouri, pesteri, avioane si multimi. Totusi indivizilor nu le este frica de aceste zone, ci mai degraba de ce li s-ar putea intimpla daca ramin inchisi in ele. Frecvent simt ca se sufoca si nu au aer.

Claustrophobia se dezvolta cind mintea face asocierea intre locurile mici psihologic si un pericol iminent. Deriva ca o consecinta a unui eveniment traumatic din copilarie, iar debutul poate avea loc oricind.

Citeva exemple de experiente care pot determina claustrophobia cuprind:

- un copil inchis intr-o camera intunecoasa unde nu gaseste intrerupatorul
- un copil inchis intr-o cutie sau acoperit cu o patura din care nu poate iesi
- un copil care cade intr-o piscine si nu poate inota
- un copil separat de parinti intr-o multime
- un copil care isi prinde capul intre barele unui gard si nu si-l poate elibera
- un copil care se catara intr-un tunel si ramine blocat sau nu gaseste drumul inapoi.

Terapia cognitiva este o forma de tratament larg acceptata pentru majoritatea tulburarilor anxioase. Scopul este de a modifica gindurile distorsionate asociate cu frica, astfel va diminua anxietatea si evitarea unor anumite situatii. De exemplu, va incerca sa arate pacientului ca lifturile nu sunt periculoase, ci de ajutor, daca vrei sa mergi mai rapid. Expunerea in vivo forteaza pacientii sa faca fata fricilor lor prin expunerea completa la frica. Se face intr-o maniera progresiva incepind cu expuneri usoare si pina la cele extreme. Metoda interoceptiva incearca sa recreeze senzatiile fizice interne la un pacient intr-un mediu controlat fiind o versiune mai putin intensa a expunerii in vivo. Alte forme de tratament care au fost dovedite a fi rezonabile sunt psihoeducatia, contra-conditionarea, hipnoterapia regresiva si antrenarea respiratiei. Medicatia prescrisa cuprinde antidepresivele si betablocantele, care ajuta la ameliorarea simptomelor cardiace asociate cu atacurile de panica.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp