Aviofobia - frica de avion

Aviofobia - frica de avion
Aviofobia reprezinta frica de a fi intr-un avion sau alt vehicul care zboara. Este uneori denumita aerofobia, aviatofobia sau pteromecanofobia. Poate fi o fobie distincta sau o combinatie indirecta a mai multor fobii legate de zbor, cum este claustrophobia (frica de spatii inchise) sau acrofobia (frica de inaltimi) . Poate avea si alte cauze, cum este agoraphobia. Este mai mult un simptom decit o boala si poate fi declansata de diferite cauze la diferiti indivizi. Frica primeste mai multa atentie decit alte fobii, deoarece calatoriile cu avionul sunt dificil de evitat pentru oameni si pentru larga raspindire a fricii, afectind o minoritate semnificativa a populatiei.

Frica de a zbura poate fi determinata de numeroase alte fobii: frica de accidente si deces, frica de spatii inchise, frica de inaltime, senzatia de a nu avea controlul, frica de a nu varsa, de a avea rau de miscare, frica de atacuri de panica in locuri publice, frica de atacuri teroriste si frica de turbulente.
Un eveniment anterior traumatizant in spatiul aerian sau legat intr-un anume fel de zbor poate declansa frica de a zbura. Neintelegerea principiilor aviatiei pot reprezenta un factor major pentru frica nejustificata de a zbura.

In unele cazuri educarea persoanelor despre realitatea calatoriilor cu avionul poate diminua considerabil grijile asupra sigurantei fizice. Educatia joaca un rol important in depasirea acestei frici. Intelegerea semnificatiei unui anumit sunet va face individul sa realizeze ca o turbulenta nu va duce la distrugerea avionului si ajuta la usurarea fricii de necunoscut.

Desensibilizarea sistematica si terapia cognitiv comportamentala se bazeaza pe teoria ca un eveniment initial care a sensibilizat persoana a creat si fobia. Expunerea gradata este dificil de a fi produsa intr-un zbor adevarat. Desensibilizarea folosind zboruri virtuale a fost dezamagitoare. Cind nu exista si manifestari de panica, terapia conitiv comportamentala poate fi utila. Dar cu panica legata de zbor se dezvolta rapid procesele inconstiente pot determina panica. Hipnoterapia implica in general descoperirea evenimentului traumatic, a emotiilor din jurul acestui eveniment si ajuta pacientul sa inteleaga sursa fricii sale. Uneori acest eveniment nu are nici o legatura cu zborul.

Medicatia care poate fi folosita in aceste cazuri cuprinde benzodiazepinele sau alte medicamente relaxante. Terapia clasica cu 0,5 sau 1 mg de alprazolam cu o ora inainte de zbor si inca 0,5 mg daca anxietatea se mentine ridicata in timpul zborul este eficienta. Alternativa este de a sfatui pacientii sa nu ia medicamente ci sa-i incurajeze sa zboare fara pentru a se expune si face fata fricii.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp